fbpx
Czytasz właśnie
Pasta z bakłażanów

Pasta z bakłażanów

Pasta z bakłażanami

Kiedy kupuję duży zapas bakłażanów, bardzo lubię upiec je razem z wieloma innymi warzywami w piekarniku i potem powstaje pasta z bakłażanów. Przygotowuję ją z kilku prostych składników i wykorzystuję do kanapek, jako dodatek do mięsa i ryb czy makaronu oraz ryżu. Uwielbiam, niezależnie czy jako dodatek wykorzystuję korzenne przyprawy, czy może stawiam na połączenie ziołowych aromatów.

Pasta z bakłażanami

Pasta z bakłażanów

Pasta z bakłażanów grillowanych lub pieczonych, utartych z czosnkiem, pastą tahini lub masłem orzechowym i przyprawami z oliwą.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 50 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Europejska
Przepis na: pasta z bakłażanów
Liczba porcji: 25 łyżek
Kalorie: 35kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1,5 kg bakłażanów (ok. 2 spore sztuki)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 4 łyżki pasty tahini (można zastąpić masłem orzechowym lub ze słonecznika)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki jogurtu (opcjonalnie)
  • 2-4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry (opcjonalnie)
  • 1 szczypta chili lub ostrej albo wędzonej papryki (opcjonalnie; można zastąpić 1 łyżeczką ziół prowansalskich)
  • 1 szczypta kminku rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa, sezam i natka pietruszki (do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Bakłażany dobrze jest na czas pieczenia umieścić w foremce, do której zbierze się wypływający z nich sok (zachowuję go). Ponakłuwane widelcem, zawinięte w folię aluminiową, piekę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (góra+dół).
  • Po upieczeniu obieram bakłażany ze skórki (można ją zostawić jako dodatek do gotowania wywaru z resztek warzyw w stylu „zero waste”) i odciskam lekko na sitku/durszlaku. Kroję w niedużą kostkę.
  • Wszystkie składniki mieszam i rozcieram (można ręcznie lub w blenderze na niskich obrotach).
  • Serwuję pastę udekorowaną oliwą i posypaną kawałkami orzechów oraz posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1łyżka (ok. 20 g) | Kalorie: 35kcal (2%) | Węglowodany: 4g (1%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 1g (2%) | Sód: 95mg (4%) | Potas: 150mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 40IU (1%) | Witamina C: 2.1mg (3%) | Wapń: 10mg (1%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pasta z bakłażanów - przepis
Pasta z bakłażanów – przepis
Pasta z bakłażanów
Pasta z bakłażanów
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom