Pasta z makreli przepis | Dorota Kamińska

Pasta z makreli

Pasta z makreli

Klasyka do kanapek: pasta z makreli. W wersji z majonezem lub nieco lżej, z chudym twarożkiem, przełamana kwaskowatymi ogórkami kiszonymi. Doprawiona solą i pieprzem, z dodatkiem natki pietruszki. Można zrobić zapas na 2-3 dni lub przyrządzić mniejszą porcję. Zobaczcie jak zrobić pastę z makreli krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

 

5 od 1 osoby
Pasta z makreli
Pasta z makreli
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
20 min
 

Pasta z makreli wędzonej z jajkiem, cebulą, natką pietruszki, ogórkiem i twarożkiem lub majonezem. Doskonała do kanapek lub jako baza do przyrządzenia ryżowej sałatki.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasta z makreli wędzonej
Liczba kalorii: 132 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ makreli wędzonej (mięso obrane ze skóry i oddzielone od ości)
  • 1 cebula (mała, drobno posiekana)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 ogórki kiszone (małe; pokrojone w drobną kostkę; można zastąpić ogórkami konserwowymi lub kiszoną papryką)
  • 50 g twarożku kanapkowego (można zastąpić 2 łyżkami majonezu)
  • 2-4 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana; można zastąpić koperkiem)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pasta z makreli - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszam w miseczce. Przykrywam i odstawiam do lodówki na 30 minut, żeby smaki się „przegryzły”.

Wartości odżywcze
Pasta z makreli
Wielkość porcji (125 g (wersja z twarożkiem))
Liczba kalorii 132 kcal Kalorie z tłuszczów 63 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7g 11%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 159mg 53%
Sód 280mg 12%
Potas 257mg 7%
Węglowodany ogółem 2g 1%
Cukry 1g
Białko 13g 26%
Witamina A 8.5%
Witamina C 5.1%
Wapń 5.1%
Żelazo 7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pasta z makreli wędzonej
Pasta z makreli wędzonej
Pasta z wędzonej makreli
Pasta z wędzonej makreli
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)