Palce wiedźmy przepis | Dorota Kamińska

Palce wiedźmy

Z okazji Halloween, ku uciesze swojej i dzieci, proponuję upiec proste i nieco przerażające ciasteczka. Wykonane z kruchego ciasta, palce wiedźmy łatwo przygotować wspólnie ze swoimi pociechami. Mama zagniata kruche ciasto i formuje palce, a dzieci wyciskają rowki na „połączeniach stawowych” i ozdabiają całość najważniejszym elementem – paznokciami z migdałów.

Zobacz też: Więcej pomysłów na Halloween

Palce wiedźmy, po upieczeniu, można dodatkowo delikatnie podmalować czerwonym barwnikiem spożywczym imitującym krew. Jeśli obchodzicie razem z dziećmi Halloween, takie kruche ciasteczka świetnie nadadzą się na tę okazję. Zamiast czerwonego barwnika można wykorzystać odrobinę dżemu lub konfitury, albo zmiksowanych malin. Im bardziej poplamione palce wiedźmy, tym lepszy, choć okropnie straszny efekt. Gwarantuję, że znajdą się tacy, co tych ciastek nie zjedzą, ale to z reguły dorośli, bo dzieciaki mają z nich po prostu niezły ubaw.

Palce wiedźmy

Palce wiedźmy

Palce wiedźmy, paluchy wiedźmy - kruche ciastka na Halloween z dodatkiem migdałów, przerażające ciasteczka w kształcie palców.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 50 min
Razem: 1 godzina 50 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciastka palce wiedźmy, ciastka paluchy wiedźmy, palce wiedźmy, paluchy wiedźmy
Liczba porcji: 25 większych lub dwa razy tyle mniejszych ciastek
Kalorie: 133kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Półkruche ciasto

  • 1 jajko
  • szklanki mąki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 25-50 sztuk migdałów (całe, blanszowane, bez skórki)
  • czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Masło wyjęte z lodówki ucieram w misce mikserem.
  • Dodaję cukier, jajko i wanilię i nadal ucieram. W masie mogą pozostać niewielkie grudki masła.
  • Do masy dosypuję przesianą przez sito mąkę z solą oraz proszek do pieczenia. Ucieram mikserem.
  • Szybko zagniatam kulę ciasta.
  • Przykrywam ciasto ściereczką i chłodzę w lodówce przez ok. 30 minut.
  • Dzielę ciasto na mniejsze kawałki i formuję wałeczki w kształcie palców.
  • W końcówki palców wciskam całe, blanszowane migdały, a w stawach i przy paliczkach robię zagłębienia za pomocą wykałaczki.
    UWAGA: po pieczeniu migdały mogą odpadać, dlatego warto "otulić" je ciastem. Po upieczeniu odklejone migdały można przykleić z powrotem do ciastek za pomocą lukru lub polewy z białej czekolady.
  • Układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez ok. 20 minut, na drugiej półce (licząc od dołu).
  • Ciastka wyjmuję z piekarnika gdy będą jasnozłote, jeszcze niezrumienione.
    UWAGA: Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ciastka w trakcie pieczenia nieznacznie wyrastają. Mniejsze ciasteczka upieką się szybciej niż większe.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kruche ciasto

Wartości odżywcze

Serving: 30g (1 duże ciastko) | Calories: 133kcal | Carbohydrates: 15g (5%) | Protein: 1g (2%) | Fat: 7g (11%) | Saturated Fat: 4g (20%) | Cholesterol: 17mg (6%) | Sodium: 150mg (6%) | Potassium: 45mg (1%) | Sugar: 4g | Vitamin A: 4% | Calcium: 1.6% | Iron: 3.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawe jak wyszły Wasze? Dajcie znać w komentarzach, kto się bał zjeść, a kogo zachwyciły!

Palce wiedźmy
Palce wiedźmy

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

42 komentarze
  1. kostka masla czyli 200g ? to standard w Polace
    mieszkam id malego w niemczech i tu normalna kostka ma 500g
    i juz w jednym z przepisow dalam 500g a zdaje mi sie ze powinno byc 200 g bo masa to tylko maslo praktycznie byla. jezeli w Twoich przepiach piszesz kostka masla to ile to w gramach ma byc ?

    1. 200 g, w nowych przepisach zawsze to zaznaczam, żeby nie było wątpliwości i tutaj też dorzucę informację na liście składników. Być może nie zerknęłaś albo nie zauważyłaś, ale w filmie, w kadrze jak wrzucam masło do miski, widać jaka to kostka, więc w razie czego warto zawsze się przyjrzeć.

  2. Palce wiedźmy już od dość długiego czasu krążą po sieci, a wymieniona strona nie była pierwszą, która przepis na te ciekawe ciastka wykorzystała 🙂

  3. Bardzo prosty i szybki przepis. Dodatkowo można zaszaleć artystycznie przy formowaniu palców. Ogromny plus za intro. To coś nowego i niewątpliwie fajnego. Pozdrawiam.

  4. Wykonałam” Palce Wiedźmy ” zgodnie z przepisem.Piękne były ,bardzo realistyczne przed włożeniem ich do piekarnika,a potem…rozlewały się w trakcie pieczenia tracąc ten niesamowity kształt.:(
    Dlaczego? Myślę ,że następne zrobię bez proszku do pieczenia.

  5. robilam je w zeszlym roku 🙂 dzieciaki byly zachwycone 🙂 mysle ze na stale weszly do naszego halloweenowego menu 🙂 duzo smiechu i radosci przy „kulaniu” paluszkow a po upieczeniu…..zniknely bardzo szybko….polecam 🙂

  6. Droga Pani Doroto, dziękuję za stworzenie tej strony. Jest wspaniała dla początkujących „pań domu” takich jak ja. Czasami jednak nie jestem pewna ile dokładnie użyć niektórych składników, np. ile to gramów 1 kostka masła? Pozdrawiam!!

  7. dobrze ze, to tylko jedzenie i nie trzeba grzebac, ha ha na razie jestem zablokowana
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/10/IMG_7222-1.JPG[/img]

  8. Pani Doroto, czy całą torebkę proszku do pieczenia, bo w przepisie nie jest dokładnie sprecyzowane? Właśnie zabieram się za robienie i wolę być pewna. Dziękuję!

    1. no właśnie wydawało mi się mało prawdopodobne, że cała torebeczka, więc przeszukałam sieć i wyszło, że należy dodać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia 😉

    2. Przepraszam najmocniej, gdzieś mi umknął ten proszek z listy składników, ale już dopisałam :). W razie takich wątpliwości zawsze można się posiłkować proporcjami podanymi na opakowaniu proszku do pieczenia. A dla mnie to jednocześnie sygnał, że powinnam zacząć pisać o normalnych porach, a nie w środku nocy :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)