Pączki klasyczne przepis | Dorota Kamińska

Pączki klasyczne

Zeszłoroczne pączki z różą były próbą mojej cierpliwości. Choć dobre w smaku, trochę za krótko wyrastały i brakowało im typowej dla pączków, choć oczywiście pozornej, lekkości. Jak zrobić pączki? W tym roku, razem z mamą, postanowiłyśmy przygotować je nieco inaczej niż poprzednio. Tym razem dodałyśmy do ciasta drożdżowego bardzo dużo żółtek. Zobaczcie co nam wyszło. A wyszło super!

Zobacz też: Pomysły jak wykorzystać białka

To właśnie dzięki żółtkom ciasto nabiera lepszego smaku i ładniejszego koloru. Jest to klasyczny przepis na pączki najlepsze, idealnie puszyste. Koniecznie wypróbujcie, choćby z połowy porcji, jeśli boicie się, że czasowo nie podołacie ich smażeniu. Jedna sztuka własnej produkcji i przepadniecie ;).

Nadzienie do pączków

Chociaż najbardziej smakuje mi klasyka, dużą niespodzianką okazały się pączki z kajmakiem. Są przepyszne, bez konieczności lukrowania, bo do takiej ilości słodyczy wystarczy już tylko dekoracja z cukru pudru. Ciasto ładnie wyrosło i pączki domowe mają w środku dużo bąbelków. Zastanawiam się jednak, czy nie opłaciłoby się sklejonych pączków, jeszcze przed smażeniem, wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i pozwolić im podrosnąć przy otwartych drzwiczkach. Może wyszłyby wtedy jeszcze bardziej puszyste i delikatne?

Pączki

Pączki

Najlepsze pączki klasyczne na dużej liczbie żółtek w drożdżowym cieście, smażone na smalcu. Pączki z różą lub kajmakiem, albo z budyniem czy masłem orzechowym, delikatne i bardzo puszyste.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 2 godz. 30 min
Gotowanie: 45 min
Razem: 3 godz. 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: najlepsze pączki klasyczne
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 398kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 60 g drożdży
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g masła (½ kostki; roztopione)
  • 25 ml spirytusu
  • 25 ml rumu
  • ¼ laski wanilii
  • szczypta soli

Do smażenia

  • 1 kg smalcu

Do nadziewania (do wyboru)

  • marmolada z róży lub inne przetwory z owoców
  • kajmak (może być z dodatkiem drobno siekanych orzechów)
  • nutella
  • budyń waniliowy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Ciepłe mleko mieszam z drożdżami, 1 łyżką cukru i ok. 1 szklanką mąki, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
  • Żółtka i miąższ z laski wanilii ucieram z pozostałym cukrem za pomocą miksera elektrycznego.
  • Dodaję wyrośnięty rozczyn i dosypuję pozostałą mąkę przesianą z solą. Wlewam też rum i spirytus.
  • Wyrabiam ręcznie, przez ok. 10 minut, ciasto, starając się doprowadzić do niego jak najwięcej powietrza. Ciasto powinno być dość luźne, ale odrywać się od ścianek miski i nie lepić się zbyt mocno do dłoni.
  • Odstawiam ciasto pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
  • Kiedy ciasto delikatnie zacznie wyrastać, dodaję stopione (ale nie gorące) masło i ponownie wyrabiam przez 10 minut, aż do uzyskania niezbyt twardej konsystencji. Ciasto powinno odchodzić od dłoni.
  • Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak tylko ciasto zacznie wyrastać, zaczynam formowanie pączków – najpierw delikatnie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 1,5 – 2 cm.
  • Za pomocą szklanki o średnicy ok. 4 cm wycinam krążki z ciasta. Na połowie krążków układam po 1 łyżeczce nadzienia i przykrywam drugą połową krążków.
  • Zaklejam krążki dookoła, następnie wykrawam z nich szklanką pączki. Układam pączki na lekko omączonej stolnicy. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu, na ok. 30-60 minut.
  • Gdy pączki wyrosną, smażę je w 1,5-litrowym garnku lub na głębokiej patelni, na smalcu rozgrzanym do ok. 175 °C (trzymałam patelnię na najmniejszym palniku, na ½ mocy). Tłuszcz nie może być zbyt gorący – pączki usmażą się z wierzchu i pozostaną surowe w środku. Nie może być też zbyt zimny – wtedy pączki „wypiją” zbyt dużo smalcu.
  • Każdy pączek przed smażeniem dokładnie omiatam z mąki (nie będzie pryskać i palić się w smalcu), zaczynam smażyć wierzchnią częścią do dołu, następnie obracam szczypcami lub cedzakiem i dosmażam spód.
  • Żeby wokół pączka nie utworzyła się obrączka, delikatnie dociskam go szczypcami, żeby głębiej zanurzył się w smalcu.
  • Gotowe pączki osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, studzę i posypuję cukrem pudrem lub lukruję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  2. Jak zrobić lukier
  3. Jak zrobić kajmak
  4. Jak zrobić budyń
  5. Jak zrobić domową nutellę

