Panna cotta

Obok tiramisu, panna cotta to jeden z klasycznych, bardzo smacznych i prostych do przyrządzenia, włoskich deserów. Wywodzi się z północnej Italii, ale obecnie przyrządza się ją i podaje w całych Włoszech. To gotowana śmietanka z mlekiem, cukrem i wanilią. Dodaje się do niej żelatynę, a potem w lodówce, żeby stężała. Powstaje galaretka śmietankowa, którą można udekorować i serwować na wiele sposobów. Zobaczcie jak zrobić pannę cottę.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Panna cotta to deser, któremu uroku można dodać za pomocą foremki o ciekawym kształcie lub kolorowych owoców, polew czy sosów. Idealnie komponuje się z sezonowymi owocami jagodowymi! Zachęcam jednak do poeksperymentowania i wykonania dekoracji panna cotty z wykorzystaniem owoców egzotycznych, np. physallis, liczi, mango i granadilli. Można przygotowywać ją bez końca, za każdym razem uzyskując inny efekt!

5 od 1 osoby
Deser panna cotta
Panna cotta
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
12 godz. 20 min
 

Klasyczny, włoski deser na zimno czyli panna cotta z mleka, kremowej śmietanki, cukru i wanilii, bez jajek. Pyszna galaretka śmietankowa z owocami.

Danie: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: galaretka śmietankowa, panna cotta
Liczba kalorii: 508 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 3 szklanki śmietanki kremówki
  • 12-15 g żelatyny rybnej (w płatkach; można zastąpić ją 2 łyżkami żelatyny w proszku)
  • 1 laska wanilii (przekrojona na pół, wydrążony środek; można zastąpić ją 1 łyżką ekstraktu z wanilii)
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki cukru

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Panna cotta - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Dekoracyjny jeż z mango - jak zrobić
Panna cotta - Jak zrobić
  1. Żelatynę zalewam w miseczce ½ szklanki zimnego mleka i czekam, aż zmięknie.

  2. W garnku, w którym będę podgrzewać całość, zalewam cukier i wanilię śmietanką i mieszam.

  3. Podgrzewam śmietankę na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  4. Do ciepłej śmietanki dodaję miękką żelatynę wraz z pozostałym mlekiem. Podgrzewam na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

  5. Do wilgotnych, przepłukanych zimną wodą miseczek, wlewam masę i studzę, następnie wstawiam do lodówki na ok. 12 godzin.

  6. Kiedy panna cotta stężeje, miseczki zanurzam w gorącej wodzie, następnie odwracam spodem do góry i potrząsam, żeby można było wyjąć z nich deser.

  7. Panna cottę układam na talerzykach i dekoruję owocami (do dekoracji będą pasować owoce jagodowe: truskawki, jagody, maliny lub egzotyczne: physalis, mango, liczi), frużeliną lub sosem owocowym albo polewą czekoladową i podaję.

Wartości odżywcze
Panna cotta
Wielkość porcji (180 g (bez dekoracji i owoców))
Liczba kalorii 508 kcal Kalorie z tłuszczów 405 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 45g 69%
Tłuszcze nasycone 28g 140%
Cholesterol 167mg 56%
Sód 66mg 3%
Potas 142mg 4%
Węglowodany ogółem 22g 7%
Cukry 18g
Białko 5g 10%
Witamina A 36.3%
Witamina C 0.9%
Wapń 12.3%
Żelazo 0.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Żeby miała choć odrobinę mniej kalorii, warto wykorzystać ksylitol lub erytrytol zamiast klasycznego cukru. W wersji bez laktozy mleko i śmietankę proponuję zastąpić gęstym, kremowym mlekiem kokosowym. Weganie, zamiast żelatyny, mogą wtedy do żelowania użyć agaru. Spójrzcie, ile możliwości! 

Panna cotta
Panna cotta

Bardzo jestem ciekawa, jakie dodatki wybierzecie i z czym u Was deser panna cotta zagości na stołach. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

41 komentarzy
  1. Mam jeszcze jedno pytanie: niektórzy mówią, że panna cotta lepsza jest z cukrem pudrem (normalny cukier zamienić na cukier puder), czy to prawda? Niektórzy dodają też do panny cotty olejek waniliowy zamiast laski wanilii….. czy to trafny wybór?

  2. Droga Doroto!
    Właśnie dziś mam zamiar zrobić panne cottę, ale mam mały problem: mam troszkę daleko do sklepów makro i mam pytanie czy składniki do tego deseru można kupić w normalnym sklepie spożywczym? Acha i jeszcze jedno: czy sos można zrobić z mrożonych truskawek (zmiksować je w mikserze)?

    1. Sos można zrobić z mrożonych truskawek, jak najbardziej. W razie potrzeby dodać do nich trochę cukru, można też nawet ten sos podgrzać i polać deser takim ciepłym. Śmietankę kremówkę kupić można wszędzie, a żelatynę w listkach zamienić zwykłą żelatyną.

  3. Niedawno trafiłam na stronę pozytywnej kuchni. Nie brakuje tu wielu ciekawych przepisów przedstawionych w przystępny sposób. Chętnie zdobywam tutaj inspiracje. Ciekawi mnie od kiedy funkcjonuje Pani strona kulinarna?

  4. Właśnie zrobiłem Panna Cotte wg. Twojego przepisu i muszę przyznać, jest na prawdę dobra.

    Ciekawi mnie tylko czym różni się żelatyna rybna od wieprzowej oraz taka w listkach od tej w proszku?

    1. Bardzo się cieszę, Sewerynie, że panna cotta Ci się udała i smakuje :). Odpowiadając na Twoje pytanie: żelatyna rybna jest w takich przezroczystych płatkach jak te pokazane w moim filmie. Po włosku mówi się na nią „colla di pesce”. Jest produkowana z ryb, wynaleźli ją bodajże Rosjanie. Nie wiem niestety, z których części ryb jest pozyskiwana. A wieprzowa, w proszku lub czasem również w płatkach, jest produkowana z kości i chrząstek wieprzowych. Przed rozprzestrzenieniem się choroby wściekłych krów na rynku była też dostępna żelatyna wołowa.

      1. Dziękuje Doroto za odpowiedź lecz mnie bardziej chodziło o to jakimi właściwościami różni się sproszkowana żelatyna od tej w listkach oraz żelatyna rybna od wieprzowej czy też wołowej oraz każdej innej. Bardziej chodzi mi o to czy to ma jakiekolwiek znaczenie smakowe czy też posiada jakieś inne właściwości kuchenne lub zdrowotne.
        Szukałem takowych informacji w internecie lecz poza genezą oraz krótkimi wyjaśnieniami jakie spełnia funkcje nie znalazłem żadnych informacji na temat różnić między tymi produktami.

        PS Troszeczkę pomyliłaś się co do mojego imienia ale jeśli chcesz możesz mi mówić Sebastianie 🙂

        PPS W dniu Wszystkich Świętych mam zamiar zrobić Zupę Krem z dyni i zauważyłem że posiadasz bardzo ciekawy przepis na to danie, na pewno spróbuję je zrobić wg. Twoich instrukcji.

        1. Przepraszam najmocniej za pomyłkę, już poprawiłam :). Osobiście nie wyczuwam większej różnicy smakowej między żelatyną rybną a wieprzową. Można zaryzykować stwierdzenie, że jest odrobinę delikatniejsza i bardziej nadaje się do deserów. Spore znaczenie może mieć dla osób, które nie jedzą mięsa ani innych produktów „odzwierzęcych”, a spożywają ryby. Postaram się poszukać więcej informacji na ten temat w wolnej chwili :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)