Pasta z makreli przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pasta z makreli
Pasta z makreli

Klasyka do kanapek: pasta z makreli. W wersji z majonezem lub nieco lżej, z chudym twarożkiem, przełamana kwaskowatymi ogórkami kiszonymi. Doprawiona solą i pieprzem, z dodatkiem natki pietruszki. Można zrobić zapas na 2-3 dni lub przyrządzić mniejszą porcję. Zobaczcie jak zrobić pastę z makreli krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

 

Pasta z makreli

Pasta z makreli

Pasta z makreli wędzonej z jajkiem, cebulą, natką pietruszki, ogórkiem i twarożkiem lub majonezem. Doskonała do kanapek lub jako baza do przyrządzenia ryżowej sałatki.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 20 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasta z makreli wędzonej
Liczba porcji: 4
Kalorie: 132kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ makreli wędzonej (mięso obrane ze skóry i oddzielone od ości)
  • 1 cebula (mała, drobno posiekana)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 ogórki kiszone (małe; pokrojone w drobną kostkę; można zastąpić ogórkami konserwowymi lub kiszoną papryką)
  • 50 g twarożku kanapkowego (można zastąpić 2 łyżkami majonezu)
  • 2-4 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana; można zastąpić koperkiem)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszam w miseczce. Przykrywam i odstawiam do lodówki na 30 minut, żeby smaki się „przegryzły”.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 125g (wersja z twarożkiem) | Kalorie: 132kcal (7%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Białko: 13g (26%) | Fat: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 159mg (53%) | Sód: 280mg (12%) | Potas: 257mg (7%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 425IU (9%) | Witamina C: 4.2mg (5%) | Wapń: 51mg (5%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pasta z makreli wędzonej
Pasta z makreli wędzonej
Pasta z wędzonej makreli
Pasta z wędzonej makreli
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom