fbpx
Czytasz właśnie
Pasta z bobu

Pasta z bobu

Pasta z bobu

Bób jest pyszny i każdy to wie. Z reguły każdy z nas gotuje go we wrzątku, delikatnie przekłada niewielką ilością masła i zjada wyciskając z miękkiej skórki, najlepiej podczas oglądania filmu przed telewizorem :).  Postanowiłam zrobić bób w trochę innej wersji i zaserwowałam w formie pasty na żytnich kanapkach. Pyszna pasta z bobu, w dodatku pożywna, może być też wykorzystana jako dodatek do makaronu czy sałatki, albo do wybierania z miseczki za pomocą chipsów.

Zobacz też: Więcej pomysłów na pyszne dodatki do kanapek

Pasta z bobu to taki polski hummus, bez dodatku sezamu czy sezamowej pasty tahina, za to z naszym klasycznym twarożkiem i czosnkiem, moim zdaniem równie ciekawa i smaczna, a przy okazji zdrowa i, w porównaniu z hummusem – ma mniej kalorii. Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu.

Pasta z bobu

Pasta z bobu

Pasta z bobu, pachnąca czosnkiem i ziołami, delikatna i kremowa dzięki lekkiemu twarożkowi i odrobinie oliwy lub oleju lnianego. Zdrowa pasta z bobu - idealna do kanapek.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasta z bobu
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g bobu (ugotowany, przełożony masłem, obrany ze skórki, uduszony widelcem)
  • 250 g sera białego (najlepiej delikatnego, niekwaśnego twarożku)
  • 1 ząbek czosnku (mały; przeciśnięty przez praskę)
  • 5 łyżek oliwy lub oleju lnianego
  • 5 listków bazylii (drobno posiekane)
  • sól i pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki najlepiej wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę (wtedy nie trzeba nawet dusić bobu za pomocą widelca).
    Można pokusić się (tak jak ja) o zabawę w duszenie widelcem i późniejsze mieszanie – jeśli akurat ktoś się nudzi, będzie to dla niego świetne, zajmujące i „zmęczeniogenne” zadanie ;).

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

2 komentarze
  • o tak bób jest pyszny! az mi sie ta pasta zamarzyła tu i teraz

    a tak nie na temat, nie wiem czemu ale nie mogę dodać publikacji do akcji Wielkie Grillowanie na durszlaku, wiesz może czemu?

    • aga-aa: Ostatnio nie wrzucałam tam żadnych potraw – podaj mi link do swojej publikacji i nazwę przepisu na maila, a ja jutro spróbuję dodać skrzydełka w sosie miodowym i sprawdzić, czy na moim loginie też pojawi się taki błąd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2023 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom