Patison, jedno z moich ulubionych warzyw. Jako dziecko zajadałam się patisonem smażonym w cieście i nie znałam innych wersji potraw, w których skład wchodził. Pewnego dnia, jeszcze przed założeniem Pozytywnej Kuchni, znalazłam w internecie przepis na patison duszony z sosem pomidorowym, z dodatkiem zielonej pietruszki.
Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad
Pamiętałam dokładnie smak tej potrawy, ale nigdzie nie zapisałam receptury! Postanowiłam sprawdzić, czy uda mi się odtworzyć tę sprzed kilku lat. Wyszedł mi pyszny patison duszony o pięknym zapachu i posmaku mieszanki przypraw curry. Krok po kroku wypisywałam na kartce potencjalnych kandydatów na składniki. Spróbowałam i… udało się! To był ten smak!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 patison
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 2 łyżki natki pietruszki (posiekana)
- 1 łyżeczka koperku (posiekany)
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz, curry (po 1 szczypcie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Patison obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w słupki o szerokości ok. 0,5 cm.
- Wkładam do garnka razem z czosnkiem, lekko solę, zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i duszę na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut.
- Dodaję śmietankę kremówkę, duszę przez kolejnych 5 minut.
- Dolewam sos pomidorowy i duszę przez ostatnich 5 minut.
- Doprawiam solą, pieprzem i curry.
- Podaję gorące danie, jako przystawkę lub dodatek do ryżu, albo grillowanego kurczaka.
- Posypuję koperkiem, drobno posiekaną natką pietruszki i bazylią. Na koniec dekoruję kilkoma całymi listkami bazylii.
Bardzo ciekawy ten przepis wypróbuję go na pewno, ale też chciałabym poznać jak można przyrządzić jarmuż?
Polecam na dobry początek kilka prostych pomysłów na jarmuż :D.
Witam Pani Doroto
Dziekuje.Bardzo fajny i prosty przepis. Gdzie pani kupila ten garnek ze stali nierdzewnej?
Pozdrawiam
Dzień dobry! Dzięki za dobre słowa :). Garnek pochodzi z kolekcji Ikea 365+.
W ktorym momencie nalezy dodac czosnek?
Razem z patisonem.
No i właśnie wrzuciłam patisona do gara:)
Właśnie skończyłam przygotowywać tę potrawę 🙂
Jest PYSZNA 🙂
Właśnie skończyłam jeść….Pycha!
dzieki za przepis wlasnie dostalam to warzywko i niebardzo wiedzialam co znim zrobic
Patison…syn Patrycji?
[..YouTube..] Patison…syn Patrycji?
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Patison…syn Patrycji?
Znam takie w wersji cukiniowej. Z patisona też muszą być wyśmienite :).
[..YouTube..] Znam takie w wersji cukiniowej. Z patisona też muszą być wyśmienite :).
[..YouTube..] @patio72 Znam takie w wersji cukiniowej. Z patisona też muszą być wyśmienite :).
placki są bardzo dobre tarty patison 2 ząbki czosnku 1kg patisona mąka sól jajko i jak kto lubi podsmażana kiełbasa drobno pokrojona wymieszac i na patelnie jak placki ziemniaczane pycha co roku sadze patisony na działce pycha
[..YouTube..] placki są bardzo dobre tarty patison 2 ząbki czosnku 1kg patisona mąka sól jajko i jak kto lubi podsmażana kiełbasa drobno pokrojona wymieszac i na patelnie jak placki ziemniaczane pycha co roku sadze patisony na działce pycha
No, no… muszę spróbować bo nigdy patisona nie jadłam. Jak zwykle bardzo przystępnie podany przepis. Pozdrawiam
[..YouTube..] No, no… muszę spróbować bo nigdy patisona nie jadłam. Jak zwykle bardzo przystępnie podany przepis. Pozdrawiam
A Grażynce jeszcze raz gratuluję! Widzę, że sporo nagród wygrywasz, ale w pełni zasłużenie, bo pomysły na obiady masz nieziemskie :D.
To chyba nic złego, gotować dla dwojga 🙂
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, jak smakuje patison… Chyba jestem większą konserwą kulinarną, niż sądziłam, bo jakoś nie mam ochoty spróbować. Wygląda melonowato 😉
Marynowane też są pyszne, potwierdzam :).
A ja uwielbiam marynowane… Niemeniej jednak – przetestuję i ten przepis. 🙂
Na filmiku widać, że gotujesz dla dwojga. Dwa talerze. Mała porcja dla Ciebie, a ta w tle ewidentnie dla mężczyzny, bo dużo jest podane na talerzu.
Pozdrawiam
Tomek
W tle talerz, z którego mogłaby sobie nałożyć reszta rodziny, gdybym ją miała. Normalnie podałabym całość w misce, ale nie mam miski z tego fioletowego kompletu ;). A na co dzień gotuję dla dwojga, to prawda :).
Wygląda świetnie 🙂 Mam w domu trzy patisony, muszę je jakoś wykorzystać. Moje to wyraźnie zapatrzyły się na dynię, bo nawet pomarańczowy kolor mają.
dla mnie bomba!
to trzeba sobie przypomnieć 🙂
Wygląda bardzo smacznie. Ja niestety już dawno zapomniałem, że takie warzywo w ogóle istnieje :).
Fajnie wyglada, troche tak dyniowo, mam na niego ochote 😉
Długo leżał obok dyni, widocznie się na nią zapatrzył ;).