Pasta curry panang

Pasta curry panang

Pasta curry panang to podstawowy składnik do przyrządzenia pysznego dania na bazie orzeszków ziemnych, ananasa i kurczaka, wieprzowiny lub krewetek czy mieszanki owoców morza. Jej skład różni się nieznacznie od klasycznej czerwonej pasty. Zobaczcie jak zrobić pastę curry panang krok po kroku.

5 od 1 osoby
Pasta curry panang
Pasta curry panang
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 

Czerwona pasta curry panang z papryczek chili, orzeszków ziemnych, szalotek, czosnku, trawy cytrynowej i korzennych przypraw oraz ziół wymieszanych z olejem, pastą z krewetek i skórką z limonki.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Malajska, Tajska
Przepis na: pasta curry panang
Liczba kalorii: 23 kcal
Liczba porcji: 15 łyżek po 10 g każda
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 6 czerwonych papryczek chili (świeże lub suszone, grubo posiekane, bez nasion)
  • 1 zielona papryczka chili (świeża lub suszona, grubo posiekana, bez nasion)
  • ½ szalotki (duża, podłużna; posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • 1 łyżeczka startego korzenia galangalu (świeży)
  • 1 łyżka trawy cytrynowej (dolna, jaśniejsza część; posiekana)
  • ½ łyżeczki skórki startej z limonki (wcześniej wyszorowana i wyparzona)
  • 1 łyżeczka korzeni kolendry (świeże, dokładnie oczyszczone; posiekane)
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (grubo posiekane)
  • ½ łyżeczki pasty z krewetek
  • 1 łyżka kolendry (ziarna)
  • ¼ łyżeczki kminku rzymskiego (ziarna)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 ziarno kardamonu
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Pasta nadaje się do przechowywania przez ok. 7 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Polecam jednak zamrozić ją w pudełeczku, podzieloną na mniejsze porcje.

Pasta curry panang - Jak zrobić
  1. Ziarna kolendry i kminku, kardamon oraz orzeszki ziemne wsypuję na suchą patelnię. Obok, na patelni, na metalowej łyżce, układam pastę z krewetek. Przykrywam drugą łyżką z wierzchu.

  2. Przez ok. 3 minuty prażę kolendrę z kminkiem, kardamonem i orzeszkami i jednocześnie podgrzewam pastę z krewetek zamkniętą w dwóch łyżkach.

  3. Ucieram kolendrę, kminek, orzeszki, gałkę muszkatołową i pieprz w moździerzu.

  4. Wszystkie przyprawy wkładam do blendera razem z pastą z krewetek i chili. Miksuję przez kilka sekund.

  5. Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką pastę. W razie potrzeby zeskrobuję co jakiś czas pastę osiadającą na ściance kielicha.

Wartości odżywcze
Pasta curry panang
Wielkość porcji (1 łyżka (10 g))
Liczba kalorii 23 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Cholesterol 1mg 0%
Sód 56mg 2%
Potas 77mg 2%
Węglowodany ogółem 2g 1%
Cukry 1g
Białko 1g 2%
Witamina A 3.4%
Witamina C 32%
Wapń 0.6%
Żelazo 2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)