fbpx
Czytasz właśnie
Pasztet pieczarkowy

Pasztet pieczarkowy

  • wegetariański, bez mięsa
  • z natką pietruszki i serem
  • z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki
Pasztet pieczarkowy

Pasztet pieczarkowy moja ciocia Ela przywiozła rok temu na Wielkanoc do mojej babci. Przepis na pasztet z pieczarek, który „tobie posmakuje najbardziej, Dorotko, bo jest bez mięsa”. Pyszny pasztet z pieczarkami, zwłaszcza gdy jest dobrze doprawiony. Oprócz tego bardzo prosty do zrobienia. Spróbowałam, a potem przygotowałam taki w mojej kuchni. Swój smak zawdzięcza grzybom oraz kilku dodatkowym składnikom: cebuli, natce pietruszki i żółtemu serowi oraz przyprawom. Całość, kolorystycznie, wzbogaca dodatek czerwonej papryki. Uwielbiam go! Zobaczcie jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Na naszych rodzinnych stołach w Święta pojawiają się przeróżne pasztety. Babciny pasztet z królika, popisowy pasztet z kurczaka mojej mamy… A teraz także mój pasztet pieczarkowy wegetariański. Przeze mnie zmodyfikowany dodatkiem papryki i mascarpone, chociaż w podstawowej wersji, według receptury od cioci Eli, jest równie pyszny.

Przepis na pasztet pieczarkowy

Można przygotować go z pieczarek startych na tarce lub zmielonych w maszynce. Wszystko wedle upodobań, choć osobiście radziłabym ręczne ucieranie. Utarcie na tarce gwarantuje, że pasztet z pieczarkami nie będzie miał zbyt gładkiej konsystencji.

Pasztet z pieczarek

Pasztet pieczarkowy

Pasztet pieczarkowy wegetariański. Przepis na pasztet z pieczarek najlepszy i bez mięsa. Z natką pietruszki i żółtym serem cebulą i jajkami. Doskonały pasztet z pieczarkami na co dzień i z okazji Świąt.
4.60 z 5 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasztet pieczarkowy, pasztet z pieczarkami
Liczba porcji: 1 mała keksówka 10×16 cm lub większa, 11×30 cm
Kalorie: 90.82kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g pieczarek (utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 2 jajka (duże)
  • 2 bułki (np. kajzerki, suche; namoczone w wodzie i odciśnięte)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 150 g żółtego sera (utarty na tarce o grubych oczkach; można wymieszać 100 g żółtego sera z 50 g mascarpone)
  • ½ czerwonej papryki (drobno pokrojona)
  • ½ pęczka natki pietruszki (drobno pokrojona)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Zupa z marchewki

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę

Jak zrobić

  • Cebulę szklimy na tłuszczu. Dodajemy paprykę i podsmażamy aż zmięknie.
  • Dodajemy pieczarki, podsmażamy, a kiedy puszczą sok – podduszamy. Na koniec odparowujemy i doprawiamy solą i pieprzem, a opcjonalnie – ostrą papryką.
  • Do przestudzonych pieczarek i warzyw dodajemy dobrze odciśnięte bułki, jajka oraz ser i natkę pietruszki. Doprawiamy ziołami i dokładnie mieszamy. Przed dodaniem jajek można spróbować masy i doprawić ją dodatkowo solą i pieprzem, w razie potrzeby.
  • Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg). Pieczemy przez 20-30 minut. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce.

Wartości odżywcze

Serving: 50g | Kalorie: 90.82kcal (5%) | Carbohydrates: 5.38g (2%) | Białko: 4.38g (9%) | Fat: 5.88g (9%) | Tłuszcze nasycone: 3.31g (21%) | Cholesterol: 35.06mg (12%) | Sód: 106.88mg (5%) | Potas: 99.44mg (3%) | Fiber: 0.56g (2%) | Cukier: 0.94g (1%) | Witamina A: 353IU (7%) | Witamina C: 6.9mg (8%) | Wapń: 82.4mg (8%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można zaserwować go jako przekąskę imprezową lub przystawkę-starter przed podaniem głównego posiłku. To także smaczny dodatek do kanapek, zwłaszcza do sobotniego lub niedzielnego śniadania. Ciekawa jestem, jak Wy najchętniej będziecie go podawać i zjadać :).

Pasztet z pieczarek przepis

Możecie wykorzystać pieczarki białe lub brunatne. Zamiast natki pietruszki dodać inne zioła, np. świeżą miętę lub kolendrę. To już takie odrobinę azjatyckie aromaty, ale powiedzcie sami – czemu nie?

Pasztet z pieczarek
Pasztet z pieczarek

Jak Wam smakuje pasztet z pieczarkami? Zaskoczył Was pozytywnie? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się udał i kto polubił go najbardziej!

3 komentarze
4.60 from 5 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom