Palce wiedźmy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Palce wiedźmy

Palce wiedźmy

Palce wiedźmy

Z okazji Halloween, ku uciesze swojej i dzieci, proponuję upiec proste i nieco przerażające ciasteczka. Wykonane z kruchego ciasta, palce wiedźmy łatwo przygotować wspólnie ze swoimi pociechami. Mama zagniata kruche ciasto i formuje palce, a dzieci wyciskają rowki na „połączeniach stawowych” i ozdabiają całość najważniejszym elementem – paznokciami z migdałów.

Zobacz też: Więcej pomysłów na Halloween

Palce wiedźmy, po upieczeniu, można dodatkowo delikatnie podmalować czerwonym barwnikiem spożywczym imitującym krew. Jeśli obchodzicie razem z dziećmi Halloween, takie kruche ciasteczka świetnie nadadzą się na tę okazję. Zamiast czerwonego barwnika można wykorzystać odrobinę dżemu lub konfitury, albo zmiksowanych malin. Im bardziej poplamione palce wiedźmy, tym lepszy, choć okropnie straszny efekt. Gwarantuję, że znajdą się tacy, co tych ciastek nie zjedzą, ale to z reguły dorośli, bo dzieciaki mają z nich po prostu niezły ubaw.

Zobacz też
Szarlotka z truskawkami

Palce wiedźmy

Palce wiedźmy

Palce wiedźmy, paluchy wiedźmy - kruche ciastka na Halloween z dodatkiem migdałów, przerażające ciasteczka w kształcie palców.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 50 min
Razem: 1 godzina 50 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciastka palce wiedźmy, ciastka paluchy wiedźmy, palce wiedźmy, paluchy wiedźmy
Liczba porcji: 25 większych lub dwa razy tyle mniejszych ciastek
Kalorie: 133kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Półkruche ciasto

  • 1 jajko
  • szklanki mąki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 25-50 sztuk migdałów (całe, blanszowane, bez skórki)
  • czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Masło wyjęte z lodówki ucieram w misce mikserem.
  • Dodaję cukier, jajko i wanilię i nadal ucieram. W masie mogą pozostać niewielkie grudki masła.
  • Do masy dosypuję przesianą przez sito mąkę z solą oraz proszek do pieczenia. Ucieram mikserem.
  • Szybko zagniatam kulę ciasta.
  • Przykrywam ciasto ściereczką i chłodzę w lodówce przez ok. 30 minut.
  • Dzielę ciasto na mniejsze kawałki i formuję wałeczki w kształcie palców.
  • W końcówki palców wciskam całe, blanszowane migdały, a w stawach i przy paliczkach robię zagłębienia za pomocą wykałaczki.
    UWAGA: po pieczeniu migdały mogą odpadać, dlatego warto "otulić" je ciastem. Po upieczeniu odklejone migdały można przykleić z powrotem do ciastek za pomocą lukru lub polewy z białej czekolady.
  • Układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez ok. 20 minut, na drugiej półce (licząc od dołu).
  • Ciastka wyjmuję z piekarnika gdy będą jasnozłote, jeszcze niezrumienione.
    UWAGA: Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ciastka w trakcie pieczenia nieznacznie wyrastają. Mniejsze ciasteczka upieką się szybciej niż większe.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kruche ciasto

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 30g (1 duże ciastko) | Kalorie: 133kcal (7%) | Węglowodany: 15g (5%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 17mg (6%) | Sód: 150mg (7%) | Potas: 45mg (1%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 200IU (4%) | Wapń: 16mg (2%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawe jak wyszły Wasze? Dajcie znać w komentarzach, kto się bał zjeść, a kogo zachwyciły!

Palce wiedźmy
Palce wiedźmy
42 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom