Paella

Paella z rybą i owocami morza

Za sprawą pobytu na Fuerteventurze przenosimy się na chwilę do kuchni hiszpańskiej i oto na talerzu pojawia się pyszna paella czyli danie z ryżu. Przygotowuje się ją na ogromnych patelniach i serwuje dużej liczbie osób naraz. Może zawierać mięso królika, kurczaka, ryb i owoców morza, a do tego ryż i warzywa oraz bulion i białe wino. Paella z owocami morza jest najbliższa memu sercu i uwielbiam kosztować jej, odwiedzając Hiszpanię lub Wyspy Kanaryjskie. To niedzielny hiszpański obiad, którego koniecznie trzeba spróbować! Zobaczcie jak zrobić paellę krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni hiszpańskiej

Paella z rybą i owocami morza
Paella z rybą i owocami morza
5 od 1 osoby
Paella z rybą i owocami morza
Paella marinera
Przygotowanie
45 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 godz. 30 min
 

Paella to hiszpańska potrawa wywodząca się z Walencji. Ryż z szafranem gotowany w białym winie i bulionie, podawany z owocami morza lub mięsem królika, albo drobiem.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: paella marinera
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 400 g ryżu (o okrągłych, grubych ziarnach)
  • 250 g krewetek
  • 350 g małży
  • 300 g kalmarów (pokrojone w krążki)
  • 400 g muli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 100 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 1 liść laurowy
  • oliwa
  • 1 szczypta kurkumy lub szafranu
  • 1 szczypta soli
  • 1 cytryna (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Paella marinera
Paella marinera
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)