Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów przepis | Dorota Kamińska

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Świetna pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów do kanapek oraz jako dodatek do maczania chipsów na imprezie. W wersji fit również do surowych lub pieczonych warzyw. Coś dla tych, którzy nie przepadają za klasycznym hummusem. Może pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami bardziej podpasuje Wam smakowo? Ma piękny, pomarańczowy kolor i głęboki, pomidorowy smak. Zobaczcie jak zrobić pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Hummus z suszonymi pomidorami czyli świetna pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów z chili, czosnkiem i sokiem z cytryny.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 45 min
Moczenie ciecierzycy: 1 godzina
Razem: 50 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Arabska
Przepis na: hummus z suszonymi pomidorami, pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Liczba porcji: 500 g
Kalorie: 49kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ciecierzycy (ugotowana; ok. 1 szklanka suchej + kilka łyżek wody pozostałej z gotowania)
  • ¼ szklanki pasty tahini
  • 1 cytryna (duża; tylko wyciśnięty sok)
  • 2 łyżki oliwy (extra vergine)
  • ¾ szklanki suszonych pomidorów (z zalewy; mogą być z ziołami + to z nich można wykorzystać oliwę)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 szczypta chili
  • ½ łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuję z boku kielicha osadzającą się pastę.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1łyżka (20 g) | Calories: 49kcal | Carbohydrates: 4g (1%) | Protein: 1g (2%) | Fat: 3g (5%) | Sodium: 58mg (2%) | Potassium: 107mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Vitamin A: 1.1% | Vitamin C: 8.1% | Calcium: 1.2% | Iron: 2.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)