fbpx
Czytasz właśnie
Patelnia wok Neoflam Amie 30 cm – recenzja

Patelnia wok Neoflam Amie 30 cm – recenzja

Patelnia-wok Neoflam Amie 30 cm
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Wybierając patelnie do swojej kuchni, w pierwszej kolejności stawiamy na podstawowe modele i z reguły decydujemy się na 1-2 sztuki o podstawowym kształcie: większą, do smażenia dań obiadowych dla 2-4 osób oraz mniejszą, do przygotowywania śniadań na ciepło, obiadów dla 1 osoby oraz odgrzewania. Kiedy dysponujemy większą ilością miejsca w kuchni i lubimy przygotowywać dania smażone na głębokim tłuszczu lub potrawy jednogarnkowe duszone, zwłaszcza te charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, warto rozważyć zakup do swojej kuchni woka: dużej, okrągłej, wysokiej, głębokiej patelni. Dziś recenzja: patelnia wok Neoflam Amie 30 cm – ceramiczna.

Patelnia-wok ceramiczna Neoflam Amie 30 cm – pierwsze wrażenie

Wok Neoflam Amie o średnicy 30 cm wykonany jest z aluminium, a jego dno, podobnie jak w pozostałych produktach całej serii Amie, pokryto specjalną powłoką ceramiczną Ecolon. Spód patelni i boki, również pokryte ekologiczną powłoką, zostały pomalowane na cieniowany, brązowy kolor. Rączka patelni, w kolorze czarnym, z dziurką umożliwiającą powieszenie, została wykonana z chropowatego bakelitu i jest połączona z dnem patelni za pomocą jednej śruby.

Patelnia ceramiczna wok Neoflam Amie 30 cm – recenzja wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Powłoka ceramiczna Ecolon

Ecolon to powłoka wytworzona na bazie ceramiki, a w jej skład wchodzi głównie krzemionka, która w środowisku naturalnym najczęściej spotykana jest w postaci kamienia lub piasku. Powłoka ta nie jest szkodliwa ani dla człowieka, ani dla środowiska, a dzięki procesowi produkcji przystosowanemu wyłącznie do wytwarzania powłok ceramicznych, nie ma możliwości dostania się do niej zanieczyszczeń z produktów opartych o inne technologie, np. teflonowe.

Powłoka ceramiczna Ecolon składa się z kilku warstw, szybko przewodzi ciepło do smażonej potrawy i dodatkowo, dzięki zewnętrznej warstwie anionowej, uwalnia aniony podczas nagrzewania. Aniony (jony ujemne), obecne w powietrzu czy np. w jedzeniu, korzystnie wpływają na nastrój i energię człowieka.

Cechy

  • Kolor: brązowy rozjaśniany od dołu ku górze
  • Średnica: 30 cm (górna krawędź)
  • Wysokość: 8,5 cm
  • Grubość dna: 5 mm
  • Waga: 1,3 kg – bez pokrywki, 1,9 kg z pokrywką
  • Materiał: aluminium
  • Powłoka ceramiczna Ecolon
  • Mocowanie uchwytu do patelni: niewidoczna śruba; jednolite dno patelni bez nitów
  • Uchwyt: bakelit lub silikon
  • Gwarancja: polska gwarancja: 24 miesiące

Współpraca z kuchenkami

Modelu woka Neoflam Amie 30 cm można używać na kuchenkach elektrycznych, gazowych, ceramicznych i indukcyjnych. Dzięki wytrzymałości na wysokie temperatury, można wstawić go także do piekarnika nagrzanego do 190 °C.

Użytkowanie

Patelnię należy rozgrzać razem z tłuszczem (zwłaszcza przy pierwszym użytkowaniu) lub bez tłuszczu, jeśli smażymy składniki, które już same w sobie zawierają sporo tłuszczu: np. boczek czy kiełbasę i smażyć potrawę zgodnie z czasem podanym w przepisie. Patelnia nagrzewa się szybko i równomiernie, nawet pomimo dość grubego dna. Z patelnią-wokiem Neoflam Amie 30 cm dostaniemy w komplecie dopasowaną, szklaną pokrywkę, dzięki czemu, oprócz smażenia, wok nada się też świetnie do duszenia mięsa, ryb czy warzyw i przygotowywania jednogarnkowych potraw.

Zobacz też
Patelnia Moneta Ceramica_01 Deluxe

Powierzchnia patelni jest bardzo gładka, najgładsza ze wszystkich patelni ceramicznych, jakie dotychczas testowałam. Można smażyć na niej z minimalną ilością tłuszczu albo beztłuszczowo, pod warunkiem że zastosujemy składniki, które są tłuste same w sobie: boczek, kiełbasa. Chude mięso albo ryba niestety może przywierać, chyba że będziemy podsmażać je delikatnie, w niewysokiej temperaturze, albo po prostu dusić pod przykryciem.

Dno patelni-woka Neoflam Amie 30 cm zostało wyprofilowane tak, żeby ułatwić podrzucanie smażonych potraw i jednocześnie – stabilne postawienie patelni na kuchence.

Rączka patelni posiada odpowiednią długość do swobodnego manewrowania i podrzucania smażonych składników, jednak, pomimo że określana przez producenta jako ergonomiczna, nie dopasowuje się do kształtu dłoni. Chwytając patelnię, czuje się kanciastość rączki.

Producent deklaruje odporność powłoki ceramicznej na ścieranie i zarysowania, ale mimo wszystko polecam stosowanie drewnianych lub silikonowych łopatek do przewracania smażonych składników i zdejmowania ich z patelni.

Cena i dostępność

  • Cena: 180 zł
  • Gdzie kupić: Neoflam.pl

Historia użytkowania

Start: listopad 2011 r.
Stan aktualny: cały czas w użyciu, bez żadnych problemów

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

20 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom