Pasztet pieczarkowy przepis | Dorota Kamińska

Pasztet pieczarkowy

Rok temu, na Wielkanoc, ciocia Ela przywiozła do mojej babci nietypowy pasztet. „Tobie posmakuje najbardziej, Dorotko, bo jest bez mięsa. To pasztet pieczarkowy”. Pyszny, zwłaszcza gdy jest dobrze doprawiony i bardzo prosty do zrobienia pasztet z pieczarek. Swój smak zawdzięcza grzybom oraz kilku dodatkowym składnikom: cebuli, natce pietruszki i żółtemu serowi oraz przyprawom. Całość, kolorystycznie, wzbogaca dodatek czerwonej papryki. Uwielbiam go!

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Na naszych rodzinnych stołach w Święta pojawiają się przeróżne pasztety. Babciny pasztet z królika, popisowy pasztet z kurczaka mojej mamy… A teraz także mój pasztet pieczarkowy wegetariański. Przeze mnie zmodyfikowany dodatkiem papryki i mascarpone, chociaż w podstawowej wersji, według receptury od cioci Eli, jest równie pyszny. Można przygotować go z pieczarek startych na tarce lub zmielonych w maszynce. Wszystko wedle upodobań, choć osobiście radziłabym ręczne ucieranie, które gwarantuje, że pasztet pieczarkowy nie będzie miał zbyt gładkiej konsystencji. Zobaczcie jak zrobić pasztet z pieczarek.

Pasztet pieczarkowy

Pasztet pieczarkowy

Najlepszy wegetariański pasztet pieczarkowy z natką pietruszki i żółtym serem czyli pyszny pasztet pieczarkowy bez mięsa, z cebulą i jajkami.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasztet pieczarkowy, pasztet z pieczarek, pasztet z pieczarkami
Liczba porcji: 1 mała keksówka 10x16 cm lub większa, 11x30 cm
Kalorie: 90.82kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g pieczarek (utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 2 jajka (duże)
  • 2 bułki (np. kajzerki, suche; namoczone w wodzie i odciśnięte)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 150 g żółtego sera (utarty na tarce o grubych oczkach; można wymieszać 100 g żółtego sera z 50 g mascarpone)
  • ½ czerwonej papryki (drobno pokrojona)
  • ½ pęczka natki pietruszki (drobno pokrojona)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę szklimy na tłuszczu. Dodajemy paprykę i podsmażamy aż zmięknie.
  • Dodajemy pieczarki, podsmażamy, a kiedy puszczą sok - podduszamy. Na koniec odparowujemy i doprawiamy solą i pieprzem, a opcjonalnie - ostrą papryką.
  • Do przestudzonych pieczarek i warzyw dodajemy dobrze odciśnięte bułki, jajka oraz ser i natkę pietruszki. Doprawiamy ziołami i dokładnie mieszamy. Przed dodaniem jajek można spróbować masy i doprawić ją dodatkowo solą i pieprzem, w razie potrzeby.
  • Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg). Pieczemy przez 20-30 minut. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę

Wartości odżywcze

Serving: 50g | Calories: 90.82kcal | Carbohydrates: 5.38g (2%) | Protein: 4.38g (9%) | Fat: 5.88g (9%) | Saturated Fat: 3.31g (17%) | Cholesterol: 35.06mg (12%) | Sodium: 106.88mg (4%) | Potassium: 99.44mg (3%) | Fiber: 0.56g (2%) | Sugar: 0.94g | Vitamin A: 7.06% | Vitamin C: 8.37% | Calcium: 8.24% | Iron: 3.74%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pasztet z pieczarek można zaserwować jako przekąskę imprezową lub przystawkę-starter przed podaniem głównego posiłku. To także smaczny dodatek do kanapek, zwłaszcza do sobotniego lub niedzielnego śniadania. Ciekawa jestem, jak Wy najchętniej będziecie go podawać i zjadać :).

Pasztet z pieczarek
Pasztet z pieczarek

Jak Wam smakuje pasztet z pieczarkami? Zaskoczył Was pozytywnie? Dajcie znać w komentarzach, jak się udał i kto polubił go najbardziej!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Zakochałam się w tym pasztecie, dawno już nie jadlam czegoś tak dobrego i pelnego smaku umami 😀 Dziękuję za ten przepis!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)