fbpx
Czytasz właśnie
Penne all’Arrabbiata

Penne all’Arrabbiata

Penne arrabbiata

Penne all’arrabbiata czyli rozgniewany makaron arrabbiata z sosem pomidorowym i natką pietruszki. Przygotowuje się go z sosem pomidorowym przyrządzonym na bazie boczku, czosnku i cebuli. To kolejny przepis na prosty obiad, który będzie bardzo ładnie prezentować się na talerzu. Zobaczcie jak zrobić penne arrabbiata krok po kroku.

Penne arrabbiata

Penne all’Arrabbiata

Penne all’Arrabbiata czyli makaron z „rozgniewanym” sosem pomidorowym. Penne arrabbiata z dodatkiem pancetty, czosnku, selera naciowego i cebuli oraz bazylii i natki pietruszki.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: penne arrabbiata
Liczba porcji: 4
Kalorie: 807kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 750 g pomidorów (dojrzałe, słodkie w smaku, obrane i pokrojone w kostkę; można zastąpić pomidorową passatą)
  • 100 g pancetty (pokrojona w kostkę; można zastąpić surowym lub gotowanym boczkiem)
  • 4 ząbki czosnku (pokrojony w cieniutkie plasterki)
  • 1 łodyga selera naciowego (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (extra vergine)
  • ½ łyżeczki papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 gałązka bazylii (drobno posiekana)
  • 4 łyżki natki pietruszki (posiekana)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Czosnek, cebulę, pancettę i seler podsmażam na sporej patelni, na oliwie, do delikatnego zbrązowienia.
  • Dodaję pomidory, bazylię, chili i połowę natki pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Gotuję sos na niedużym ogniu przez ok. 20 minut. Pomidory powinny zacząć oddzielać się od oliwy, a całość zgęstnieje.
  • W połowie gotowania sosu, w osobnym garnku, gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy. Odcedzam.
  • Ugotowany makaron mieszam na patelni z sosem, podgrzewając na minimalnym ogniu przez ok. 2 minuty.
  • Serwuję penne arrabbiata posypane pozostałą natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 400g | Kalorie: 807kcal (40%) | Węglowodany: 113g (38%) | Białko: 23g (46%) | Tłuszcze: 29g (45%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 16mg (5%) | Sód: 268mg (12%) | Potas: 1229mg (35%) | Błonnik: 8g (33%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 1275IU (26%) | Witamina C: 27.6mg (33%) | Wapń: 93mg (9%) | Żelazo: 6.3mg (35%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom