fbpx
Czytasz właśnie
Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

  • z cebulą, kminkiem i zielem angielskim
  • idealne do barszczu lub innych zup
  • doskonałe jako imprezowa przekąska na ciepło lub zimno
Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami i kapustą przygotowane na drożdżowym cieście, delikatne i dobrze doprawione w środku. To wspaniała imprezowa przekąska bez mięsa, a także pyszna potrawa wigilijna. Można formować je w dowolny sposób. U mnie są to oddzielne sztuki, ale wygodnie jest też np. upiec wieniec, z którego każdy może sobie potem oderwać pasztecik. Zamiast farszu pieczarkowego można też wykorzystać mieszany, grzybowy, albo przyrządzić szpinak z fetą i nadziać nim paszteciki. Ciekawa jestem, która wersja nadzienia najbardziej przypadnie Wam do gustu! Zobaczcie przepis na paszteciki drożdżowe z pieczarkami.

Zobacz też: Najlepsze potrawy wigilijne

Kluczowym składnikiem udanego ciasta drożdżowego jest mąka. Postawcie na taką o dużej zawartości glutenu. To dzięki niej ciasto będzie delikatne i puszyste po upieczeniu.

Przepis na paszteciki z pieczarkami i kapustą

Z kolei do farszu koniecznie pieczarki i kiszona kapusta oraz cebula. I zestaw korzennych przypraw, które dodadzą całości smaku i cudownego zapachu świątecznych potraw. Kminek, ziele angielskie i listki laurowe. A może do posypania czarnuszka? Jeśli kapusty nie macie lub za nią nie przepadacie, nie ma problemu. Zastąpcie ją po prostu większą ilością pieczarek.

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Przepis na paszteciki z farszem z pieczarek idealne do zaserwowania na ciepło lub zimno. Pyszne paszteciki z farszem pieczarkowym z kapustą, cebulą i przyprawami.
4.72 from 7 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 50 minutes
Wyrastanie ciasta: 1 hour 30 minutes
Razem: 1 hour 20 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: paszteciki z pieczarkami
Liczba porcji: 24 sztuki
Kalorie: 207kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 750 g mąki
  • łyżeczki cukru
  • 50 g drożdży
  • 300 ml mleka (ciepłe)
  • 3 jajka
  • łyżeczki soli
  • 75 g masła lub oleju

Farsz

  • 750 g pieczarek (umyte, oczyszczone, pokrojone w nieduże kawałki)
  • 300 g kiszonej kapusty (można zastąpić taką samą ilością dodatkowych pieczarek)
  • łyżki oleju
  • 2 cebule (średniej wielkości; bardzo drobno pokrojone)
  • łyżeczki kminku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki masła
  • ½ łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • 1 jajko (duże; rozkłócone)
  • 1 łyżeczka kminku (można zastąpić czarnym sezamem lub czarnuszką)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

Ciasto drożdżowe

  • Mąkę przesiewam do miski i tworzę zagłębienie w kopcu. Do środka kruszę drożdże, zalewam mlekiem i zasypuję cukrem.
  • Delikatnie mieszam mleko tak, żeby połączyło się z częścią mąki i drożdżami. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 10 minut.
  • Do miski wbijam jajka, dosypuję sól i mieszam całość za pomocą łyżki. Odstawiam pod przykryciem, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki.
  • Dolewam stopione, delikatnie przestudzone masło i wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, o gładkiej powierzchni.
  • Odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę.

Farsz z pieczarek i kapusty

  • Kapustę płuczę w zimnej wodzie, siekam, zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok. 15 minut z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i listków laurowych. Odcedzam i odciskam dokładnie na sicie.
  • Cebulę szklę delikatnie na połowie oleju, na patelni o nieprzywierającej powłoce.
  • Dodaję pieczarki, doprawiam solą i pieprzem i podduszam. Odkrywam, zwiększam płomień i odparowuję. Dodaję połowę masła i podsmażam jeszcze przez parę minut.
  • Dodaję kapustę, pozostałe masło i olej. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i chili. Smażę jeszcze przez kilka minut na niedużym ogniu, łącząc składniki w farsz.

Formowanie i klejenie

  • Ciasto zagniatam w kulę na omączonej stolnicy. Dzielę na 3 części, następnie każdą z tych części na 4 mniejsze kulki.
  • Rozwałkowuję każdą kulkę, nadziewam czubatą łyżką farszu i zawijam na pół, delikatnie sklejając brzegi i formując półksiężyce. Układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w 2-3-centymetrowych odstępach od siebie.
  • Odstawiam paszteciki do wyrośnięcia, pod ściereczką, na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C (góra+dół).

Pieczenie

  • Smaruję wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem i posypuję kminkiem. Piekę przez ok. 20 minut na złocisty kolor.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 207kcal (10%) | Carbohydrates: 27g (9%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 39mg (13%) | Sód: 208mg (9%) | Potas: 210mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 195IU (4%) | Witamina C: 6mg (7%) | Wapń: 34mg (3%) | Żelazo: 2mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Takie paszteciki z farszem z pieczarek to nie tylko idealna przekąska świąteczna. Świetnie sprawdzą się na imprezie, można też zabrać je ze sobą na piknik. Choć wiosną i latem warto postawić na jakieś zielone nadzienie – zgodzicie się?

Paszteciki z pieczarkami przepis

Możecie wykorzystać zarówno pieczarki jasne, jak i brunatne. Zamiast oleju, jeśli wolicie, do smażenia użyjcie masła klarowanego. Do cebuli dorzućcie 1-2 ząbki czosnku drobniutko posiekanego, jeżeli chcecie bardziej wyrazisty smak farszu. Kiedy macie ochotę na dodatek żółtego sera, zetrzyjcie go na wierzch farszu przed sklejeniem pasztecików. Z pewnością w prosty i ciekawy sposób jeszcze bardziej wzbogacicie ich smak.

Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki z pieczarkami

Bardzo jestem ciekawa, czy paszteciki z kapustą i pieczarkami przypadną Wam do gustu. Polecam przygotowywać nie tylko na Święta! Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszły i smakowały oraz które dodatki wykorzystaliście!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2023 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom