Paszteciki z kapustą i grzybami przepis | Dorota Kamińska

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Przekąski pieczone z ciast drożdżowych i francuskich mają wzięcie. Zawsze znajdą się chętni do skosztowania choćby jednej sztuki i z reguły na tym nie koniec. Paszteciki z kapustą i grzybami to jedna z imprezowych potraw oraz przekąska idealna na świąteczny stół. Można podać je na ciepło lub zimno. Zjadane samodzielnie lub do maczania w barszczu czy innej zupie, sprawdzą się doskonale!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami idealne do zaserwowania na ciepło lub zimno. Pyszne paszteciki z farszem grzybowym z kapustą, cebulą i przyprawami.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 50 min
Wyrastanie ciasta: 1 godzina 30 min
Razem: 1 godzina 20 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: paszteciki z grzybami i kapustą, paszteciki z kapustą i grzybami
Liczba porcji: 20 porcji
Kalorie: 207kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 200 ml mleka (ciepłe)
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub oleju
  • 1 łyżeczka soli

Farsz z kapustą i grzybami

  • 250 g suszonych grzybów (namoczone na kilka godzin w zimnej wodzie, odciśnięte i pokrojone na nieduże kawałki)
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych śliwek (można zastąpić suszoną żurawiną; śliwki pokrojone w drobną kosteczkę, a żurawina posiekana)
  • 1 cebula (duża; bardzo drobno pokrojone)
  • 100 ml białego wina (wytrawne)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 szczypta łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • 1 jajko (małe; rozkłócone)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ciasto drożdżowe

  • Mąkę przesiewam do miski i tworzę zagłębienie w kopcu. Do środka kruszę drożdże, zalewam mlekiem i zasypuję cukrem.
  • Delikatnie mieszam mleko tak, żeby połączyło się z częścią mąki i drożdżami. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 10 minut.
  • Do miski wbijam jajka, dosypuję sól i mieszam całość za pomocą łyżki. Odstawiam pod przykryciem, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki.
  • Dolewam stopione, delikatnie przestudzone masło i wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, o gładkiej powierzchni.
  • Odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę.

Farsz z kapustą i grzybami

  • Kapustę płuczę w zimnej wodzie, siekam, zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok. 15 minut z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i listków laurowych. Odcedzam i odciskam dokładnie na sicie.
  • Cebulę szklę delikatnie na połowie oleju, na patelni o nieprzywierającej powłoce.
  • Dodaję grzyby i śliwki/żurawinę, doprawiam solą i pieprzem i podduszam. Odkrywam, zwiększam płomień i odparowuję. Dodaję połowę masła i podsmażam jeszcze przez parę minut.
  • Dodaję kapustę, wino, pozostałe masło i olej. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i chili. Smażę jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu, odparowując część wina i łącząc składniki w farsz.

Formowanie i klejenie

  • Ciasto zagniatam w kulę na omączonej stolnicy. Dzielę na 2 części.
  • Rozwałkowuję każdą część w prostokąt o długości blaszki z wyposażenia piekarnika i szerokości połowy szerokości blaszki. Przekładam na papier do pieczenia ułożony na blaszce.
  • Nacinam oba prostokąty w kształt grzebienia o 10 zębach. Każdy „ząb” będzie mieć szerokość ok. 4 cm.
    Ten sposób nacinania pozwoli nakładać farsz na nierozcięte ciasto i przykrycie go wszystkimi naciętymi kawałkami tak, żeby po upieczeniu można było łatwo odrywać poszczególne porcje.
  • Na nierozciętej części każdego prostokąta równo rozsmarowuję farsz. 
  • Zawijam skrawki ciasta tak, żeby przykrywały farsz i wchodziły pod spód dolnej warstwy. To zapobiegnie rozklejaniu w trakcie wyrastania i pieczenia.
  • Odstawiam ciasto do wyrośnięcia, pod ściereczką, na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C (góra+dół).

Pieczenie

  • Smaruję wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem i posypuję kminkiem. Piekę przez ok. 25 minut na złocisty kolor.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 207kcal | Carbohydrates: 32g (11%) | Protein: 5g (10%) | Fat: 6g (9%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Cholesterol: 33mg (11%) | Sodium: 170mg (7%) | Potassium: 294mg (8%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 3.5% | Vitamin C: 4.4% | Calcium: 2.7% | Iron: 9.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)