Pasta z awokado przepis | Dorota Kamińska

Pasta z awokado

Do kanapek lub sałatek, jako dodatek do mięsa lub ryb, a nawet do wymieszania z ugotowanymi warzywami strączkowymi, ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą: pasta z awokado ma smak i konsystencję pasujące do wszystkiego. Można ją też zaserwować ze słonymi, chrupiącymi przekąskami lub rozrzedzić jogurtem albo mlekiem kokosowym, żeby pełniła rolę dipu do surowych warzyw. Jest tak prosta do zrobienia, że Brytyjczycy oburzyli się, widząc w publicznej telewizji przepis zaprezentowany przez Nigellę Lawson. Bo przecież podobno każdy wie, jak zrobić pastę z awokado, więc czemu wszyscy tak często szukają na nią przepisu? 🙂

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek

Najprostszy sposób przygotowania to pasta awokado rozgnieciona widelcem lub przygotowana za pomocą blendera. Wystarczy odrobina soli i od razu można kłaść na kanapkę. Ale warto pokusić się o przygotowanie wersji kilkuskładnikowej, z dodatkiem soku z cytryny lub limonki dla dodatkowego smaku i zabezpieczenia przed szybkim ściemnieniem oraz listkami kolendry lub mięty, które dodadzą całości cudownego zapachu, dodatkowego koloru i smaku. Czosnek, miód i jogurt lub mleko kokosowe to kolejne smakowe „atrakcje” do wypróbowania. Wiecie już jak zrobić pastę z awokado po swojemu?

5 od 1 osoby
Pasta z awokado
Pasta z awokado
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Najlepsza pasta z awokado - podstawowy przepis oraz propozycje dodatków, które ją urozmaicą: mięta lub kolendra, limonka oraz czosnek.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: pasta z awokado
Liczba kalorii: 191 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza do pasty
  • 1 awokado (dojrzałe, obrane, bez pestki)
  • szczypta soli
Dodatki do wyboru (opcjonalnie)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, kefiru, twarożku lub śmietanki kokosowej
  • sok z ½ limonki
  • 1 garść listków świeżej mięty lub kolendry
  • ½ ząbka czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki miodu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pasta z awokado - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Pasta z awokado - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki miksuję w blenderze lub rozgniatam widelcem, siekając wcześniej drobno listki mięty/kolendry.

Wartości odżywcze
Pasta z awokado
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 191 kcal Kalorie z tłuszczów 135 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 15g 23%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 3mg 1%
Sód 41mg 2%
Potas 533mg 15%
Węglowodany ogółem 13g 4%
Błonnik 7g 28%
Cukry 3g
Białko 3g 6%
Witamina A 5.2%
Witamina C 18.9%
Wapń 5.4%
Żelazo 4.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pasta z awokado może być bazą do przygotowywania dań z ryżu, kaszy czy makaronu, dipów oraz sosów do sałatek. Z czym najchętniej ją zjadacie?

Pasta z awokado
Pasta z awokado
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)