fbpx
Czytasz właśnie
Pasta z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli

Nie ma nic lepszego niż pasta z czerwonej fasoli czy innych strączków, gdy nie jada się mięsa, a lubi różnorodne dodatki do kanapek czy drobne przekąski imprezowe. Pasta z czerwonej fasoli czy włoskie pesto na bazie zielonych listków lub warzyw, oliwy i sera? Sama już nie wiem… Uwielbiam i to, i to :). Pokażę Wam dziś jak zrobić pastę z czerwonej fasoli gotowanej samodzielnie lub z wykorzystaniem wersji z puszki. Można ugnieść ją widelcem lub zmiksować w blenderze. Do kanapek, ryżu lub makaronu, a także do maczania paluszków czy surowych warzyw w słupkach. Do wykorzystania na wiele sposobów, łatwa do zrobienia i smaczna!

Pasta z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli z limonką, chili i czosnkiem, z dodatkiem kolendry, mięty lub pietruszki i korzennych przypraw. Świetna do chipsów, kanapek oraz jako dodatek do głównych dań czy ryżu i makaronu.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 1 hour 30 minutes
Razem: 1 hour 35 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: pasta z czerwonej fasoli
Liczba porcji: 4
Kalorie: 89kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g czerwonej fasoli (ugotowana)
  • 1 limonka (tylko wyciśnięty sok)
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 4 łyżki kolendry, mięty lub natki pietruszki (posiekana)
  • 1 łyżeczka mieszanki cynamonu, imbiru i goździków
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze na pastę.
    Opcjonalnie do miksowania można nie dodawać ziół, tylko po zmiksowaniu wymieszać z nimi gotową pastę.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja (110 g) | Kalorie: 89kcal (4%) | Węglowodany: 17g (6%) | Białko: 5g (10%) | Sód: 286mg (12%) | Potas: 290mg (8%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 80IU (2%) | Witamina C: 12.5mg (15%) | Wapń: 36mg (4%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom