Pasztet z gęsich wątróbek przepis | Dorota Kamińska

Pasztet z gęsich wątróbek

Pasztet z gęsich wątróbek, kremowy, pachnący grzybami i w dodatku ekspresowy, bo bez pieczenia. Po przyrządzeniu można przełożyć go do słoiczka lub miseczki i rozsmarowywać bezpośrednio na chlebie lub zawinąć w roladki nadziane żurawiną albo suszoną śliwką.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na domowe wędliny

Są różne szkoły przygotowywania tego pasztetu, a smak gęsich wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam wymieszanie ich z innymi wątróbkami drobiowymi, np. kaczymi, kurzymi lub indyczymi. Wątróbki przed duszeniem warto wymoczyć przez kilka godzin w mleku, a walory smakowe pasztetu najlepiej wzbogaci białe wino albo dodatek trufli, które, w polskiej recepturze, można zastąpić suszonymi grzybami.

Pasztet z wątróbek gęsich z grzybami czy bez?

Niestety, grzyby nadadzą pasztetowi brązowej barwy. Dlatego jeśli zależy Wam na delikatniejszym kolorze pasztetu, warto, zamiast wymoczonych grzybów, użyć samego wywaru. Niewykorzystane w pasztecie grzybki świetnie sprawdzą się np. jako dodatek do zupy czy składnik sosu.

Pasztet z gęsich wątróbek

Pasztet z gęsich wątróbek

Delikatny, kremowy pasztet z gęsich wątróbek, ze śliwką lub morelą w środku. Łatwy do rozsmarowania na kanapce, wilgotny, aromatyczny pasztet z gęsich wątróbek na Wielkanoc lub Boże Narodzenie czy rodzinne spotkanie lub imprezę.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 45 min
Moczenie mięsa: 3 godz.
Razem: 4 godz.
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasztet z gęsich wątróbek, pasztet z gęsiej wątróbki, pasztet z wątróbek gęsich, pasztet z wątróbki gęsiej
Liczba porcji: 1 kg pasztetu
Kalorie: 191kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 wątróbki gęsie* (ok. 600 g)
  • 3-4 wątróbki kacze lub indycze* (ok. 400 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Horeca Select*
  • 100 g masła (½ kostki; miękkie)
  • suszona żurawina Fine Food*
  • suszone śliwki Fine Food Bio*
  • gałka muszkatołowa
  • imbir mielony, np. Horeca Select*
  • sól, pieprz
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 100 g suszonych grzybów, np. borowików Fine Food*

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Umyte wątróbki moczymy w mleku, a suszone grzyby - w mleku lub wodzie (ilość mleka lub wody taka, żeby przykryć namoczone grzybki) przez ok. 2-3 godziny.
  • Grzyby gotujemy w płynie, w którym się moczyły, przez ok. 30 minut.
  • Cebulę szklimy na maśle klarowanym, a kiedy lekko się podsmaży, dusimy na niewielkim ogniu do miękkości.
  • Dodajemy  do cebuli wątróbki, przykrywamy i dusimy całość na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
  • Dodajemy do wątróbek odcedzone, ale nieodciśnięte grzyby. Można też, dla uzyskania lepszego koloru pasztetu, odcisnąć grzyby i wykorzystać je do sosu grzybowego, a do pasztetu z gęsich wątróbek wykorzystać tylko wywar z ich gotowania. Zamiast grzybów i wywaru do pasztetu można też dodać 1 lampkę białego wina.
  • Odparowujemy całość, żeby wątróbki nie pływały w zbyt rzadkim sosie.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, tartą gałką muszkatołową i imbirem i jeszcze chwilę trzymamy całość na ogniu, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
  • Wystudzone wątróbki wraz z dodatkami mielimy w maszynce na najdrobniejszych oczkach 1-2 razy.
  • Aby pasztet uzyskał kremową konsystencję i nie był suchy, dokładnie mieszamy zmieloną masę z miękkim masłem.
  • Pasztet jest już gotowy. Można rozsmarować go na chlebie, ale warto podać go w bardziej elegancki sposób: wyłożyć partiami na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej, położyć na wierzchu suszoną żurawinę lub suszone śliwki i zawinąć roladki, które przed pokrojeniem należy przez 1 godzinę schłodzić w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

* Świeże wątróbki gęsie, kacze i kurze oraz produkty Fine Food i Horeca Select dostępne są w Makro Cash and Carry

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić masło klarowane

Wartości odżywcze

Serving: 60g | Calories: 191kcal | Carbohydrates: 13g (4%) | Protein: 11g (22%) | Fat: 10g (15%) | Saturated Fat: 5g (25%) | Cholesterol: 342mg (114%) | Sodium: 133mg (6%) | Potassium: 272mg (8%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 3g | Vitamin A: 435.6% | Vitamin C: 4.3% | Calcium: 2.4% | Iron: 106.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

A oto mój pasztet z gęsi, zawinięty dekoracyjnie w roladki nadziewane suszoną żurawiną i suszonymi śliwkami.

Pasztet z gęsich wątróbek
Pasztet z gęsich wątróbek

Jak Wam się podoba taki pomysł podania? Koniecznie dajcie znać, jak udał się Wam pasztet z gęsi według mojej receptury. A może pasztet z wątróbek gęsich to nie Wasz „klimat”?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy
  1. Dziękuję za odpowiedź. Jutro biegne do sklepu po składniki i robię ten pasztet:) Mam nadzieję , że bedzie wygladał smakowicie jak pani pasztet.

  2. Bardzo fajny przepis. Lubie różnego rodzaju pasztety i mam ochotę ten zrobić tym bardziej , że robi się go tak szybko i łatwo. Tylko mam problem, mieszkam w Słupsku a tu nie ma Makro i prawdę mówiąc nigdy nie widziałam w sklepie gęsich wątróbek, myśli pani , że gdybym zrobiła tylko z wątróbek kurzych i indyczych byłby dobry ten pasztet? tylko wtedy juz nie miałby takiej nazwy:(

  3. A nie, taki bez pieczenia to robiłam z wątróbek kurzych i resztek po bulionie 🙂 Ten gęsi to normalnie w foremce pieczony, ze 100-letniego przepisu 😉

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)