Pasta z awokado przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pasta z awokado

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Do kanapek lub sałatek, jako dodatek do mięsa lub ryb, a nawet do wymieszania z ugotowanymi warzywami strączkowymi, ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą: pasta z awokado ma smak i konsystencję pasujące do wszystkiego. Można ją też zaserwować ze słonymi, chrupiącymi przekąskami lub rozrzedzić jogurtem albo mlekiem kokosowym, żeby pełniła rolę dipu do surowych warzyw. Jest tak prosta do zrobienia, że Brytyjczycy oburzyli się, widząc w publicznej telewizji przepis zaprezentowany przez Nigellę Lawson. Bo przecież podobno każdy wie, jak zrobić pastę z awokado, więc czemu wszyscy tak często szukają na nią przepisu? 🙂

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek

Najprostszy sposób przygotowania to pasta awokado rozgnieciona widelcem lub przygotowana za pomocą blendera. Wystarczy odrobina soli i od razu można kłaść na kanapkę. Ale warto pokusić się o przygotowanie wersji kilkuskładnikowej, z dodatkiem soku z cytryny lub limonki dla dodatkowego smaku i zabezpieczenia przed szybkim ściemnieniem oraz listkami kolendry lub mięty, które dodadzą całości cudownego zapachu, dodatkowego koloru i smaku. Czosnek, miód i jogurt lub mleko kokosowe to kolejne smakowe „atrakcje” do wypróbowania. Wiecie już jak zrobić pastę z awokado po swojemu?

Zobacz też
Deser z truskawkami

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Najlepsza pasta z awokado - podstawowy przepis oraz propozycje dodatków, które ją urozmaicą: mięta lub kolendra, limonka oraz czosnek.
5 od 2 votes
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: pasta z awokado
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 191kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza do pasty

  • 1 awokado (dojrzałe, obrane, bez pestki)
  • szczypta soli

Dodatki do wyboru (opcjonalnie)

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, kefiru, twarożku lub śmietanki kokosowej
  • sok z ½ limonki
  • 1 garść listków świeżej mięty lub kolendry
  • ½ ząbka czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki miodu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze lub rozgniatam widelcem, siekając wcześniej drobno listki mięty/kolendry.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 191kcal (10%) | Carbohydrates: 13g (4%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 3mg (1%) | Sód: 41mg (2%) | Potas: 533mg (15%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 260IU (5%) | Witamina C: 15.6mg (19%) | Wapń: 54mg (5%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pasta z awokado może być bazą do przygotowywania dań z ryżu, kaszy czy makaronu, dipów oraz sosów do sałatek. Z czym najchętniej ją zjadacie?

Pasta z awokado
Pasta z awokado
2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom