Pasztet pieczarkowy przepis | Dorota Kamińska

Pasztet pieczarkowy

Rok temu, na Wielkanoc, ciocia Ela przywiozła do mojej babci nietypowy pasztet. „Tobie posmakuje najbardziej, Dorotko, bo jest bez mięsa. To pasztet pieczarkowy”. Pyszny, zwłaszcza gdy jest dobrze doprawiony i bardzo prosty do zrobienia pasztet z pieczarek. Swój smak zawdzięcza grzybom oraz kilku dodatkowym składnikom: cebuli, natce pietruszki i żółtemu serowi oraz przyprawom. Całość, kolorystycznie, wzbogaca dodatek czerwonej papryki. Uwielbiam go!

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Na naszych rodzinnych stołach w Święta pojawiają się przeróżne pasztety. Babciny pasztet z królika, popisowy pasztet z kurczaka mojej mamy… A teraz także mój pasztet pieczarkowy wegetariański. Przeze mnie zmodyfikowany dodatkiem papryki i mascarpone, chociaż w podstawowej wersji, według receptury od cioci Eli, jest równie pyszny. Można przygotować go z pieczarek startych na tarce lub zmielonych w maszynce. Wszystko wedle upodobań, choć osobiście radziłabym ręczne ucieranie, które gwarantuje, że pasztet pieczarkowy nie będzie miał zbyt gładkiej konsystencji. Zobaczcie jak zrobić pasztet z pieczarek.

5 od 2 osób
Pasztet pieczarkowy
Pasztet pieczarkowy
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
 
Najlepszy wegetariański pasztet pieczarkowy z natką pietruszki i żółtym serem czyli pyszny pasztet pieczarkowy bez mięsa, z cebulą i jajkami.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasztet pieczarkowy, pasztet z pieczarek, pasztet z pieczarkami
Liczba kalorii: 90.82 kcal
Liczba porcji: 1 mała keksówka 10x16 cm lub większa, 11x30 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 250 g pieczarek (utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 2 jajka (duże)
  • 2 bułki (np. kajzerki, suche; namoczone w wodzie i odciśnięte)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 150 g żółtego sera (utarty na tarce o grubych oczkach; można wymieszać 100 g żółtego sera z 50 g mascarpone)
  • ½ czerwonej papryki (drobno pokrojona)
  • ½ pęczka natki pietruszki (drobno pokrojona)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pasztet pieczarkowy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
Pasztet pieczarkowy - Jak zrobić
  1. Cebulę szklimy na tłuszczu. Dodajemy paprykę i podsmażamy aż zmięknie.
  2. Dodajemy pieczarki, podsmażamy, a kiedy puszczą sok - podduszamy. Na koniec odparowujemy i doprawiamy solą i pieprzem, a opcjonalnie - ostrą papryką.
  3. Do przestudzonych pieczarek i warzyw dodajemy dobrze odciśnięte bułki, jajka oraz ser i natkę pietruszki. Doprawiamy ziołami i dokładnie mieszamy. Przed dodaniem jajek można spróbować masy i doprawić ją dodatkowo solą i pieprzem, w razie potrzeby.
  4. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg). Pieczemy przez 20-30 minut. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce.
Wartości odżywcze
Pasztet pieczarkowy
Wielkość porcji (50 g)
Liczba kalorii 90.82 kcal Kalorie z tłuszczów 53 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5.88g 9%
Tłuszcze nasycone 3.31g 17%
Cholesterol 35.06mg 12%
Sód 106.88mg 4%
Potas 99.44mg 3%
Węglowodany ogółem 5.38g 2%
Błonnik 0.56g 2%
Cukry 0.94g
Białko 4.38g 9%
Witamina A 7.06%
Witamina C 8.37%
Wapń 8.24%
Żelazo 3.74%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pasztet z pieczarek można zaserwować jako przekąskę imprezową lub przystawkę-starter przed podaniem głównego posiłku. To także smaczny dodatek do kanapek, zwłaszcza do sobotniego lub niedzielnego śniadania. Ciekawa jestem, jak Wy najchętniej będziecie go podawać i zjadać :).

Pasztet z pieczarek
Pasztet z pieczarek

Jak Wam smakuje pasztet z pieczarkami? Zaskoczył Was pozytywnie? Dajcie znać w komentarzach, jak się udał i kto polubił go najbardziej!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Zakochałam się w tym pasztecie, dawno już nie jadlam czegoś tak dobrego i pelnego smaku umami 😀 Dziękuję za ten przepis!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)