Pasta z ciecierzycy z awokado przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pasta z ciecierzycy z awokado

Pasta z ciecierzycy z awokado

Pasta z ciecierzycy z awokado

Dzieło przypadku w mojej kuchni: za mało składników i oto efekt: pasta z ciecierzycy z awokado zamiast guacamole! Świetny dodatek do kanapek na śniadanie lub kolację. Uwielbiam, zwłaszcza że ciecierzyca i awokado mają na tyle neutralne smaki, że całość łatwo doprawić na wiele sposobów. Wystarczy ugotować ciecierzycę z wyprzedzeniem albo wykorzystać tę z puszki. Potem tylko kilka składników, a opcjonalne dodatki są do wyboru. I pasta z awokado i ciecierzycy gotowa!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

Pasta z ciecierzycy z awokado świetnie smakuje zarówno w kanapkach, jak i jako dodatek do chipsów, frytek… Spróbujcie maczać w niej pyszne frytki z batatów – poezja!Można wykorzystać ją też, kładąc na talerzu obok wszelkich ziemniaczanych potraw. A może ktoś z Was zdecyduje się włożyć ją do środka naleśników lub tacos?

Pasta z ciecierzycy z awokado – kluczowy skład

Najważniejszym składnikiem jest w niej awokado. Przede wszystkim musi być dojrzałe, o łagodnym smaku. Bez niego pasta z ciecierzycy i awokado nie będzie miała odpowiedniej ilości tłuszczu. Dodatek soku z cytryny zapobiegnie zmianie koloru, a świeże zioła w połączeniu z lekko orzechowym posmakiem ciecierzycy stworzą odpowiednią kompozycję smakową. Ja najbardziej lubię dodatek kolendry, pietruszki lub tymianku. Ciekawa jestem, które Wy wykorzystacie w swoich pastach!

Pasta z ciecierzycy z awokado

Pasta z ciecierzycy z awokado

Delikatna pasta z ciecierzycy z awokado do kanapek lub jako dodatek do mięs czy dip do chipsów i pieczonych warzyw. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych ziół!
4.5 z 2 votes
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Europejska
Przepis na: pasta z awokado i ciecierzycy, pasta z awokado z ciecierzycą, pasta z ciecierzycy i awokado, pasta z ciecierzycy z awokado
Liczba porcji: 2
Kalorie: 241kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 awokado (dojrzałe, miękkie; dokładnie rozgniecione widelcem)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy (rozgnieciona widelcem: część dokładnie, a część tak, żeby zostały grubsze kawałki)
  • 2 szalotki (drobno posiekane)
  • 1 szczypta chili (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (można dodać razem z ½ łyżeczki skórki startej z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • 1 łyżka świeżych ziół: kolendry, oregano, bazylii, natki pietruszki, tymianku - do wyboru (posiekane)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w miseczce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 175g | Kalorie: 241kcal (12%) | Węglowodany: 13g (4%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 21g (32%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Sód: 300mg (13%) | Potas: 570mg (16%) | Błonnik: 7g (29%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 215IU (4%) | Witamina C: 13.7mg (17%) | Wapń: 21mg (2%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W kanapkach polecam połączyć ją z pomidorem i zielonymi listkami. Jako dodatek świetnie będą też pasować do niej kiełki słonecznika.

Zobacz też
Zupa z bakłażana

Pasta z ciecierzycy z awokado
Pasta z ciecierzycy z awokado

Dajcie znać, jak pasta z ciecierzycy z awokado sprawdza się w Waszych jadłospisach!

Pasta z ciecierzycą i awokado
Pasta z ciecierzycą i awokado

Z którymi dodatkami najsmaczniejsza? Czekam na Wasze komentarze!

3 komentarze
  • Pasta z awokado i ciecierzycy to dobre źródło białka i tłuszczu, zatem może być z powodzeniem wykorzystana jako zdrowa opcja na śniadanie białkowo – tłuszczowe. I oczywiście to dużo zdrowsza opcja niż pasty na kanapki kupowane w sklepie, w składzie których nie brakuje zbędnych dodatków. Duży plus za kompletne informacje dotyczące kaloryczności i wartości odżywczych – to ułatwia komponowanie diety.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom