fbpx
Czytasz właśnie
Pani Walewska (Pychotka)

Pani Walewska (Pychotka)

  • eleganckie, klasyczne ciasto z bezą i kremem
  • słodkie, ale przełamane kwaskowatą nutą
  • z dodatkiem chrupiących migdałów
Pani Walewska

Pani Walewska czyli pychotka to znane i lubiane ciasto. Jeśli potraficie upiec kruchy placek z owocami (najczęściej śliwkami lub porzeczkami) i bezą, z pewnością sobie poradzicie. I wierzę, że posmakuje Wam jeszcze bardziej! Przygotowuję ją na dużej liczbie żółtek. Z pewnością kruchość spodu wspomaga dodatek proszku do pieczenia. Charakterystyczne dla kawałka ukrojonego ciasta są dwa ciemne paski dżemu z czarnej porzeczki. Ewentualnie można go zastąpić innym, o głębokiej, najlepiej fioletowej barwie. W środku oraz na wierzchu krucha beza. Dodatkowo krem budyniowy. Zobaczcie przepis na ciasto pychotka – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz teżPrzepisy na najlepsze ciasta

Ciasto Pani Walewska, choć wielowarstwowe, nie jest bardzo trudne do przygotowania.

Przepis na ciasto pani Walewska

Czas jego pieczenia można znacznie skrócić. Wystarczy upiec na dużej blaszce jeden placek posmarowany dżemem, masą z białek na bezę i posypany orzechami lub płatkami migdałowymi. Potem, po upieczeniu i wystudzeniu, trzeba przekroić go na dwie części. Na koniec przekładanie kremem i wypiek gotowy!

Ciasto Pani Walewska - Pychotka

Ciasto Pani Walewska – Pychotka

Przepis na ciasto Pani Walewska, znane też jako ciasto pychotka, pysznotka czyli kruchy placek z dżemem z czarnej porzeczki, kremem budyniowym i bezą z płatkami migdałów.
4.75 z 4 votes
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 40 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 1 godzina 10 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: pani walewska, pychotka, pysznotka
Liczba porcji: 1 blaszka z wyposażenia piekarnika
Kalorie: 303.13kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki cukru-pudru
  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza

  • 6 białek
  • szklanki cukru-pudru
  • 1 szczypta soli

Krem

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
  • 2 łyżki mąki tortowej (czubate)
  • 200 g masła

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 g)
  • 100 g migdałów w płatkach

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

Spód

  • Składniki na spód szybko zagniatamy w kulę ciasta.
  • Rozwałkowujemy ciasto na standardowej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Smarujemy ciasto dżemem porzeczkowym.

Piana na bezę

  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • Do piany z białek stopniowo dosypujemy cukier i cały czas ubijamy tak, żeby dokładnie się rozpuścił.
  • Masę z białek na bezę wykładamy na dżem porzeczkowy i posypujemy płatkami migdałów.

Pieczenie

  • Pieczemy ciasto w temperaturze 170-180 °C przez ok. 30-40 minut, z włączonym termoobiegiem, na najniższej półce (beza powinna się osuszyć i stwardnieć, ale nie wolno jej przypalić). Po upieczeniu całkowicie studzimy.

Krem

  • Mąki i cukry na krem rozrabiamy w niewielkiej ilości mleka, dokładnie rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku i dodajemy masę cukrowo-mączną.
  • Ponownie zagotowujemy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy.
  • Kiedy ciasto i budyń są już całkowicie zimne, przygotowujemy krem. Ucieramy mikserem masło na puch i cały czas trzymając mikser na najniższych obrotach, dodajemy stopniowo po 1 łyżce budyniu.

Składanie ciasta

  • Ciasto z bezą przekrawamy na pół, przekładamy kremem maślano-budyniowym i studzimy w lodówce przez ok. 2-3 godziny.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić budyń z innego rodzaju mleka lub bez mąki
  2. Jak zrobić budyń na krem
  3. Jak zrobić krem budyniowy
  4. Jak zrobić cukier waniliowy
  5. Piana z białek – jak ubić

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 303.13kcal (15%) | Węglowodany: 4.27g (1%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 30.27g (47%) | Tłuszcze nasycone: 16.8g (105%) | Cholesterol: 132.93mg (44%) | Sód: 277.4mg (12%) | Potas: 137.73mg (4%) | Błonnik: 0.8g (3%) | Cukier: 2.6g (3%) | Witamina A: 890.5IU (18%) | Wapń: 76.8mg (8%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pychotka przepis

Krem jest delikatny i lekko słodki. Ciasto kruche, a do tego beza i migdały wzbogacają całą konsystencję i smak. Bardzo elegancki wypiek i pyszny! Myślę, że warto serwować go na Święta!

Ciasto Pani Walewska - Pychotka
Ciasto Pani Walewska – Pychotka

Ciekawa jestem, czy i u Was zagości Pani Walewska. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszła i czy będziecie robić częściej!

54 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom