Persymona - kaki właściwości, witaminy, kalorie | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Persymona

Persymona

Persymona, szaron, kaki
4.5/5 (12)

Persymona, znana też jako owoc kaki. W pięknym, ciemnożółtym lub pomarańczowym kolorze, bardzo dekoracyjna, bo po przekrojeniu na nie za mocno dojrzałych owocach kaki widać wzorki w kształcie gwiazdki lub, jak kto woli, słoneczka.

Persymona jest owocem pochodzącym ze strefy międzyzwrotnikowej, co oznacza, że natywnie rośnie w ciepłych krajach. Najczęściej uprawiana i sprzedawana odmiana to diospyros kaki, owoce pochodzące z Chin, dziś popularne na całym świecie, w krajach o ciepłym klimacie.

Zobacz też: Więcej pogadanek w kategorii owoce egzotyczne

Persymona – film wideo z pogadanką

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Dojrzała persymona ma miękki, lekko włóknisty miąższ otoczony cienką skórką. Im bardziej owoc dojrzewa, tym cieńsza staje się jego skóra, miąższ nabiera dodatkowej słodyczy, miękkości i soczystości, a jego barwa staje się coraz ciemniejsza, bardziej intensywna. Niedojrzały owoc kaki ma twardszy miąższ, który po zjedzeniu, podobnie jak – u niektórych osób – kiwi, powoduje drętwienie języka i lekką opuchliznę warg. Jako ciekawostkę i ku przestrodze warto wspomnieć, że zjedzenie zbyt dużej ilości niedojrzałych owoców kaki może spowodować niepożądane efekty uboczne i być niekorzystne dla ludzkiego zdrowia.

Persymona (lurma, sharon, kaki) jest słodka w smaku i przypomina odrobinę brzoskwinię lub nektarynkę połączoną z dojrzałym mango.

Persymona, szaron, kaki
Persymona, szaron, kaki

Persymona – jak wybrać

Idealnie dojrzałe owoce mają ciemnożółtą lub pomarańczową skórkę bez żadnych plamek, a sucha, zielona, spora szypułka nie odchodzi łatwo od miąższu.

Persymona – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni

Przechowywane w lodówce, nawet przez kilka tygodni (podobno nawet miesięcy), owoce kaki spowalniają proces dojrzewania. Poza lodówką stają się bardzo miękkie i soczyste już po kilku dniach od zakupu, a na miąższu pojawiają się ciemniejsze plamki.

Persymona smakuje wybornie na surowo, można też wykorzystać ją jako składnik sałatki owocowej lub dekoracyjny dodatek do ciast czy deserów. Pokrojona w cienkie plasterki, ozdobiła kiedyś pięknie mój sernik czekoladowy.

Zobacz też
Longkong

Persymona – skład i dobroczynne działanie

Owoce kaki stanowią bogate źródło dietetycznego błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne w organizmie. Zawierają też przeciwutleniacze odpowiedzialne za odporność organizmu oraz walkę z wolnymi rodnikami: witamina A i beta-karoten wpływają dodatkowo korzystnie na wzrok i skórę, z kolei witamina C znajduje się w kaki w takiej ilości, że zjedzenie jednego owocu zaspokaja aż 80% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Poprawny metabolizm organizmu zapewniają zawarte w persymonie witaminy z grupy B, a minerały: potas, mangan, miedź (12% dziennego zapotrzebowania) i fosfor (15% dziennego zapotrzebowania) wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i działają jak katalizatory dla enzymów. Dodatkowo wspomagają gospodarkę krwią odbywającą się w organizmie.

Persymona – dieta

100 g świeżej, dojrzałej persymony to 70 kcal, co oznacza, że w owocach kaki jest ich więcej niż w winogronach. Jedna sztuka to ok. 150 kcal, więc spokojnie można zjeść jako podwieczorek lub dodatek do śniadania czy deseru. Ostrożnie z jedzeniem w większych ilościach: 1 kg to aż 700 kcal.

Indeks glikemiczny persymony wynosi IG=50 (średni indeks glikemiczny), a wartość ta może ulegać nieznacznym zmianom w zależności od stopnia dojrzałości owocu kaki.

Ciekawa jestem czy mieliście już okazję spróbować jak smakuje persymona. Zjadacie ją na surowo czy udało Wam się przygotować ją w inny sposób?

Kaki
Kaki

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

8 komentarzy
  • Witam, pisze pani że owoc niedojrzały może mieć złe skutki uboczne ale nie pisze pani jakie jestem ciekawa bo takich całkiem dojrzałych owoców niespecjalnie lubię jeść ale zdarza mi się jeść na wpół twarde lub taki twardszy Choć rzadko W każdym bądź razie za każdym razem jest słoneczko.

    • Mieszkam w Grecji i mam persymonę w sadzie. Uwielbiam ten owoc, jest pyszny, pod warunkiem, że jest dojrzały. Zauważyłam, że gdy próbowałam niedojrzałych jeszcze owoców to bolał mnie żołądek (takie kłucie systematyczne trwające do 3 godz.). A teściowa mnie ostrzegała, żebym niedojrzałych nie jadła hehe… Dlatego też pogrzebałam w wikipedii i się dowiedziałam, że niedojrzałe owoce persymony zawierają taninę szibuo (struktura chemiczna), która ulega polimeryzacji przy kontakcie z kwasem żołądkowym.. W razie spożycia dużych ilości (w przypadku człowieka około 1 kg), polimeryzacja taka może nastąpić w żołądku i doprowadzić do powstania bezoaru (kamienia jelitowego).
      A dojrzałe owoce nie szkodzą naszemu organizmowi.

  • Wydaje mi sie, ze mam zupelnie dojrzaly owoc, a jego jedzenie powoduje sciaganie jezyka, troche jak po wypiciu mocnej czarnej herbaty. Nie zjem go, ale na przyszlosc – czy cos jest z nim nie tak ? Jest slodki i miekki, ale doslownie perforuje jezyk. Dzieki !

    • W 100 g owoców jest ok. 13 g cukrów (podejrzewam, że tabele kalorii uśredniają tę wartość i w bardzo dojrzałych, miękkich persymonach o szklistym miąższu będzie go więcej). Mają średni indeks glikemiczny, więc nie polecam jeść ich samych, tylko np. z jogurtem (o ile wszystko w porządku z nerkami) i w niedużych ilościach. Raczej jako dodatek, a nie główny składnik sałatki czy deseru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom