fbpx
Czytasz właśnie
Pasta z łososia

Pasta z łososia

Pasta z łososia

Pasta z łososia wędzonego lub pieczonego w piekarniku, albo na grillu. Można przygotować ją zarówno z łososia wędzonego na zimno jak i na gorąco. U mnie z ryby o mało intensywnym kolorze, za to po prostu rewelacyjna! Uwielbiam połączenie jajek, łososia i koperku. Do tego obowiązkowo cebula, ogórek kiszony lub konserwowy i majonez. Z kolei w mniej kalorycznej wersji można wykorzystać twarożek. Zobaczcie jak zrobić pastę z łososia krok po kroku.

Pasta z łososia

Pasta z łososia

Pasta z łososia wędzonego lub pieczonego/grillowanego z jajkiem, cebulą, koperkiem, ogórkiem i twarożkiem lub majonezem. Doskonała do kanapek lub jako baza do przyrządzenia ryżowej sałatki.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasta z łososia wędzonego, pasta z pieczonego łososia
Liczba porcji: 4
Kalorie: 151kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g łososia wędzonego (lub pieczonego, bez skóry; mięso rozdrobnione nożem)
  • 1 cebula (mała, drobno posiekana)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 ogórki kiszone (małe; pokrojone w drobną kostkę; można zastąpić ogórkami konserwowymi lub kiszoną papryką)
  • 2 łyżki majonezu (można zastąpić 50 g twarożku kanapkowego)
  • 2 łyżki koperku (drobno posiekany; można zastąpić 2-4 łyżkami natki pietruszki)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszam w miseczce. Przykrywam i odstawiam do lodówki na 30 minut, żeby smaki się „przegryzły”.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g (wersja z majonezem) | Kalorie: 151kcal (8%) | Węglowodany: 1g | Białko: 11g (22%) | Tłuszcze: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 151mg (50%) | Sód: 539mg (23%) | Potas: 147mg (4%) | Witamina A: 275IU (6%) | Witamina C: 0.9mg (1%) | Wapń: 33mg (3%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pasta z łososia - przepis
Pasta z łososia – przepis
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom