Paszteciki z pieczarkami i kapustą przygotowane na drożdżowym cieście, delikatne i dobrze doprawione w środku. To wspaniała imprezowa przekąska bez mięsa, a także pyszna potrawa wigilijna. Można formować je w dowolny sposób. U mnie są to oddzielne sztuki, ale wygodnie jest też np. upiec wieniec, z którego każdy może sobie potem oderwać pasztecik. Zamiast farszu pieczarkowego można też wykorzystać mieszany, grzybowy, albo przyrządzić szpinak z fetą i nadziać nim paszteciki. Ciekawa jestem, która wersja nadzienia najbardziej przypadnie Wam do gustu! Zobaczcie przepis na paszteciki drożdżowe z pieczarkami.
Zobacz też: Najlepsze potrawy wigilijne
Kluczowym składnikiem udanego ciasta drożdżowego jest mąka. Postawcie na taką o dużej zawartości glutenu. To dzięki niej ciasto będzie delikatne i puszyste po upieczeniu.
Przepis na paszteciki z pieczarkami i kapustą
Z kolei do farszu koniecznie pieczarki i kiszona kapusta oraz cebula. I zestaw korzennych przypraw, które dodadzą całości smaku i cudownego zapachu świątecznych potraw. Kminek, ziele angielskie i listki laurowe. A może do posypania czarnuszka? Jeśli kapusty nie macie lub za nią nie przepadacie, nie ma problemu. Zastąpcie ją po prostu większą ilością pieczarek.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 750 g mąki
- 1½ łyżeczki cukru
- 50 g drożdży
- 300 ml mleka (ciepłe)
- 3 jajka
- 1½ łyżeczki soli
- 75 g masła lub oleju
Farsz
- 750 g pieczarek (umyte, oczyszczone, pokrojone w nieduże kawałki)
- 300 g kiszonej kapusty (można zastąpić taką samą ilością dodatkowych pieczarek)
- 4½ łyżki oleju
- 2 cebule (średniej wielkości; bardzo drobno pokrojone)
- 1½ łyżeczki kminku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 3 łyżki masła
- ½ łyżeczki chili (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Dodatkowo
- 1 jajko (duże; rozkłócone)
- 1 łyżeczka kminku (można zastąpić czarnym sezamem lub czarnuszką)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
Ciasto drożdżowe
- Mąkę przesiewam do miski i tworzę zagłębienie w kopcu. Do środka kruszę drożdże, zalewam mlekiem i zasypuję cukrem.
- Delikatnie mieszam mleko tak, żeby połączyło się z częścią mąki i drożdżami. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 10 minut.
- Do miski wbijam jajka, dosypuję sól i mieszam całość za pomocą łyżki. Odstawiam pod przykryciem, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki.
- Dolewam stopione, delikatnie przestudzone masło i wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, o gładkiej powierzchni.
- Odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę.
Farsz z pieczarek i kapusty
- Kapustę płuczę w zimnej wodzie, siekam, zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok. 15 minut z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i listków laurowych. Odcedzam i odciskam dokładnie na sicie.
- Cebulę szklę delikatnie na połowie oleju, na patelni o nieprzywierającej powłoce.
- Dodaję pieczarki, doprawiam solą i pieprzem i podduszam. Odkrywam, zwiększam płomień i odparowuję. Dodaję połowę masła i podsmażam jeszcze przez parę minut.
- Dodaję kapustę, pozostałe masło i olej. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i chili. Smażę jeszcze przez kilka minut na niedużym ogniu, łącząc składniki w farsz.
Formowanie i klejenie
- Ciasto zagniatam w kulę na omączonej stolnicy. Dzielę na 3 części, następnie każdą z tych części na 4 mniejsze kulki.
- Rozwałkowuję każdą kulkę, nadziewam czubatą łyżką farszu i zawijam na pół, delikatnie sklejając brzegi i formując półksiężyce. Układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w 2-3-centymetrowych odstępach od siebie.
- Odstawiam paszteciki do wyrośnięcia, pod ściereczką, na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C (góra+dół).
Pieczenie
- Smaruję wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem i posypuję kminkiem. Piekę przez ok. 20 minut na złocisty kolor.
Przydatne przepisy i poradniki
Wartości odżywcze
Takie paszteciki z farszem z pieczarek to nie tylko idealna przekąska świąteczna. Świetnie sprawdzą się na imprezie, można też zabrać je ze sobą na piknik. Choć wiosną i latem warto postawić na jakieś zielone nadzienie – zgodzicie się?
Paszteciki z pieczarkami przepis
Możecie wykorzystać zarówno pieczarki jasne, jak i brunatne. Zamiast oleju, jeśli wolicie, do smażenia użyjcie masła klarowanego. Do cebuli dorzućcie 1-2 ząbki czosnku drobniutko posiekanego, jeżeli chcecie bardziej wyrazisty smak farszu. Kiedy macie ochotę na dodatek żółtego sera, zetrzyjcie go na wierzch farszu przed sklejeniem pasztecików. Z pewnością w prosty i ciekawy sposób jeszcze bardziej wzbogacicie ich smak.

Bardzo jestem ciekawa, czy paszteciki z kapustą i pieczarkami przypadną Wam do gustu. Polecam przygotowywać nie tylko na Święta! Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszły i smakowały oraz które dodatki wykorzystaliście!