Papryka z risotto przepis | Dorota Kamińska

Papryka z risotto

Papryka z risotto

Nie spodziewałam się, że papryka upieczona w piekarniku ma smak tak bardzo różny od tej surowej lub przysmażanej na oliwie! Słodki smak, miękkość i ta pachnąca, lekko przypalona skórka… Łatwość przyrządzenia faszerowanej papryki i mnogość sposobów na  nadzienie może zainspirować do przyrządzenia wielu różnorodnych wariacji tego jakże prostego dania. Ja sięgnęłam do moich ulubionych, włoskich klimatów i… oto papryka z risotto ugotowanym na białym winie.

Zobacz też: Inne przepisy na smaczny obiad

Spróbujcie tego pysznego i prostego dania. Zaskoczy Was smak pieczonej papryki, jeśli wcześniej nie mieliście okazji jej spróbować. Smakuje zupełnie inaczej niż ta podsmażana na patelni, bo podczas pieczenia nabiera cudownej miękkości i słodyczy. Możecie dla kontrastu dodać do nadzienia sok z cytryny lub pomarańczy, jeśli wolicie wyraziste smaki, bo moja papryka z risotto jest raczej łagodna, delikatna. Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu.

Spróbujcie zamienić ryż kaszą, np. gryczaną (niepaloną) lub pęczak, a może jaglaną lub kuskusem? Będzie równie smacznie!

Papryka z risotto

Papryka z risotto

Papryka z risotto czyli pomysł jak wykorzystać resztki z obiadu z poprzedniego dnia. Można zapiec risotto w czerwonej papryce
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: papryka z risotto
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 czerwone papryki (duże, dojrzałe)
  • 1 szklanka włoskiego ryżu do risotto (o krótkich, grubych ziarnach -> arborio)
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 cebula (średniej wielkości; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • tarty parmezan

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Paprykę myję i okrężnym ruchem noża wycinam gniazda nasienne tak, aby nie uszkodzić całości. Oczyszczam zielony strąk z nasion i zostawiam go do późniejszego przykrycia nadzienia.
  • Cebulę i czosnek szklę na oliwie, następnie dokładam suchy ryż i cały czas mieszając czekam, aż stanie się przezroczysty.
  • Zalewam czerwonym winem i gotuję na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem.
  • Gdy całe wino wsiąknie w ryż, zalewam go wywarem warzywnym (powoli, chochla po chochli, czekając aż stopniowo będzie odparowywać) i zostawiam pod przykryciem na ok. 20 minut, aż ryż całkowicie zmięknie.
  • Od czasu do czasu, w trakcie gotowania, można zamieszać ryż.
  • Gdy ryż zmięknie, a wywar odparuje, rozprowadzam masło, mieszam i dosypuję tarty parmezan.
  • Risottem nadziewam papryki, ugniatając ryż za pomocą np. łyżeczki do herbaty.
  • Przykrywam zielonymi strąkami i piekę papryki w piekarniku nagrzanym do 200 °C aż do momentu, gdy zacznie z nich odchodzić skórka.
  • Można podawać jako samodzielne danie lub np. z podsmażanymi na oliwie, przyprawionymi paskami kurczaka i sałatką.

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przepis jest moją propozycją w akcji kulinarnej „Uczymy gotować Kasię Cichopek„.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)