Pasztet wieprzowy przepis | Dorota Kamińska

Pasztet wieprzowy

Jedna z tradycyjnych przekąsek na świątecznym lub imprezowym stole to pasztet, najlepiej wilgotny i łatwy do rozsmarowania na kanapce, ale jednocześnie taki, który nada się do pokrojenia w plastry i eleganckiego ułożenia na półmisku. Pasztet wieprzowy, który proponuję Wam przygotować, ma właśnie taką konsystencję. Oprócz tego doskonały smak, a gotuje się go z dodatkiem czerwonego wina. Pozytywnie zaskoczy tych, którzy po raz pierwszy przygotowują pasztet w domu. Wieprzowina to miękkie i wilgotne mięso. Do pasztetu nadaje się świetnie!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na domowe wędliny

Pasztet wieprzowy proponuję przygotować, wykorzystując do jego gotowania czerwone, wytrawne wino. Zapewniam, że doskonale podkreśli smak wieprzowego mięsa. Pasztet z wieprzowiny będzie wybornie aromatyczny dzięki suszonym ziołom i przyprawom, natomiast odpowiednią wilgotność zapewni mu dodatek bułki i wątróbki. Sprawią, że całość nabierze delikatności i odrobinę kremowej konsystencji. Zobaczcie jak zrobić pasztet wieprzowy w domu!

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

Delikatny pasztet wieprzowy gotowany z winem i przyprawami, pachnący ziołami, bardzo smaczny i aromatyczny.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 2 hours 10 minutes
Razem: 2 hours 40 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasztet wieprzowy, pasztet z wieprzowiną, pasztet z wieprzowiny
Liczba porcji: 1 keksówka 11x30 cm
Kalorie: 107.1kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g wieprzowiny (np. schab lub szynka bez kości; jeśli mięso ma kości, trzeba kupić więcej, ok. 700-1000 g)
  • 200 g wątróbki wieprzowej (można zastąpić wątróbkami drobiowymi)
  • 1 cebula (pokrojona w grube talarki)
  • ½ pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • sól, pieprz
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna owoców jałowca
  • lubczyk (suszony; 1 łyżeczka)
  • tymianek lub rozmaryn (suszony; 1 łyżeczka)
  • 1 lampka czerwonego wina (wytrawne)
  • 2 jajka
  • 1 sucha bułka (razowa lub graham)
  • 2 łyżki łyżki smalcu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Mięso kroję w kawałki, które łatwo zmieszczą się w maszynce do mielenia. Można gotować mięso razem z kośćmi (jeśli są) i oddzielić je dopiero po gotowaniu lub od razu skorzystać z mięsa filetowanego.
  • Warzywa obieram, myję, kroję na kilka części i w garnku, w którym będzie gotowany wywar, podduszam na smalcu.
  • Dodaję przyprawy i zioła, zalewam wodą (1 l) i doprowadzam do wrzenia.
  • Do gotującego się wywaru dodaję wieprzowinę i wino, zmniejszam płomień i na niewielkim ogniu gotuję pod przykryciem przez 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucam pokrojoną w kawałki wątróbkę.
  • Odcedzam mięso i warzywa, studzę i przepuszczam przez maszynkę o drobnych oczkach.
  • Mieszankę zmielonego mięsa i warzyw doprawiam solą i pieprzem do smaku (jeśli jest taka potrzeba, można dosypać dodatkowo suszone zioła i gałkę muszkatołową) i mieszam dokładnie z całymi jajkami oraz bułką namoczoną w wywarze i dokładnie odciśniętą.
  • Masa nie powinna być zbyt gęsta i sucha, dlatego rozcieńczam ją wywarem pozostałym z gotowania mięsa, aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (zużywam cały wywar, ale może się okazać, że trzeba go dodać mniej).
  • Przekładam masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i piekę przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C (góra+dół, bez termoobiegu).
  • Upieczony pasztet studzę i schładzam w lodówce, następnie kroję w plastry.
  • Plastry pasztetu układamy dekoracyjnie na talerzu i ozdabiamy sałatą, suszonymi morelami i śliwkami, żurawiną.

Wartości odżywcze

Serving: 60g | Calories: 107.1kcal (5%) | Carbohydrates: 6.4g (2%) | Protein: 8.7g (17%) | Fat: 4.05g (6%) | Saturated Fat: 1.4g (9%) | Cholesterol: 61.8mg (21%) | Sodium: 62.25mg (3%) | Potassium: 239.05mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 1.2g (1%) | Vitamin A: 2732.5IU (55%) | Vitamin C: 3.5mg (4%) | Calcium: 21.6mg (2%) | Iron: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pasztet z wieprzowiną można byłoby wzbogacić o karmelizowane lub prażone orzechy włoskie, ozdabiając nimi całość na półmisku. Albo podać z konfiturą z czerwonej cebuli, którą uwielbiam i polecam. Do pasztetów, czy to mięsnych, czy warzywnych, sprawdza się zawsze!

Pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy

Ciekawa jestem, czy mój pasztet z wieprzowiny będzie częściej gościł na Waszych stołach. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakował i czy wymyśliliście mu jakich inny sposób podania niż mój!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)