Paszteciki z pieczarkami przepis | Dorota Kamińska

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Przygotowane na drożdżowym cieście, delikatne i dobrze doprawione w środku: paszteciki z pieczarkami to wspaniała imprezowa przekąska bez mięsa, a także pyszna potrawa wigilijna. Można formować je w dowolny sposób: u mnie są to oddzielne sztuki, ale wygodnie jest też upiec wieniec, z którego każdy może sobie oderwać pasztecik. Zamiast farszu pieczarkowego można też wykorzystać mieszany, grzybowy, albo przyrządzić szpinak z fetą i nadziać nim paszteciki.

Zobacz też: Najlepsze potrawy wigilijne

5 od 1 osoby
Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki z pieczarkami
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: paszteciki z pieczarkami
Liczba porcji: 24 sztuki
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto drożdżowe
  • 750 g mąki
  • łyżeczki cukru
  • 50 g drożdży
  • 300 ml mleka (ciepłe)
  • 3 jajka
  • łyżeczki soli
  • 75 g masła lub oleju
Farsz
  • 750 g pieczarek (umyte, oczyszczone, pokrojone w nieduże kawałki)
  • 300 g kiszonej kapusty (można zastąpić taką samą ilością dodatkowych pieczarek)
  • łyżki oleju
  • 2 cebule (średniej wielkości; bardzo drobno pokrojone)
  • łyżeczki kminku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki masła
  • ½ łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
Dodatkowo
  • 1 jajko (duże; rozkłócone)
  • 1 łyżeczka kminku (można zastąpić czarnym sezamem lub czarnuszką)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Paszteciki z pieczarkami - Jak zrobić
Ciasto drożdżowe
  1. Mąkę przesiewam do miski i tworzę zagłębienie w kopcu. Do środka kruszę drożdże, zalewam mlekiem i zasypuję cukrem.

  2. Delikatnie mieszam mleko tak, żeby połączyło się z częścią mąki i drożdżami. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 10 minut.

  3. Do miski wbijam jajka, dosypuję sól i mieszam całość za pomocą łyżki. Odstawiam pod przykryciem, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki.

  4. Dolewam stopione, delikatnie przestudzone masło i wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, o gładkiej powierzchni.

  5. Odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę.

Farsz z pieczarek i kapusty
  1. Kapustę płuczę w zimnej wodzie, siekam, zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok. 15 minut z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i listków laurowych. Odcedzam i odciskam dokładnie na sicie.

  2. Cebulę szklę delikatnie na połowie oleju, na patelni o nieprzywierającej powłoce.

  3. Dodaję pieczarki, doprawiam solą i pieprzem i podduszam. Odkrywam, zwiększam płomień i odparowuję. Dodaję połowę masła i podsmażam jeszcze przez parę minut.

  4. Dodaję kapustę, pozostałe masło i olej. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i chili. Smażę jeszcze przez kilka minut na niedużym ogniu, łącząc składniki w farsz.

Formowanie i klejenie
  1. Ciasto zagniatam w kulę na omączonej stolnicy. Dzielę na 3 części, następnie każdą z tych części na 4 mniejsze kulki.

  2. Rozwałkowuję każdą kulkę, nadziewam czubatą łyżką farszu i zawijam na pół, delikatnie sklejając brzegi i formując półksiężyce. Układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w 2-3-centymetrowych odstępach od siebie.

  3. Odstawiam paszteciki do wyrośnięcia, pod ściereczką, na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C (góra+dół).

Pieczenie
  1. Smaruję wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem i posypuję kminkiem. Piekę przez ok. 20 minut na złocisty kolor.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki z pieczarkami
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)