fbpx
Czytasz właśnie
Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

  • z kapustą, cebulą, kminkiem lub czarnuszką i zielem angielskim
  • idealne do barszczu lub innych zup
  • doskonałe jako imprezowa przekąska na ciepło lub zimno
  • na Wigilię, Boże Narodzenie i Sylwestra
Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami i kapustą przygotowane na drożdżowym cieście, delikatne i dobrze doprawione w środku. Takie paszteciki z pieczarkami i kapustą to wspaniała imprezowa przekąska bez mięsa, a także pyszna potrawa wigilijna. Można formować je w dowolny sposób. U mnie są to oddzielne sztuki. Wygodnie jest też np. upiec wieniec, z którego każdy może sobie potem oderwać pasztecik. Zamiast farszu pieczarkowego można też wykorzystać mieszany, grzybowy, albo przyrządzić szpinak z fetą i nadziać nim paszteciki. Jak zrobić? Zobaczcie przepis na paszteciki drożdżowe z pieczarkami.

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Przepis na paszteciki z farszem z pieczarek idealne do zaserwowania na ciepło lub zimno. Pyszne paszteciki z farszem pieczarkowym z kapustą, cebulą i przyprawami.
4.75 from 8 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 50 minutes
Wyrastanie ciasta: 1 hour 30 minutes
Razem: 1 hour 20 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: paszteciki z pieczarkami
Liczba porcji: 24 sztuki
Kalorie: 207kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 750 g mąki
  • łyżeczki cukru
  • 50 g drożdży
  • 300 ml mleka (ciepłe)
  • 3 jajka
  • łyżeczki soli
  • 75 g masła lub oleju

Farsz

  • 750 g pieczarek (umyte, oczyszczone, pokrojone w nieduże kawałki)
  • 300 g kiszonej kapusty (można zastąpić taką samą ilością dodatkowych pieczarek)
  • łyżki oleju
  • 2 cebule (średniej wielkości; bardzo drobno pokrojone)
  • łyżeczki kminku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki masła
  • ½ łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • ½ pęczka natki pietruszki (drobno posiekana)
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • 1 jajko (duże; rozkłócone)
  • 1 łyżeczka kminku (można zastąpić czarnym sezamem lub czarnuszką)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Film wideo

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Ciasto drożdżowe

  • Mąkę przesiewam do miski i tworzę zagłębienie w kopcu. Do środka kruszę drożdże, zalewam mlekiem i zasypuję cukrem.
  • Delikatnie mieszam mleko tak, żeby połączyło się z częścią mąki i drożdżami. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 10 minut.
  • Do miski wbijam jajka, dosypuję sól i mieszam całość za pomocą łyżki. Odstawiam pod przykryciem, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki.
  • Dolewam stopione, delikatnie przestudzone masło i wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, o gładkiej powierzchni.
  • Odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę.

Farsz z pieczarek i kapusty

  • Kapustę płuczę w zimnej wodzie, siekam, zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok. 15 minut z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i listków laurowych. Odcedzam i odciskam dokładnie na sicie.
  • Cebulę szklę delikatnie na połowie oleju, na patelni o nieprzywierającej powłoce.
  • Dodaję pieczarki, doprawiam solą i pieprzem i podduszam. Odkrywam, zwiększam płomień i odparowuję. Dodaję połowę masła i podsmażam jeszcze przez parę minut.
  • Dodaję kapustę, pozostałe masło i olej oraz natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i chili. Smażę jeszcze przez kilka minut na niedużym ogniu, łącząc składniki w farsz.

Formowanie i klejenie

  • Ciasto zagniatam w kulę na omączonej stolnicy. Dzielę na 3 części, następnie każdą z tych części na 4 mniejsze kulki.
  • Rozwałkowuję każdą kulkę, nadziewam czubatą łyżką farszu i zawijam na pół, delikatnie sklejając brzegi i formując półksiężyce. Układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w 2-3-centymetrowych odstępach od siebie.
  • Odstawiam paszteciki do wyrośnięcia, pod ściereczką, na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C (góra+dół).

Pieczenie

  • Smaruję wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem i posypuję kminkiem (lub sezamem/czarnuszką). Piekę przez ok. 20 minut na złocisty kolor.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 207kcal (10%) | Węglowodany: 27g (9%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 39mg (13%) | Sód: 208mg (9%) | Potas: 210mg (6%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 195IU (4%) | Witamina C: 6mg (7%) | Wapń: 34mg (3%) | Żelazo: 2mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kluczowym składnikiem udanego ciasta drożdżowego jest mąka. Postawcie na taką o dużej zawartości glutenu. To dzięki niej ciasto będzie delikatne i puszyste po upieczeniu. Takie paszteciki z farszem z pieczarek to nie tylko idealna przekąska świąteczna. Świetnie sprawdzą się na imprezie, można też zabrać je ze sobą na piknik. Choć wiosną i latem warto postawić na jakieś zielone nadzienie – zgodzicie się?

Zobacz też
Ratatouille z grzybami

Przepis na paszteciki z pieczarkami i kapustą

Z kolei do farszu koniecznie pieczarki i kiszona kapusta oraz cebula. I zestaw korzennych przypraw, które dodadzą całości smaku i cudownego zapachu świątecznych potraw. Kminek, ziele angielskie i listki laurowe do gotowania kapusty. Chili do podbicia smaku pieczarek. A może do posypania czarnuszka lub sezam zamiast tradycyjnego kminku? Jeśli kapusty nie macie lub za nią nie przepadacie, nie ma problemu. Zastąpcie ją po prostu większą ilością pieczarek. Proponuję, nawet zimą, dodać do farszu natkę pietruszki. Wzbogaci jego smak. Bardzo lubię połączenie pieczarek i natki pietruszki, a Wy?

Paszteciki z pieczarkami przepis

Możecie wykorzystać zarówno pieczarki jasne, jak i brunatne portobello. Zamiast oleju, jeśli wolicie, do smażenia użyjcie masła klarowanego. Do cebuli dorzućcie 1-2 ząbki czosnku drobniutko posiekanego, jeżeli chcecie bardziej wyrazisty smak farszu. Kiedy macie ochotę na dodatek żółtego sera, zetrzyjcie go na wierzch farszu przed sklejeniem pasztecików. Z pewnością w prosty i ciekawy sposób jeszcze bardziej wzbogacicie ich smak.

Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki z pieczarkami

Zobacz też: Najlepsze potrawy wigilijne

Bardzo jestem ciekawa, czy paszteciki z kapustą i pieczarkami przypadną Wam do gustu. Która wersja nadzienia najbardziej przypadła Wam do gustu? Polecam przygotowywać nie tylko na Święta! Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszły i smakowały oraz które dodatki wykorzystaliście!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom