Pasta z bakłażanów przepis | Dorota Kamińska

Pasta z bakłażanów

Pasta z bakłażanami

Kiedy kupuję duży zapas bakłażanów, bardzo lubię upiec je razem z wieloma innymi warzywami w piekarniku i potem powstaje pasta z bakłażanów. Przygotowuję ją z kilku prostych składników i wykorzystuję do kanapek, jako dodatek do mięsa i ryb czy makaronu oraz ryżu. Uwielbiam, niezależnie czy jako dodatek wykorzystuję korzenne przyprawy, czy może stawiam na połączenie ziołowych aromatów.

5 od 1 osoby
Pasta z bakłażanami
Pasta z bakłażanów
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
50 min
 

Pasta z bakłażanów grillowanych lub pieczonych, utartych z czosnkiem, pastą tahini lub masłem orzechowym i przyprawami z oliwą.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Europejska
Przepis na: pasta z bakłażanów
Liczba kalorii: 35 kcal
Liczba porcji: 25 łyżek
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1,5 kg bakłażanów (ok. 2 spore sztuki)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 4 łyżki pasty tahini (można zastąpić masłem orzechowym lub ze słonecznika)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki jogurtu (opcjonalnie)
  • 2-4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry (opcjonalnie)
  • 1 szczypta chili lub ostrej albo wędzonej papryki (opcjonalnie; można zastąpić 1 łyżeczką ziół prowansalskich)
  • 1 szczypta kminku rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa, sezam i natka pietruszki (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pasta z bakłażanów - Jak zrobić
  1. Bakłażany dobrze jest na czas pieczenia umieścić w foremce, do której zbierze się wypływający z nich sok (zachowuję go). Ponakłuwane widelcem, zawinięte w folię aluminiową, piekę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (góra+dół).

  2. Po upieczeniu obieram bakłażany ze skórki (można ją zostawić jako dodatek do gotowania wywaru z resztek warzyw w stylu „zero waste”) i odciskam lekko na sitku/durszlaku. Kroję w niedużą kostkę.

  3. Wszystkie składniki mieszam i rozcieram (można ręcznie lub w blenderze na niskich obrotach).

  4. Serwuję pastę udekorowaną oliwą i posypaną kawałkami orzechów oraz posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze
Pasta z bakłażanów
Wielkość porcji (1 łyżka (ok. 20 g))
Liczba kalorii 35 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Sód 95mg 4%
Potas 150mg 4%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Błonnik 1g 4%
Cukry 2g
Białko 1g 2%
Witamina A 0.8%
Witamina C 2.6%
Wapń 1%
Żelazo 1.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pasta z bakłażanów - przepis
Pasta z bakłażanów – przepis
Pasta z bakłażanów
Pasta z bakłażanów
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)