Penne all'Arrabbiata przepis | Dorota Kamińska

Penne all’Arrabbiata

Penne arrabbiata

Penne all’arrabbiata czyli rozgniewany makaron arrabbiata z sosem pomidorowym i natką pietruszki. Przygotowuje się go z sosem pomidorowym przyrządzonym na bazie boczku, czosnku i cebuli. To kolejny przepis na prosty obiad, który będzie bardzo ładnie prezentować się na talerzu. Zobaczcie jak zrobić penne arrabbiata krok po kroku.

5 od 1 osoby
Penne arrabbiata
Penne all’Arrabbiata
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
25 min
 

Penne all’Arrabbiata czyli makaron z „rozgniewanym” sosem pomidorowym. Penne arrabbiata z dodatkiem pancetty, czosnku, selera naciowego i cebuli oraz bazylii i natki pietruszki.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: penne arrabbiata
Liczba kalorii: 807 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g makaronu penne
  • 750 g pomidorów (dojrzałe, słodkie w smaku, obrane i pokrojone w kostkę; można zastąpić pomidorową passatą)
  • 100 g pancetty (pokrojona w kostkę; można zastąpić surowym lub gotowanym boczkiem)
  • 4 ząbki czosnku (pokrojony w cieniutkie plasterki)
  • 1 łodyga selera naciowego (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (extra vergine)
  • ½ łyżeczki papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 gałązka bazylii (drobno posiekana)
  • 4 łyżki natki pietruszki (posiekana)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Penne all’Arrabbiata - Jak zrobić
  1. Czosnek, cebulę, pancettę i seler podsmażam na sporej patelni, na oliwie, do delikatnego zbrązowienia.

  2. Dodaję pomidory, bazylię, chili i połowę natki pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.

  3. Gotuję sos na niedużym ogniu przez ok. 20 minut. Pomidory powinny zacząć oddzielać się od oliwy, a całość zgęstnieje.

  4. W połowie gotowania sosu, w osobnym garnku, gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy. Odcedzam.

  5. Ugotowany makaron mieszam na patelni z sosem, podgrzewając na minimalnym ogniu przez ok. 2 minuty.

  6. Serwuję penne arrabbiata posypane pozostałą natką pietruszki.

Wartości odżywcze
Penne all’Arrabbiata
Wielkość porcji (400 g)
Liczba kalorii 807 kcal Kalorie z tłuszczów 261 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 29g 45%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Cholesterol 16mg 5%
Sód 268mg 11%
Potas 1229mg 35%
Węglowodany ogółem 113g 38%
Błonnik 8g 32%
Cukry 13g
Białko 23g 46%
Witamina A 25.5%
Witamina C 33.5%
Wapń 9.3%
Żelazo 35.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)