Pasta curry panang przepis | Dorota Kamińska

Pasta curry panang

Pasta curry panang

Pasta curry panang to podstawowy składnik do przyrządzenia pysznego dania na bazie orzeszków ziemnych, ananasa i kurczaka, wieprzowiny lub krewetek czy mieszanki owoców morza. Jej skład różni się nieznacznie od klasycznej czerwonej pasty. Zobaczcie jak zrobić pastę curry panang krok po kroku.

Pasta curry panang

Pasta curry panang

Czerwona pasta curry panang z papryczek chili, orzeszków ziemnych, szalotek, czosnku, trawy cytrynowej i korzennych przypraw oraz ziół wymieszanych z olejem, pastą z krewetek i skórką z limonki.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Malajska, Tajska
Przepis na: pasta curry panang
Liczba porcji: 15 łyżek po 10 g każda
Kalorie: 23kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 czerwonych papryczek chili (świeże lub suszone, grubo posiekane, bez nasion)
  • 1 zielona papryczka chili (świeża lub suszona, grubo posiekana, bez nasion)
  • ½ szalotki (duża, podłużna; posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • 1 łyżeczka startego korzenia galangalu (świeży)
  • 1 łyżka trawy cytrynowej (dolna, jaśniejsza część; posiekana)
  • ½ łyżeczki skórki startej z limonki (wcześniej wyszorowana i wyparzona)
  • 1 łyżeczka korzeni kolendry (świeże, dokładnie oczyszczone; posiekane)
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (grubo posiekane)
  • ½ łyżeczki pasty z krewetek
  • 1 łyżka kolendry (ziarna)
  • ¼ łyżeczki kminku rzymskiego (ziarna)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 ziarno kardamonu
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ziarna kolendry i kminku, kardamon oraz orzeszki ziemne wsypuję na suchą patelnię. Obok, na patelni, na metalowej łyżce, układam pastę z krewetek. Przykrywam drugą łyżką z wierzchu.
  • Przez ok. 3 minuty prażę kolendrę z kminkiem, kardamonem i orzeszkami i jednocześnie podgrzewam pastę z krewetek zamkniętą w dwóch łyżkach.
  • Ucieram kolendrę, kminek, orzeszki, gałkę muszkatołową i pieprz w moździerzu.
  • Wszystkie przyprawy wkładam do blendera razem z pastą z krewetek i chili. Miksuję przez kilka sekund.
  • Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką pastę. W razie potrzeby zeskrobuję co jakiś czas pastę osiadającą na ściance kielicha.

Przydatne przepisy i poradniki

Pasta nadaje się do przechowywania przez ok. 7 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Polecam jednak zamrozić ją w pudełeczku, podzieloną na mniejsze porcje.

Wartości odżywcze

Serving: 1łyżka (10 g) | Calories: 23kcal | Carbohydrates: 2g (1%) | Protein: 1g (2%) | Fat: 1g (2%) | Cholesterol: 1mg | Sodium: 56mg (2%) | Potassium: 77mg (2%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 3.4% | Vitamin C: 32% | Calcium: 0.6% | Iron: 2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)