Wartości odżywcze

Serving: 1pączek | Calories: 398kcal | Carbohydrates: 56g (19%) | Protein: 7g (14%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 7g (35%) | Cholesterol: 137mg (46%) | Sodium: 82mg (3%) | Potassium: 128mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 19g | Vitamin A: 7.9% | Vitamin C: 2.1% | Calcium: 5% | Iron: 13.8%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Spójrzcie, jaką gąbeczkę mają w środku, po przekrojeniu. Cudownie mięciutkie, nie mogłam w to uwierzyć!

Pączki z kajmakiem
Pączki z kajmakiem
Pączki z lukrem
Pączki z lukrem

Obrączka dookoła to podobno błąd w sztuce… Dlatego dociskałam delikatnie swoje, żeby równo się wysmażyły. Choć, nie ukrywam, takie z obrączką też mają swój urok i bardzo mi się podobają! Ciekawa jestem, jak wyjdą Wasze. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się smażyło i które nadzienie najlepsze!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

64 komentarze
  1. Robiłam je wczoraj, to były pierwsze pączki w moim życiu, wyszły znakomicie!!!!! dziękuję :* przepis wpisany do przepiśnika, za rok znowu je zrobię 🙂 a może wcześniej…? 😉 kto wie 😉

  2. Polecam zrobić nieco większe pączki ze „Snikersem” w środku !
    Snikers powinien się lekko stopić w środku pączka , a obecność karmelu i orzeszków w batonie sprawi , że będziesz wracała do tego przepisu 😉

  3. [..YouTube..] Polecam zrobić nieco większe pączki ze „Snikersem” w środku !
    Snikers powinien się lekko stopić w środku pączka , a obecność karmelu i orzeszków w batonie sprawi , że będziesz wracała do tego przepisu 😉

  4. Rozumiem i szczerze powiedziawszy podziwiam Cię. Sama nie odważyłabym się nakręcić czegoś i wstawić, ale oglądać bardzo lubię.

  5. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Rozumiem i szczerze powiedziawszy podziwiam Cię. Sama nie odważyłabym się nakręcić czegoś i wstawić, ale oglądać bardzo lubię.

  6. @pozytywnakuchnia myślę lepiej było jakbyś gotowała w czasie rzeczywistym niż potem dogrywać głos przez to bardzo to sztucznie wygląda oczywiście bez obrazy to tylko moja opinia:)

  7. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia myślę lepiej było jakbyś gotowała w czasie rzeczywistym niż potem dogrywać głos przez to bardzo to sztucznie wygląda oczywiście bez obrazy to tylko moja opinia:)

  8. Ja też chciałabym mieć tyle luzu we wszystkich moich filmach, ale z reguły połykam kij tuż przed filmowaniem ;). Zauważyłam, że o wiele łatwiej opowiada mi się o jedzeniu jak mam je przed sobą na stole, ale nie zawsze mam czas od razu po gotowaniu nakręcić zapowiedź :).

  9. [..YouTube..] Ja też chciałabym mieć tyle luzu we wszystkich moich filmach, ale z reguły połykam kij tuż przed filmowaniem ;). Zauważyłam, że o wiele łatwiej opowiada mi się o jedzeniu jak mam je przed sobą na stole, ale nie zawsze mam czas od razu po gotowaniu nakręcić zapowiedź :).

