Pasztet wieprzowy

Jedna z tradycyjnych przekąsek na świątecznym lub imprezowym stole to pasztet, najlepiej wilgotny i łatwy do rozsmarowania na kanapce, ale jednocześnie taki, który nada się do pokrojenia w plastry i eleganckiego ułożenia na półmisku. Pasztet wieprzowy, który proponuję Wam przygotować, ma właśnie taką konsystencję. Oprócz tego doskonały smak, a gotuje się go z dodatkiem czerwonego wina. Pozytywnie zaskoczy tych, którzy po raz pierwszy przygotowują pasztet w domu. Wieprzowina to miękkie i wilgotne mięso. Do pasztetu nadaje się świetnie!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na domowe wędliny

Pasztet wieprzowy proponuję przygotować, wykorzystując do jego gotowania czerwone, wytrawne wino. Zapewniam, że doskonale podkreśli smak wieprzowego mięsa. Pasztet z wieprzowiny będzie wybornie aromatyczny dzięki suszonym ziołom i przyprawom, natomiast odpowiednią wilgotność zapewni mu dodatek bułki i wątróbki. Sprawią, że całość nabierze delikatności i odrobinę kremowej konsystencji. Zobaczcie jak zrobić pasztet wieprzowy w domu!

5 od 2 osób
Pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
2 godz. 10 min
Całkowity czas
2 godz. 40 min
 
Delikatny pasztet wieprzowy gotowany z winem i przyprawami, pachnący ziołami, bardzo smaczny i aromatyczny.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasztet wieprzowy, pasztet z wieprzowiną, pasztet z wieprzowiny
Liczba kalorii: 107.1 kcal
Liczba porcji: 1 keksówka 11x30 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g wieprzowiny (np. schab lub szynka bez kości; jeśli mięso ma kości, trzeba kupić więcej, ok. 700-1000 g)
  • 200 g wątróbki wieprzowej (można zastąpić wątróbkami drobiowymi)
  • 1 cebula (pokrojona w grube talarki)
  • ½ pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • sól, pieprz
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna owoców jałowca
  • lubczyk (suszony; 1 łyżeczka)
  • tymianek lub rozmaryn (suszony; 1 łyżeczka)
  • 1 lampka czerwonego wina (wytrawne)
  • 2 jajka
  • 1 sucha bułka (razowa lub graham)
  • 2 łyżki łyżki smalcu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pasztet wieprzowy - przepis i film wideo

Pasztet wieprzowy - Jak zrobić
  1. Mięso kroję w kawałki, które łatwo zmieszczą się w maszynce do mielenia. Można gotować mięso razem z kośćmi (jeśli są) i oddzielić je dopiero po gotowaniu lub od razu skorzystać z mięsa filetowanego.
  2. Warzywa obieram, myję, kroję na kilka części i w garnku, w którym będzie gotowany wywar, podduszam na smalcu.
  3. Dodaję przyprawy i zioła, zalewam wodą (1 l) i doprowadzam do wrzenia.
  4. Do gotującego się wywaru dodaję wieprzowinę i wino, zmniejszam płomień i na niewielkim ogniu gotuję pod przykryciem przez 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucam pokrojoną w kawałki wątróbkę.
  5. Odcedzam mięso i warzywa, studzę i przepuszczam przez maszynkę o drobnych oczkach.
  6. Mieszankę zmielonego mięsa i warzyw doprawiam solą i pieprzem do smaku (jeśli jest taka potrzeba, można dosypać dodatkowo suszone zioła i gałkę muszkatołową) i mieszam dokładnie z całymi jajkami oraz bułką namoczoną w wywarze i dokładnie odciśniętą.
  7. Masa nie powinna być zbyt gęsta i sucha, dlatego rozcieńczam ją wywarem pozostałym z gotowania mięsa, aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (zużywam cały wywar, ale może się okazać, że trzeba go dodać mniej).
  8. Przekładam masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i piekę przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C (góra+dół, bez termoobiegu).
  9. Upieczony pasztet studzę i schładzam w lodówce, następnie kroję w plastry.
  10. Plastry pasztetu układamy dekoracyjnie na talerzu i ozdabiamy sałatą, suszonymi morelami i śliwkami, żurawiną.
Wartości odżywcze
Pasztet wieprzowy
Wielkość porcji (60 g)
Liczba kalorii 107.1 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4.05g 6%
Tłuszcze nasycone 1.4g 7%
Cholesterol 61.8mg 21%
Sód 62.25mg 3%
Potas 239.05mg 7%
Węglowodany ogółem 6.4g 2%
Błonnik 1g 4%
Cukry 1.2g
Białko 8.7g 17%
Witamina A 54.65%
Witamina C 4.26%
Wapń 2.16%
Żelazo 5.76%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pasztet z wieprzowiną można byłoby wzbogacić o karmelizowane lub prażone orzechy włoskie, ozdabiając nimi całość na półmisku. Albo podać z konfiturą z czerwonej cebuli, którą uwielbiam i polecam. Do pasztetów, czy to mięsnych, czy warzywnych, sprawdza się zawsze!

Pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy

Ciekawa jestem, czy mój pasztet z wieprzowiny będzie częściej gościł na Waszych stołach. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakował i czy wymyśliliście mu jakich inny sposób podania niż mój!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)