Pasztet pieczarkowy moja ciocia Ela przywiozła rok temu na Wielkanoc do mojej babci. Przepis na pasztet z pieczarek, który „tobie posmakuje najbardziej, Dorotko, bo jest bez mięsa”. Pyszny pasztet z pieczarkami, zwłaszcza gdy jest dobrze doprawiony. Oprócz tego bardzo prosty do zrobienia. Spróbowałam, a potem przygotowałam taki w mojej kuchni. Swój smak zawdzięcza grzybom oraz kilku dodatkowym składnikom: cebuli, natce pietruszki i żółtemu serowi oraz przyprawom. Całość, kolorystycznie, wzbogaca dodatek czerwonej papryki. Uwielbiam go! Zobaczcie jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
Na naszych rodzinnych stołach w Święta pojawiają się przeróżne pasztety. Babciny pasztet z królika, popisowy pasztet z kurczaka mojej mamy… A teraz także mój pasztet pieczarkowy wegetariański. Przeze mnie zmodyfikowany dodatkiem papryki i mascarpone, chociaż w podstawowej wersji, według receptury od cioci Eli, jest równie pyszny.
Przepis na pasztet pieczarkowy
Można przygotować go z pieczarek startych na tarce lub zmielonych w maszynce. Wszystko wedle upodobań, choć osobiście radziłabym ręczne ucieranie. Utarcie na tarce gwarantuje, że pasztet z pieczarkami nie będzie miał zbyt gładkiej konsystencji.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g pieczarek (utarte na tarce o grubych oczkach)
- 2 jajka (duże)
- 2 bułki (np. kajzerki, suche; namoczone w wodzie i odciśnięte)
- 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
- 150 g żółtego sera (utarty na tarce o grubych oczkach; można wymieszać 100 g żółtego sera z 50 g mascarpone)
- ½ czerwonej papryki (drobno pokrojona)
- ½ pęczka natki pietruszki (drobno pokrojona)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano)
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę szklimy na tłuszczu. Dodajemy paprykę i podsmażamy aż zmięknie.
- Dodajemy pieczarki, podsmażamy, a kiedy puszczą sok – podduszamy. Na koniec odparowujemy i doprawiamy solą i pieprzem, a opcjonalnie – ostrą papryką.
- Do przestudzonych pieczarek i warzyw dodajemy dobrze odciśnięte bułki, jajka oraz ser i natkę pietruszki. Doprawiamy ziołami i dokładnie mieszamy. Przed dodaniem jajek można spróbować masy i doprawić ją dodatkowo solą i pieprzem, w razie potrzeby.
- Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg). Pieczemy przez 20-30 minut. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce.
Wartości odżywcze
Można zaserwować go jako przekąskę imprezową lub przystawkę-starter przed podaniem głównego posiłku. To także smaczny dodatek do kanapek, zwłaszcza do sobotniego lub niedzielnego śniadania. Ciekawa jestem, jak Wy najchętniej będziecie go podawać i zjadać :).
Pasztet z pieczarek przepis
Możecie wykorzystać pieczarki białe lub brunatne. Zamiast natki pietruszki dodać inne zioła, np. świeżą miętę lub kolendrę. To już takie odrobinę azjatyckie aromaty, ale powiedzcie sami – czemu nie?
Jak Wam smakuje pasztet z pieczarkami? Zaskoczył Was pozytywnie? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się udał i kto polubił go najbardziej!
Zakochałam się w tym pasztecie, dawno już nie jadlam czegoś tak dobrego i pelnego smaku umami 😀 Dziękuję za ten przepis!
Dzięki za wypróbowanie :). Też bardzo lubię ten pasztet, może w przyszłym roku uda mi się przygotować wegańską wersję :).
Koperek w pasztecie – jestem na TAK :). Cieszę się, że się udał i przypadł do serc :).