  10. [..YouTube..] @lajgusia Ja też chciałabym mieć tyle luzu we wszystkich moich filmach, ale z reguły połykam kij tuż przed filmowaniem ;). Zauważyłam, że o wiele łatwiej opowiada mi się o jedzeniu jak mam je przed sobą na stole, ale nie zawsze mam czas od razu po gotowaniu nakręcić zapowiedź :).

  11. Wiesz, oglądam Cię już długo (ba, nawet subskrybuję!), ale cały czas miałam wrażenie, że te filmiki są sztuczne… Chodzi głównie o to, jak bardzo je dopracowujesz. Dla większości na pewno to duży plus, więc moim zdaniem absolutnie się nie przejmuj. Teraz jednak, gdy jadłaś tego pączka, wydałaś się bardzie zrelaksowana, a filmik przyjaźniejszy. Ach, ten boski wpływ cukru na człowieka 😀

  12. [..YouTube..] Wiesz, oglądam Cię już długo (ba, nawet subskrybuję!), ale cały czas miałam wrażenie, że te filmiki są sztuczne… Chodzi głównie o to, jak bardzo je dopracowujesz. Dla większości na pewno to duży plus, więc moim zdaniem absolutnie się nie przejmuj. Teraz jednak, gdy jadłaś tego pączka, wydałaś się bardzie zrelaksowana, a filmik przyjaźniejszy. Ach, ten boski wpływ cukru na człowieka 😀

  13. musze sprobowac tych z kajmakiem, takich jeszcze nie jadłam… a tak btw to przez te twoje filmiki całą moja diete szlag trafił! 🙂

  14. Przymierzałam się do nich, ale smażenie kolejnych tego samego dnia, nawet z maminą pomocą, byłoby samobójstwem ;).

  15. Okej,rozumiem:) w mojej kuchni było wystarczająco ciepło,rosły jak „na drożdżach” A co do metody,skoro polecasz,takim sposobem zrobię kolejne:)

  16. @Monia może w końcu byśmy nakręciły te nasze filmy razem to i jakieś pączki by się przy okazji zjadło :). Ja już jestem po pięciu i ciągle mam miejsce na następne :).

  17. Dana, ten sposób klejenia jest rewelacyjny i o wiele przyjemniejszy niż ten mój zeszłoroczny :). A jeśli chodzi o wyrastanie to nie miałam na myśli przyspieszenia tylko zapewnienie ciastu ciepła, bo takie leżące na stole w kuchni, pod ściereczką, za wiele go nie ma :).

  18. Interesujący sposób na wykrawanie pączków,ciekawe cz lepsze to jak tradycyjne sklejanie pączków!? znaczy się trzeba wypróbować!!:D

  19. ty wiesz!! to jest bardzo dobry pomysł!! Alee,uczono mnie że nie nalezy przyspieszać wyrastania drożdzowego ciasta,hm?

  20. Przepis na pączki jest idealny,ten sam mam z książki”Kuchnia Polska”.Nic nie trzeba zmieniać.Z 1/2 kg mąki usmażyłam 25 sztuk:)Są puszyste i przepyszne.MOJA RADA:dać sobie czas:muszą wyrosnąć drożdże,potem ciasto i gotowe pączki…SMACZNEGO

  21. Może podrzucisz jednego?:) dzis szaleję i jestem już po jednym pączku – z przyjemnością spróbowałabym Twojego ;p

  22. Wyglądają całkiem nieźle – trochę mniejsze niż standardowo, ale moim zdaniem to zaleta (choć nie można się zbytnio rozpędzać: z jedzeniem takich maluchów)

    Brakuje mi Twoich osobistych wrażeń? Jak wyszło? Smacznie, lekko tak jak chciałaś?

  23. Usmażone:) Wydają się być ciężkie,ale sa mięciutkie,takie w sam raz! Robiłam ściśle wg przepisu,i nic bym w nim nie zmieniła!! Jedno tylko,nie zaczynać smażenia po 20 tej,ten zapach:P***

  24. Myślę, że tak :). Moje już usmażone, przyszła mama z pomocną dłonią, bo inaczej smażyłabym pół nocy ;). Ale jeszcze fotografowanie przede mną.

  25. Pączusie wg Twojego przepisu „odpoczywają” sobie w ciepełku,myślisz że godzina im wystarczy? jak usmażę ,wkleję swoje! trzymaj kciuki:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)