Pasta z groszku zielonego przepis | Dorota Kamińska

Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Po raz pierwszy pasta z groszku zielonego zagościła w moim menu podczas podróży do Australii. Kupiłam ciastko w słynnej miejscówce w Sydney, a pasta z groszku zielonego była do niego dodatkiem. Delikatny smak i piękny, zielony kolor. Bogactwo minerałów i roślinnego białka. Można przyprawić ją na różne sposoby. Pasuje zarówno do mięs, ryb i owoców morza, jak i innych warzyw oraz wytrawnych wypieków. Zobaczcie jak zrobić pastę z groszku zielonego krok po kroku.

5 od 1 osoby
Pasta z groszku zielonego
Pasta z groszku zielonego
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Doskonała pasta z groszku zielonego, soku z limonki i natki pietruszki lub kolendry. Świetna do grillowanych mięs lub ryb oraz warzyw. Do wykorzystania również jako dodatek do sałatek czy kanapek.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Australijska, Brytyjska
Przepis na: pasta z groszku zielonego
Liczba kalorii: 96 kcal
Liczba porcji: 450 g
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 400 g groszku (ugotowany, ale nie rozgotowany)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą lub olejem lnianym)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić kolendrą, miętą lub szczypiorkiem)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pasta z groszku zielonego - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką pastę.

Wartości odżywcze
Pasta z groszku zielonego
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 96 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 6mg 2%
Sód 53mg 2%
Potas 234mg 7%
Węglowodany ogółem 13g 4%
Błonnik 4g 16%
Cukry 5g
Białko 4g 8%
Witamina A 18%
Witamina C 48.2%
Wapń 2.5%
Żelazo 7.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pasta z groszku zielonego
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)