Paszteciki z pieczarkami przepis | Dorota Kamińska

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Przygotowane na drożdżowym cieście, delikatne i dobrze doprawione w środku: paszteciki z pieczarkami to wspaniała imprezowa przekąska bez mięsa, a także pyszna potrawa wigilijna. Można formować je w dowolny sposób. U mnie są to oddzielne sztuki, ale wygodnie jest też np. upiec wieniec, z którego każdy może sobie potem oderwać pasztecik. Zamiast farszu pieczarkowego można też wykorzystać mieszany, grzybowy, albo przyrządzić szpinak z fetą i nadziać nim paszteciki. Ciekawa jestem, która wersja nadzienia najbardziej przypadnie Wam do gustu!

Zobacz też: Najlepsze potrawy wigilijne

Kluczowym składnikiem udanego ciasta drożdżowego jest mąka. Postawcie na taką o dużej zawartości glutenu. To dzięki niej ciasto będzie delikatne i puszyste po upieczeniu. Z kolei do farszu koniecznie pieczarki i kiszona kapusta oraz cebula. I zestaw korzennych przypraw, które dodadzą całości smaku i cudownego zapachu świątecznych potraw. Kminek, ziele angielskie i listki laurowe. A może do posypania czarnuszka?

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Przepis na paszteciki z farszem z pieczarek idealne do zaserwowania na ciepło lub zimno. Pyszne paszteciki z farszem pieczarkowym z kapustą, cebulą i przyprawami.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 50 min
Wyrastanie ciasta: 1 godzina 30 min
Razem: 1 godzina 20 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: paszteciki z pieczarkami
Liczba porcji: 24 sztuki
Kalorie: 207kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 750 g mąki
  • łyżeczki cukru
  • 50 g drożdży
  • 300 ml mleka (ciepłe)
  • 3 jajka
  • łyżeczki soli
  • 75 g masła lub oleju

Farsz

  • 750 g pieczarek (umyte, oczyszczone, pokrojone w nieduże kawałki)
  • 300 g kiszonej kapusty (można zastąpić taką samą ilością dodatkowych pieczarek)
  • łyżki oleju
  • 2 cebule (średniej wielkości; bardzo drobno pokrojone)
  • łyżeczki kminku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki masła
  • ½ łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • 1 jajko (duże; rozkłócone)
  • 1 łyżeczka kminku (można zastąpić czarnym sezamem lub czarnuszką)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ciasto drożdżowe

  • Mąkę przesiewam do miski i tworzę zagłębienie w kopcu. Do środka kruszę drożdże, zalewam mlekiem i zasypuję cukrem.
  • Delikatnie mieszam mleko tak, żeby połączyło się z częścią mąki i drożdżami. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 10 minut.
  • Do miski wbijam jajka, dosypuję sól i mieszam całość za pomocą łyżki. Odstawiam pod przykryciem, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki.
  • Dolewam stopione, delikatnie przestudzone masło i wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, o gładkiej powierzchni.
  • Odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę.

Farsz z pieczarek i kapusty

  • Kapustę płuczę w zimnej wodzie, siekam, zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok. 15 minut z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i listków laurowych. Odcedzam i odciskam dokładnie na sicie.
  • Cebulę szklę delikatnie na połowie oleju, na patelni o nieprzywierającej powłoce.
  • Dodaję pieczarki, doprawiam solą i pieprzem i podduszam. Odkrywam, zwiększam płomień i odparowuję. Dodaję połowę masła i podsmażam jeszcze przez parę minut.
  • Dodaję kapustę, pozostałe masło i olej. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i chili. Smażę jeszcze przez kilka minut na niedużym ogniu, łącząc składniki w farsz.

Formowanie i klejenie

  • Ciasto zagniatam w kulę na omączonej stolnicy. Dzielę na 3 części, następnie każdą z tych części na 4 mniejsze kulki.
  • Rozwałkowuję każdą kulkę, nadziewam czubatą łyżką farszu i zawijam na pół, delikatnie sklejając brzegi i formując półksiężyce. Układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w 2-3-centymetrowych odstępach od siebie.
  • Odstawiam paszteciki do wyrośnięcia, pod ściereczką, na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C (góra+dół).

Pieczenie

  • Smaruję wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem i posypuję kminkiem. Piekę przez ok. 20 minut na złocisty kolor.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 207kcal | Carbohydrates: 27g (9%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 8g (12%) | Saturated Fat: 3g (15%) | Cholesterol: 39mg (13%) | Sodium: 208mg (9%) | Potassium: 210mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 3.9% | Vitamin C: 7.3% | Calcium: 3.4% | Iron: 11.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Takie paszteciki z farszem z pieczarek to nie tylko idealna przekąska świąteczna. Świetnie sprawdzą się na imprezie, można też zabrać je ze sobą na piknik. Choć wiosną i latem warto postawić na jakieś zielone nadzienie – zgodzicie się?

Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki z pieczarkami

Bardzo jestem ciekawa, czy paszteciki z farszem pieczarkowym przypadną Wam do gustu. Polecam przygotowywać nie tylko na Święta! Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszły i smakowały!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)