Pasta z ciecierzycy z awokado

Pasta z ciecierzycy z awokado

Dzieło przypadku w mojej kuchni: za mało składników i oto efekt: pasta z ciecierzycy z awokado zamiast guacamole! Świetny dodatek do kanapek na śniadanie lub kolację. Uwielbiam, zwłaszcza że ciecierzyca i awokado mają na tyle neutralne smaki, że całość łatwo doprawić na wiele sposobów. Wystarczy ugotować ciecierzycę z wyprzedzeniem albo wykorzystać tę z puszki. Potem tylko kilka składników, a opcjonalne dodatki są do wyboru. I pasta z awokado i ciecierzycy gotowa!

Zobacz też: Więcej pomysłów na dodatki do kanapek

Pasta z ciecierzycy z awokado świetnie smakuje zarówno w kanapkach, jak i jako dodatek do chipsów, frytek… Spróbujcie maczać w niej pyszne frytki z batatów – poezja!Można wykorzystać ją też, kładąc na talerzu obok wszelkich ziemniaczanych potraw. A może ktoś z Was zdecyduje się włożyć ją do środka naleśników lub tacos?

Najważniejszym składnikiem jest w niej awokado. Musi być dojrzałe, o łagodnym smaku. Bez niego pasta z ciecierzycy i awokado nie będzie miała odpowiedniej ilości tłuszczu. Dodatek soku z cytryny zapobiegnie zmianie koloru, a świeże zioła w połączeniu z lekko orzechowym posmakiem ciecierzycy stworzą odpowiednią kompozycję smakową. Ja najbardziej lubię dodatek kolendry, pietruszki lub tymianku. Ciekawa jestem, które Wy wykorzystacie w swoich pastach!

5 od 1 osoby
Pasta z ciecierzycy z awokado
Pasta z ciecierzycy z awokado
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Europejska
Keyword: pasta z awokado i ciecierzycy, pasta z awokado z ciecierzycą, pasta z ciecierzycy i awokado, pasta z ciecierzycy z awokado
Liczba kalorii: 241 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 awokado (dojrzałe, miękkie; dokładnie rozgniecione widelcem)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy (rozgnieciona widelcem: część dokładnie, a część tak, żeby zostały grubsze kawałki)
  • 2 szalotki (drobno posiekane)
  • 1 szczypta chili (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (można dodać razem z ½ łyżeczki skórki startej z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • 1 łyżka świeżych ziół: kolendry, oregano, bazylii, natki pietruszki, tymianku - do wyboru (posiekane)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pasta z ciecierzycy z awokado - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki mieszam w miseczce.

Wartości odżywcze
Pasta z ciecierzycy z awokado
Wielkość porcji (175 g)
Liczba kalorii 241 kcal Kalorie z tłuszczów 189 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 21g 32%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Sód 300mg 13%
Potas 570mg 16%
Węglowodany ogółem 13g 4%
Błonnik 7g 28%
Cukry 2g
Białko 2g 4%
Witamina A 4.3%
Witamina C 16.6%
Wapń 2.1%
Żelazo 4.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

W kanapkach polecam połączyć ją z pomidorem i zielonymi listkami. Jako dodatek świetnie będą też pasować do niej kiełki słonecznika.

Dajcie znać, jak pasta z ciecierzycy z awokado sprawdza się w Waszych jadłospisach! Z którymi dodatkami najsmaczniejsza?

Pasta z ciecierzycy i awokado
Pasta z ciecierzycy i awokado
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)