Palce wiedźmy przepis | Dorota Kamińska

Palce wiedźmy

Z okazji Halloween, ku uciesze swojej i dzieci, proponuję upiec proste i nieco przerażające ciasteczka. Wykonane z kruchego ciasta, palce wiedźmy łatwo przygotować wspólnie ze swoimi pociechami. Mama zagniata kruche ciasto i formuje palce, a dzieci wyciskają rowki na „połączeniach stawowych” i ozdabiają całość najważniejszym elementem – paznokciami z migdałów.

Zobacz też: Więcej pomysłów na Halloween

Palce wiedźmy, po upieczeniu, można dodatkowo delikatnie podmalować czerwonym barwnikiem spożywczym imitującym krew. Jeśli obchodzicie razem z dziećmi Halloween, takie kruche ciasteczka świetnie nadadzą się na tę okazję. Zamiast czerwonego barwnika można wykorzystać odrobinę dżemu lub konfitury, albo zmiksowanych malin. Im bardziej poplamione palce wiedźmy, tym lepszy, choć okropnie straszny efekt. Gwarantuję, że znajdą się tacy, co tych ciastek nie zjedzą, ale to z reguły dorośli, bo dzieciaki mają z nich po prostu niezły ubaw.

5 od 1 osoby
Palce wiedźmy
Palce wiedźmy
Przygotowanie
1 godz.
Czas gotowania
50 min
Całkowity czas
1 godz. 50 min
 

Palce wiedźmy, paluchy wiedźmy - kruche ciastka na Halloween z dodatkiem migdałów, przerażające ciasteczka w kształcie palców.

Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciastka palce wiedźmy, ciastka paluchy wiedźmy, palce wiedźmy, paluchy wiedźmy
Liczba kalorii: 133 kcal
Liczba porcji: 25 większych lub dwa razy tyle mniejszych ciastek
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Półkruche ciasto
  • 1 jajko
  • szklanki mąki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
  • 25-50 sztuk migdałów (całe, blanszowane, bez skórki)
  • czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Palce wiedźmy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić kruche ciasto
Palce wiedźmy - Jak zrobić
  1. Masło wyjęte z lodówki ucieram w misce mikserem.

  2. Dodaję cukier, jajko i wanilię i nadal ucieram. W masie mogą pozostać niewielkie grudki masła.

  3. Do masy dosypuję przesianą przez sito mąkę z solą oraz proszek do pieczenia. Ucieram mikserem.

  4. Szybko zagniatam kulę ciasta.

  5. Przykrywam ciasto ściereczką i chłodzę w lodówce przez ok. 30 minut.

  6. Dzielę ciasto na mniejsze kawałki i formuję wałeczki w kształcie palców.

  7. W końcówki palców wciskam całe, blanszowane migdały, a w stawach i przy paliczkach robię zagłębienia za pomocą wykałaczki.

    UWAGA: po pieczeniu migdały mogą odpadać, dlatego warto "otulić" je ciastem. Po upieczeniu odklejone migdały można przykleić z powrotem do ciastek za pomocą lukru lub polewy z białej czekolady.

  8. Układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez ok. 20 minut, na drugiej półce (licząc od dołu).

  9. Ciastka wyjmuję z piekarnika gdy będą jasnozłote, jeszcze niezrumienione.

    UWAGA: Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ciastka w trakcie pieczenia nieznacznie wyrastają. Mniejsze ciasteczka upieką się szybciej niż większe.

Wartości odżywcze
Palce wiedźmy
Wielkość porcji (30 g (1 duże ciastko))
Liczba kalorii 133 kcal Kalorie z tłuszczów 63 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7g 11%
Tłuszcze nasycone 4g 20%
Cholesterol 17mg 6%
Sód 150mg 6%
Potas 45mg 1%
Węglowodany ogółem 15g 5%
Cukry 4g
Białko 1g 2%
Witamina A 4%
Wapń 1.6%
Żelazo 3.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawe jak wyszły Wasze? Dajcie znać w komentarzach, kto się bał zjeść, a kogo zachwyciły!

Palce wiedźmy
Palce wiedźmy

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

42 komentarze
  1. kostka masla czyli 200g ? to standard w Polace
    mieszkam id malego w niemczech i tu normalna kostka ma 500g
    i juz w jednym z przepisow dalam 500g a zdaje mi sie ze powinno byc 200 g bo masa to tylko maslo praktycznie byla. jezeli w Twoich przepiach piszesz kostka masla to ile to w gramach ma byc ?

    1. 200 g, w nowych przepisach zawsze to zaznaczam, żeby nie było wątpliwości i tutaj też dorzucę informację na liście składników. Być może nie zerknęłaś albo nie zauważyłaś, ale w filmie, w kadrze jak wrzucam masło do miski, widać jaka to kostka, więc w razie czego warto zawsze się przyjrzeć.

  2. Palce wiedźmy już od dość długiego czasu krążą po sieci, a wymieniona strona nie była pierwszą, która przepis na te ciekawe ciastka wykorzystała 🙂

  3. Bardzo prosty i szybki przepis. Dodatkowo można zaszaleć artystycznie przy formowaniu palców. Ogromny plus za intro. To coś nowego i niewątpliwie fajnego. Pozdrawiam.

  4. Wykonałam” Palce Wiedźmy ” zgodnie z przepisem.Piękne były ,bardzo realistyczne przed włożeniem ich do piekarnika,a potem…rozlewały się w trakcie pieczenia tracąc ten niesamowity kształt.:(
    Dlaczego? Myślę ,że następne zrobię bez proszku do pieczenia.

  5. robilam je w zeszlym roku 🙂 dzieciaki byly zachwycone 🙂 mysle ze na stale weszly do naszego halloweenowego menu 🙂 duzo smiechu i radosci przy „kulaniu” paluszkow a po upieczeniu…..zniknely bardzo szybko….polecam 🙂

  6. Droga Pani Doroto, dziękuję za stworzenie tej strony. Jest wspaniała dla początkujących „pań domu” takich jak ja. Czasami jednak nie jestem pewna ile dokładnie użyć niektórych składników, np. ile to gramów 1 kostka masła? Pozdrawiam!!

  7. dobrze ze, to tylko jedzenie i nie trzeba grzebac, ha ha na razie jestem zablokowana
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/10/IMG_7222-1.JPG[/img]

  8. Pani Doroto, czy całą torebkę proszku do pieczenia, bo w przepisie nie jest dokładnie sprecyzowane? Właśnie zabieram się za robienie i wolę być pewna. Dziękuję!

    1. no właśnie wydawało mi się mało prawdopodobne, że cała torebeczka, więc przeszukałam sieć i wyszło, że należy dodać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia 😉

    2. Przepraszam najmocniej, gdzieś mi umknął ten proszek z listy składników, ale już dopisałam :). W razie takich wątpliwości zawsze można się posiłkować proporcjami podanymi na opakowaniu proszku do pieczenia. A dla mnie to jednocześnie sygnał, że powinnam zacząć pisać o normalnych porach, a nie w środku nocy :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)