Pasta z fasoli

Pasta z fasoli
5/5 (1)

Przepis na Antywalentynki, choć polecam jeść ją częściej, również zakochanym, bo stanowczo za mało w przeciętnym, polskim domu jada się warzyw strączkowych. Pasta z fasoli, polska odpowiedź na modę na hummus, wyjątkowo smaczna i zdrowa, bo bogata w roślinne tłuszcze, białko i minerały.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek

W najprostszej wersji można zrobić ją tak samo jak pastę z ciecierzycy, zastępując sezam słonecznikiem lub orzechami, a ciecierzycę – fasolą. Ale dopiero po dodaniu zeszklonej cebuli pasta z fasoli nabiera pełni smaku. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, bazą do przygotowania kremowej zupy z fasoli (wystarczy rozcieńczyć ją warzywnym wywarem). Świetnie sprawdzi się jako dodatek do maczania chipsów. Polecam po jej zjedzeniu zażyć profilaktycznie łyżeczkę mielonego kminku wymieszanego z wodą na papkę – bo jeśli nie obchodzicie Antywalentynek, to niekoniecznie uśmiecha się Wam pewnie rewolucja po zjedzeniu całej miski fasolowej pasty? 🙂

Pasta z fasoli

Liczba porcji6
Czas przygotowania i oczekiwania9 godz., 10 min
Czas gotowania1 godzina, 30 min
Całkowity czas10 godz., 40 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Pasta z fasoli do kanapek, chipsów, paluszków i sałatek oraz dań obiadowych, np. jako dodatek do grillowanych warzyw czy mięs i ryb. Zdrowa i smaczna pasta z fasoli - przepis z dodatkiem natki pietruszki i chili.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g suchej fasoli (lub 2 puszki gotowanej, po ok. 450 g każda) (dowolnej wielkości i koloru; suchą fasolę trzeba wcześniej namoczyć)
  • 1 Garść orzechów ziemnych, blanszowanych laskowych lub włoskich, albo blanszowanych migdałów (delikatnie uprażone na suchej patelni)
  • 2 Ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub oleju lnianego (tłoczony na zimno)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2-4 łyżki mięty lub natki pietruszki (świeża, drobno posiekana)
  • ½ łyżeczki kminku (mielony)
  • 1 cebula (mała, drobno posiekana)

opcjonalnie

  • 1 Szczypta chili lub ostrej papryki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

  1. Jak ugotować fasolę
  2. Jak pokroić cebulę

Pasta z fasoli - Jak zrobić

Krok 1
Suchą fasolę gotuję do miękkości przez ok. 1,5 godziny (wcześniej zalewam na noc wodą i odstawiam na 8-14 godzin lub, w trybie przyspieszonym, namaczam w wodzie przykrywającej z zapasem ziarna i od razu zagotowuję całość, a następnie, na dużym ogniu, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmuję z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, fasola musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę). Ugotowaną i wystudzoną fasolę odcedzam i zachowuję wodę pozostałą z gotowania.
Fasolę z puszki odcedzam, zachowując zalewę.
Krok 2
Do dekoracji odkładam część listków, odrobinę chili lub papryki i kilka-kilkanaście całych ziaren fasoli.
Krok 3
Cebulę i czosnek szklę na kilku łyżkach oleju.
Krok 4
Wszystkie składniki pasty z fasoli, oprócz oleju, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.Miksuję nadal, dolewając stopniowo olej. Można regulować gęstość pasty, dodając wodę pozostałą z gotowania fasoli.
Krok 5
Przekładam pastę do miseczki, dekoruję i serwuję.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Pasta z fasoli
Pasta z fasoli

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Od kiedy zaczęłąm się zdrowo odżywiać, odkryłam fasolę, w ogóle wszystkie strączkowe. Uwielbiam soczewicę, to mój faworyt. Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)