Papryka pieczona przepis | Dorota Kamińska

Papryka pieczona

Papryka pieczona

Papryka pieczona o dowolnym kolorze – uwielbiam jej smak! Szczególnie przepadam za tą najsłodszą, podłużną. Po upieczeniu nabiera wyjątkowego smaku i nie sposób jej sobie odmówić. Serwuję jako dodatek do drugich dań albo składnik potraw. Jest doskonała w ajwarze czy kremowej zupie, ale nie tylko. Zobaczcie jak zrobić pieczoną paprykę i czym najlepiej doprawić.

Papryka pieczona

Papryka pieczona

Papryka pieczona z najsmaczniejszymi dodatkami. Papryka z piekarnika - przepis z oliwą, czosnkiem lub imbirem i ziołami albo cynamonem.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: papryka pieczona
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 206kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg papryki (można piec w całości lub pokroić w grubsze prostokąty, usuwając gniazda nasienne)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Dodatki do przyprawienia (do wyboru)

  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 2 łyżeczkami świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki chili lub cynamonu (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie lub oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)

Dodatkowo

  • ser (do pokruszenia i posypania gotowych cukinii; w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić prażonymi migdałami, słonecznikiem, orzechami lub kokosem)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Papryki nacieram oliwą i obtaczam w przyprawach, ziołach i dodatkach. 
  • Układam warzywa na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (termoobieg) na ok. 30 minut, obracając delikatnie wszystkie kawałki w połowie czasu pieczenia.
  • Serwuję gorące kawałki, opcjonalnie posypane od razu po wyjęciu z piekarnika kawałkami ulubionego sera.

Wartości odżywcze

Serving: 225g (bez dodatków do posypania gotowego, upieczonego bakłażana) | Calories: 206kcal | Carbohydrates: 16g (5%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Sodium: 301mg (13%) | Potassium: 527mg (15%) | Fiber: 5g (20%) | Sugar: 10g | Vitamin A: 156.6% | Vitamin C: 387.5% | Calcium: 3.1% | Iron: 7.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)