Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Przekąski pieczone z ciast drożdżowych i francuskich mają wzięcie. Zawsze znajdą się chętni do skosztowania choćby jednej sztuki i z reguły na tym nie koniec. Paszteciki z kapustą i grzybami to jedna z imprezowych potraw oraz przekąska idealna na świąteczny stół. Można podać je na ciepło lub zimno. Zjadane samodzielnie lub do maczania w barszczu czy innej zupie, sprawdzą się doskonale!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

5 od 1 osoby
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: paszteciki z grzybami i kapustą, paszteciki z kapustą i grzybami
Liczba porcji: 20 porcji
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto drożdżowe
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 200 ml mleka (ciepłe)
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub oleju
  • 1 łyżeczka soli
Farsz z kapustą i grzybami
  • 250 g suszonych grzybów (namoczone na kilka godzin w zimnej wodzie, odciśnięte i pokrojone na nieduże kawałki)
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych śliwek (można zastąpić suszoną żurawiną; śliwki pokrojone w drobną kosteczkę, a żurawina posiekana)
  • 1 cebula (duża; bardzo drobno pokrojone)
  • 100 ml białego wina (wytrawne)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 szczypta łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
Dodatkowo
  • 1 jajko (małe; rozkłócone)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Paszteciki z kapustą i grzybami - Jak zrobić
Ciasto drożdżowe
  1. Mąkę przesiewam do miski i tworzę zagłębienie w kopcu. Do środka kruszę drożdże, zalewam mlekiem i zasypuję cukrem.

  2. Delikatnie mieszam mleko tak, żeby połączyło się z częścią mąki i drożdżami. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 10 minut.

  3. Do miski wbijam jajka, dosypuję sól i mieszam całość za pomocą łyżki. Odstawiam pod przykryciem, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki.

  4. Dolewam stopione, delikatnie przestudzone masło i wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, o gładkiej powierzchni.

  5. Odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę.

Farsz z kapustą i grzybami
  1. Kapustę płuczę w zimnej wodzie, siekam, zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok. 15 minut z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i listków laurowych. Odcedzam i odciskam dokładnie na sicie.

  2. Cebulę szklę delikatnie na połowie oleju, na patelni o nieprzywierającej powłoce.

  3. Dodaję grzyby i śliwki/żurawinę, doprawiam solą i pieprzem i podduszam. Odkrywam, zwiększam płomień i odparowuję. Dodaję połowę masła i podsmażam jeszcze przez parę minut.

  4. Dodaję kapustę, wino, pozostałe masło i olej. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i chili. Smażę jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu, odparowując część wina i łącząc składniki w farsz.

Formowanie i klejenie
  1. Ciasto zagniatam w kulę na omączonej stolnicy. Dzielę na 2 części.

  2. Rozwałkowuję każdą część w prostokąt o długości blaszki z wyposażenia piekarnika i szerokości połowy szerokości blaszki. Przekładam na papier do pieczenia ułożony na blaszce.

  3. Nacinam oba prostokąty w kształt grzebienia o 10 zębach. Każdy „ząb” będzie mieć szerokość ok. 4 cm.

    Ten sposób nacinania pozwoli nakładać farsz na nierozcięte ciasto i przykrycie go wszystkimi naciętymi kawałkami tak, żeby po upieczeniu można było łatwo odrywać poszczególne porcje.

  4. Na nierozciętej części każdego prostokąta równo rozsmarowuję farsz. 

  5. Zawijam skrawki ciasta tak, żeby przykrywały farsz i wchodziły pod spód dolnej warstwy. To zapobiegnie rozklejaniu w trakcie wyrastania i pieczenia.

  6. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia, pod ściereczką, na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C (góra+dół).

Pieczenie
  1. Smaruję wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem i posypuję kminkiem. Piekę przez ok. 25 minut na złocisty kolor.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)