Pesto z bobu przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pesto z bobu
Pesto z bobu

W sezonie na bób łatwo o szybką przekąskę: wystarczy ugotowany bób. W krótkim czasie można też przygotować pesto z bobu. Po ugotowaniu obrać ziarna ze skórki i udusić widelcem lub zmiksować w blenderze z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek, ziół i przypraw, opcjonalnie dodając utarty parmezan.

Zobacz też: Przepisy na dodatki do kanapek

Pesto z bobu to idealny kompan makaronu, można też, zamiast pasty z bobu, nakładać je na kanapki, dodać do naleśników, tarty lub tartaletek. Pesto z bobu sprawdzi się też jako gęsty sos do kopytek.

Pesto z bobu

Pesto z bobu

Pesto z bobu czyli zdrowy, łatwy i szybki dodatek do makaronu, gotowanego ryżu, sałatki lub kanapek. Zmiksowane z ugotowanego bobu, oliwy i czosnku oraz ziół i przypraw, najlepsze pesto z bobu.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 25 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pesto z bobu
Liczba porcji: 3 słoiczki po 200 g

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg bobu (ugotowany; obrany z łupin)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ szklanki liści świeżej mięty (drobno posiekane)
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • sól, biały pieprz
  • ¼ szklanki parmezanu (opcjonalnie; utarty na tarce o drobnych oczkach)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ciepły bób duszę w misce za pomocą praski do ziemniaków lub widelca. Można zostawić niewielką ilość nierozgniecionych, niedużych kawałków.
  • W moździerzu rozcieram czosnek z solą na pastę.
  • W blenderze lub w misce, za pomocą widelca, łączę ze sobą wszystkie składniki.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pesto z bobem
Pesto z bobem
23 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom