Pasta z makreli przepis | Dorota Kamińska

Pasta z makreli

Pasta z makreli

Klasyka do kanapek: pasta z makreli. W wersji z majonezem lub nieco lżej, z chudym twarożkiem, przełamana kwaskowatymi ogórkami kiszonymi. Doprawiona solą i pieprzem, z dodatkiem natki pietruszki. Można zrobić zapas na 2-3 dni lub przyrządzić mniejszą porcję. Zobaczcie jak zrobić pastę z makreli krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

 

Pasta z makreli

Pasta z makreli

Pasta z makreli wędzonej z jajkiem, cebulą, natką pietruszki, ogórkiem i twarożkiem lub majonezem. Doskonała do kanapek lub jako baza do przyrządzenia ryżowej sałatki.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 20 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasta z makreli wędzonej
Liczba porcji: 4
Kalorie: 132kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ makreli wędzonej (mięso obrane ze skóry i oddzielone od ości)
  • 1 cebula (mała, drobno posiekana)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 ogórki kiszone (małe; pokrojone w drobną kostkę; można zastąpić ogórkami konserwowymi lub kiszoną papryką)
  • 50 g twarożku kanapkowego (można zastąpić 2 łyżkami majonezu)
  • 2-4 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana; można zastąpić koperkiem)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszam w miseczce. Przykrywam i odstawiam do lodówki na 30 minut, żeby smaki się „przegryzły”.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 125g (wersja z twarożkiem) | Calories: 132kcal | Carbohydrates: 2g (1%) | Protein: 13g (26%) | Fat: 7g (11%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Cholesterol: 159mg (53%) | Sodium: 280mg (12%) | Potassium: 257mg (7%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 8.5% | Vitamin C: 5.1% | Calcium: 5.1% | Iron: 7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pasta z makreli wędzonej
Pasta z makreli wędzonej
Pasta z wędzonej makreli
Pasta z wędzonej makreli
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)