Pasta z ciecierzycy z awokado przepis | Dorota Kamińska

Pasta z ciecierzycy z awokado

Pasta z ciecierzycy z awokado

Dzieło przypadku w mojej kuchni: za mało składników i oto efekt: pasta z ciecierzycy z awokado zamiast guacamole! Świetny dodatek do kanapek na śniadanie lub kolację. Uwielbiam, zwłaszcza że ciecierzyca i awokado mają na tyle neutralne smaki, że całość łatwo doprawić na wiele sposobów. Wystarczy ugotować ciecierzycę z wyprzedzeniem albo wykorzystać tę z puszki. Potem tylko kilka składników, a opcjonalne dodatki są do wyboru. I pasta z awokado i ciecierzycy gotowa!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

Pasta z ciecierzycy z awokado świetnie smakuje zarówno w kanapkach, jak i jako dodatek do chipsów, frytek… Spróbujcie maczać w niej pyszne frytki z batatów – poezja!Można wykorzystać ją też, kładąc na talerzu obok wszelkich ziemniaczanych potraw. A może ktoś z Was zdecyduje się włożyć ją do środka naleśników lub tacos?

Pasta z ciecierzycy z awokado – kluczowy skład

Najważniejszym składnikiem jest w niej awokado. Przede wszystkim musi być dojrzałe, o łagodnym smaku. Bez niego pasta z ciecierzycy i awokado nie będzie miała odpowiedniej ilości tłuszczu. Dodatek soku z cytryny zapobiegnie zmianie koloru, a świeże zioła w połączeniu z lekko orzechowym posmakiem ciecierzycy stworzą odpowiednią kompozycję smakową. Ja najbardziej lubię dodatek kolendry, pietruszki lub tymianku. Ciekawa jestem, które Wy wykorzystacie w swoich pastach!

Pasta z ciecierzycy z awokado

Pasta z ciecierzycy z awokado

Delikatna pasta z ciecierzycy z awokado do kanapek lub jako dodatek do mięs czy dip do chipsów i pieczonych warzyw. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych ziół!
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Europejska
Przepis na: pasta z awokado i ciecierzycy, pasta z awokado z ciecierzycą, pasta z ciecierzycy i awokado, pasta z ciecierzycy z awokado
Liczba porcji: 2
Kalorie: 241kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 awokado (dojrzałe, miękkie; dokładnie rozgniecione widelcem)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy (rozgnieciona widelcem: część dokładnie, a część tak, żeby zostały grubsze kawałki)
  • 2 szalotki (drobno posiekane)
  • 1 szczypta chili (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (można dodać razem z ½ łyżeczki skórki startej z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • 1 łyżka świeżych ziół: kolendry, oregano, bazylii, natki pietruszki, tymianku - do wyboru (posiekane)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w miseczce.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Wartości odżywcze

Serving: 175g | Calories: 241kcal | Carbohydrates: 13g (4%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 21g (32%) | Saturated Fat: 3g (15%) | Sodium: 300mg (13%) | Potassium: 570mg (16%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 4.3% | Vitamin C: 16.6% | Calcium: 2.1% | Iron: 4.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W kanapkach polecam połączyć ją z pomidorem i zielonymi listkami. Jako dodatek świetnie będą też pasować do niej kiełki słonecznika.

Pasta z ciecierzycy z awokado
Pasta z ciecierzycy z awokado

Dajcie znać, jak pasta z ciecierzycy z awokado sprawdza się w Waszych jadłospisach!

Pasta z ciecierzycą i awokado
Pasta z ciecierzycą i awokado

Z którymi dodatkami najsmaczniejsza? Czekam na Wasze komentarze!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Pasta z awokado i ciecierzycy to dobre źródło białka i tłuszczu, zatem może być z powodzeniem wykorzystana jako zdrowa opcja na śniadanie białkowo – tłuszczowe. I oczywiście to dużo zdrowsza opcja niż pasty na kanapki kupowane w sklepie, w składzie których nie brakuje zbędnych dodatków. Duży plus za kompletne informacje dotyczące kaloryczności i wartości odżywczych – to ułatwia komponowanie diety.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)