Papryka pieczona przepis | Dorota Kamińska

Papryka pieczona

Papryka pieczona

Papryka pieczona o dowolnym kolorze – uwielbiam jej smak! Szczególnie przepadam za tą najsłodszą, podłużną. Po upieczeniu nabiera wyjątkowego smaku i nie sposób jej sobie odmówić. Serwuję jako dodatek do drugich dań albo składnik potraw. Jest doskonała w ajwarze czy kremowej zupie, ale nie tylko. Zobaczcie jak zrobić pieczoną paprykę i czym najlepiej doprawić.

5 od 2 osób
Papryka pieczona
Papryka pieczona
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
 

Papryka pieczona z najsmaczniejszymi dodatkami. Papryka z piekarnika - przepis z oliwą, czosnkiem lub imbirem i ziołami albo cynamonem.

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: papryka pieczona
Liczba kalorii: 206 kcal
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg papryki (można piec w całości lub pokroić w grubsze prostokąty, usuwając gniazda nasienne)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
Dodatki do przyprawienia (do wyboru)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 2 łyżeczkami świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki chili lub cynamonu (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)
Dodatkowo
  • ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Papryka pieczona - Jak zrobić
  1. Papryki nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach i dodatkach. 

  2. Układam warzywa na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 30 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.

  3. Serwuję gorące kawałki, opcjonalnie posypane od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera.

Wartości odżywcze
Papryka pieczona
Wielkość porcji (225 g (bez dodatków do posypania gotowego, upieczonego bakłażana))
Liczba kalorii 206 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 301mg 13%
Potas 527mg 15%
Węglowodany ogółem 16g 5%
Błonnik 5g 20%
Cukry 10g
Białko 2g 4%
Witamina A 156.6%
Witamina C 387.5%
Wapń 3.1%
Żelazo 7.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)