fbpx
Czytasz właśnie
Pasta z awokado

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Do kanapek lub sałatek, jako dodatek do mięsa lub ryb, a nawet do wymieszania z ugotowanymi warzywami strączkowymi, ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą: pasta z awokado ma smak i konsystencję pasujące do wszystkiego. Można ją też zaserwować ze słonymi, chrupiącymi przekąskami lub rozrzedzić jogurtem albo mlekiem kokosowym, żeby pełniła rolę dipu do surowych warzyw. Jest tak prosta do zrobienia, że Brytyjczycy oburzyli się, widząc w publicznej telewizji przepis zaprezentowany przez Nigellę Lawson. Bo przecież podobno każdy wie, jak zrobić pastę z awokado, więc czemu wszyscy tak często szukają na nią przepisu? 🙂

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek

Najprostszy sposób przygotowania to pasta awokado rozgnieciona widelcem lub przygotowana za pomocą blendera. Wystarczy odrobina soli i od razu można kłaść na kanapkę. Ale warto pokusić się o przygotowanie wersji kilkuskładnikowej, z dodatkiem soku z cytryny lub limonki dla dodatkowego smaku i zabezpieczenia przed szybkim ściemnieniem oraz listkami kolendry lub mięty, które dodadzą całości cudownego zapachu, dodatkowego koloru i smaku. Czosnek, miód i jogurt lub mleko kokosowe to kolejne smakowe „atrakcje” do wypróbowania. Wiecie już jak zrobić pastę z awokado po swojemu?

Zobacz też
Carpaccio z buraków

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Najlepsza pasta z awokado - podstawowy przepis oraz propozycje dodatków, które ją urozmaicą: mięta lub kolendra, limonka oraz czosnek.
4.84 from 6 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: pasta z awokado
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 191kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza do pasty

  • 1 awokado (dojrzałe, obrane, bez pestki)
  • szczypta soli

Dodatki do wyboru (opcjonalnie)

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, kefiru, twarożku lub śmietanki kokosowej
  • sok z ½ limonki
  • 1 garść listków świeżej mięty lub kolendry
  • ½ ząbka czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki miodu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze lub rozgniatam widelcem, siekając wcześniej drobno listki mięty/kolendry.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 191kcal (10%) | Węglowodany: 13g (4%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 3mg (1%) | Sód: 41mg (2%) | Potas: 533mg (15%) | Błonnik: 7g (29%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 260IU (5%) | Witamina C: 15.6mg (19%) | Wapń: 54mg (5%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pasta z awokado może być bazą do przygotowywania dań z ryżu, kaszy czy makaronu, dipów oraz sosów do sałatek. Z czym najchętniej ją zjadacie?

Pasta z awokado
Pasta z awokado
2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom