fbpx
Czytasz właśnie
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Świetna pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów do kanapek oraz jako dodatek do maczania chipsów na imprezie. W wersji fit również do surowych lub pieczonych warzyw. Coś dla tych, którzy nie przepadają za klasycznym hummusem. Może pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami bardziej podpasuje Wam smakowo? Ma piękny, pomarańczowy kolor i głęboki, pomidorowy smak. Zobaczcie jak zrobić pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów - przepis

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Hummus z suszonymi pomidorami czyli świetna pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów z chili, czosnkiem i sokiem z cytryny.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 45 minutes
Moczenie ciecierzycy: 1 hour
Razem: 50 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Arabska
Przepis na: hummus z suszonymi pomidorami, pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Liczba porcji: 500 g
Kalorie: 49kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ciecierzycy (ugotowana; ok. 1 szklanka suchej + kilka łyżek wody pozostałej z gotowania)
  • ¼ szklanki pasty tahini
  • 1 cytryna (duża; tylko wyciśnięty sok)
  • 2 łyżki oliwy (extra vergine)
  • ¾ szklanki suszonych pomidorów (z zalewy; mogą być z ziołami + to z nich można wykorzystać oliwę)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 szczypta chili
  • ½ łyżeczki soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Podpłomyki

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuję z boku kielicha osadzającą się pastę.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1łyżka (20 g) | Kalorie: 49kcal (2%) | Węglowodany: 4g (1%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 3g (5%) | Sód: 58mg (3%) | Potas: 107mg (3%) | Błonnik: 1g (4%) | Witamina A: 55IU (1%) | Witamina C: 6.7mg (8%) | Wapń: 12mg (1%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom