W sezonie na bób łatwo o szybką przekąskę: wystarczy ugotowany bób. W krótkim czasie można też przygotować pesto z bobu. Po ugotowaniu obrać ziarna ze skórki i udusić widelcem lub zmiksować w blenderze z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek, ziół i przypraw, opcjonalnie dodając utarty parmezan.
Zobacz też: Przepisy na dodatki do kanapek
Pesto z bobu to idealny kompan makaronu, można też, zamiast pasty z bobu, nakładać je na kanapki, dodać do naleśników, tarty lub tartaletek. Pesto z bobu sprawdzi się też jako gęsty sos do kopytek.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kg bobu (ugotowany; obrany z łupin)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ szklanki liści świeżej mięty (drobno posiekane)
- 1 łyżka suszonego tymianku
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- sól, biały pieprz
- ¼ szklanki parmezanu (opcjonalnie; utarty na tarce o drobnych oczkach)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ciepły bób duszę w misce za pomocą praski do ziemniaków lub widelca. Można zostawić niewielką ilość nierozgniecionych, niedużych kawałków.
- W moździerzu rozcieram czosnek z solą na pastę.
- W blenderze lub w misce, za pomocą widelca, łączę ze sobą wszystkie składniki.
Piękna zastawa! A i sam przepis rewelacja. Jestem właśnie w trakcie poszukiwań różnych wariacji z makaronami, które uwielbiam i pomysł z pesto bobowym jest genialny. Muszę zrobić! Nie doczekam się aż będzie świeży bób, więc wykorzystam mrożony.
Fantastyczna stronka:)
Bób ugotowany zmiksować z cebulką i jajkiem na twardo,czosnek,sól,pieprz,łyżka majonezu i pyszna sałatka na grzaneczki gotowa:)
no ba 😉
[..YouTube..] no ba 😉
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia no ba 😉
Czyli film jest skuteczny 😉
[..YouTube..] Czyli film jest skuteczny 😉
[..YouTube..] @XsweetChick17 Czyli film jest skuteczny 😉
no i zrobiłam się głodna
oka, spróbuję:)))
[..YouTube..] no i zrobiłam się głodna
Moniko, przy tej ilości oliwy, która jest w przepisie, wychodzi dość gęste. Ja zawsze makaron po wyłożeniu na talerz podlewam dodatkową oliwą, więc moje pesto się rozrzedziło i zwilgotniało. Konsystencję można regulować dodatkową oliwą, na oko :).
Osobno dodawałam do makaronu, ale nie widać tego na filmie. Fakt, bób pił oliwę jak szalony 😉
Dorotko, mam pytanie. Czy to pesto nie jest suche? Ja kocham makaron i bób też. Makaron czymś polany, bób jedzony po ugotowaniu, nawet jeszcze taki gorący. Jak to jest z tym bobowym pesto?. Bo kusi i nęci:)))
[..YouTube..] Osobno dodawałam do makaronu, ale nie widać tego na filmie. Fakt, bób pił oliwę jak szalony 😉
[..YouTube..] @hebronima Osobno dodawałam do makaronu, ale nie widać tego na filmie. Fakt, bób pił oliwę jak szalony 😉
jak dla mnie to trochę za gęste…więcej oliwy bym dolała, bo bób jest suchy
[..YouTube..] jak dla mnie to trochę za gęste…więcej oliwy bym dolała, bo bób jest suchy
Pierwszy!!!Pozdrawiam
[..YouTube..] Pierwszy!!!Pozdrawiam
Ha, rzeczywiście, bobowi bliżej do ciecierzycy. Spotkałam się już wcześniej z nazewnictwem „pesto z bobu”, nawet jedna z Czytelniczek pisała o tym w komentarzach do któregoś postu na FB i w ciemno skorzystałam z nazwy „pesto”. Ale myślę, że też pasuje – skoro można z papryki, pomidorów, to czemu nie z bobu 😉
Ale dlaczego pesto? Ja bym to raczej nazwała hummusem.