Pączki klasyczne

Zeszłoroczne pączki z różą były próbą mojej cierpliwości. Choć dobre w smaku, trochę za krótko wyrastały i brakowało im typowej dla pączków, choć oczywiście pozornej, lekkości. Jak zrobić pączki? W tym roku, razem z mamą, postanowiłyśmy przygotować je nieco inaczej niż poprzednio. Tym razem dodałyśmy do ciasta drożdżowego bardzo dużo żółtek. Zobaczcie co nam wyszło. A wyszło super!

Zobacz też: Pomysły jak wykorzystać białka

To właśnie dzięki żółtkom ciasto nabiera lepszego smaku i ładniejszego koloru. Jest to klasyczny przepis na pączki najlepsze, idealnie puszyste. Koniecznie wypróbujcie, choćby z połowy porcji, jeśli boicie się, że czasowo nie podołacie ich smażeniu. Jedna sztuka własnej produkcji i przepadniecie ;).

Nadzienie do pączków

Chociaż najbardziej smakuje mi klasyka, dużą niespodzianką okazały się pączki z kajmakiem. Są przepyszne, bez konieczności lukrowania, bo do takiej ilości słodyczy wystarczy już tylko dekoracja z cukru pudru. Ciasto ładnie wyrosło i pączki domowe mają w środku dużo bąbelków. Zastanawiam się jednak, czy nie opłaciłoby się sklejonych pączków, jeszcze przed smażeniem, wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i pozwolić im podrosnąć przy otwartych drzwiczkach. Może wyszłyby wtedy jeszcze bardziej puszyste i delikatne?

5 od 1 osoby
Pączki
Pączki
Przygotowanie
2 godz. 30 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
3 godz. 15 min
 
Najlepsze pączki klasyczne na dużej liczbie żółtek w drożdżowym cieście, smażone na smalcu. Pączki z różą lub kajmakiem, albo z budyniem czy masłem orzechowym, delikatne i bardzo puszyste.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: najlepsze pączki klasyczne
Liczba kalorii: 398 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 500 g mąki
  • 60 g drożdży
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g masła (½ kostki; roztopione)
  • 25 ml spirytusu
  • 25 ml rumu
  • ¼ laski wanilii
  • szczypta soli
Do smażenia
  • 1 kg smalcu
Do nadziewania (do wyboru)
  • marmolada z róży lub inne przetwory z owoców
  • kajmak (może być z dodatkiem drobno siekanych orzechów)
  • nutella
  • budyń waniliowy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pączki - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  2. Jak zrobić lukier
  3. Jak zrobić kajmak
  4. Jak zrobić budyń
  5. Jak zrobić domową nutellę
Pączki - Jak zrobić
  1. Ciepłe mleko mieszam z drożdżami, 1 łyżką cukru i ok. 1 szklanką mąki, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
  2. Żółtka i miąższ z laski wanilii ucieram z pozostałym cukrem za pomocą miksera elektrycznego.
  3. Dodaję wyrośnięty rozczyn i dosypuję pozostałą mąkę przesianą z solą. Wlewam też rum i spirytus.
  4. Wyrabiam ręcznie, przez ok. 10 minut, ciasto, starając się doprowadzić do niego jak najwięcej powietrza. Ciasto powinno być dość luźne, ale odrywać się od ścianek miski i nie lepić się zbyt mocno do dłoni.
  5. Odstawiam ciasto pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
  6. Kiedy ciasto delikatnie zacznie wyrastać, dodaję stopione (ale nie gorące) masło i ponownie wyrabiam przez 10 minut, aż do uzyskania niezbyt twardej konsystencji. Ciasto powinno odchodzić od dłoni.
  7. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak tylko ciasto zacznie wyrastać, zaczynam formowanie pączków – najpierw delikatnie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 1,5 – 2 cm.
  8. Za pomocą szklanki o średnicy ok. 4 cm wycinam krążki z ciasta. Na połowie krążków układam po 1 łyżeczce nadzienia i przykrywam drugą połową krążków.
  9. Zaklejam krążki dookoła, następnie wykrawam z nich szklanką pączki. Układam pączki na lekko omączonej stolnicy. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu, na ok. 30-60 minut.
  10. Gdy pączki wyrosną, smażę je w 1,5-litrowym garnku lub na głębokiej patelni, na smalcu rozgrzanym do ok. 175 °C (trzymałam patelnię na najmniejszym palniku, na ½ mocy). Tłuszcz nie może być zbyt gorący – pączki usmażą się z wierzchu i pozostaną surowe w środku. Nie może być też zbyt zimny – wtedy pączki „wypiją” zbyt dużo smalcu.
  11. Każdy pączek przed smażeniem dokładnie omiatam z mąki (nie będzie pryskać i palić się w smalcu), zaczynam smażyć wierzchnią częścią do dołu, następnie obracam szczypcami lub cedzakiem i dosmażam spód.
  12. Żeby wokół pączka nie utworzyła się obrączka, delikatnie dociskam go szczypcami, żeby głębiej zanurzył się w smalcu.
  13. Gotowe pączki osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, studzę i posypuję cukrem pudrem lub lukruję.
Wartości odżywcze
Pączki
Wielkość porcji (1 pączek)
Liczba kalorii 398 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 137mg 46%
Sód 82mg 3%
Potas 128mg 4%
Węglowodany ogółem 56g 19%
Błonnik 1g 4%
Cukry 19g
Białko 7g 14%
Witamina A 7.9%
Witamina C 2.1%
Wapń 5%
Żelazo 13.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Spójrzcie, jaką gąbeczkę mają w środku, po przekrojeniu. Cudownie mięciutkie, nie mogłam w to uwierzyć!

Pączki z kajmakiem
Pączki z kajmakiem
Pączki z lukrem
Pączki z lukrem

Obrączka dookoła to podobno błąd w sztuce… Dlatego dociskałam delikatnie swoje, żeby równo się wysmażyły. Choć, nie ukrywam, takie z obrączką też mają swój urok i bardzo mi się podobają! Ciekawa jestem, jak wyjdą Wasze. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się smażyło i które nadzienie najlepsze!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

64 komentarze
  1. Robiłam je wczoraj, to były pierwsze pączki w moim życiu, wyszły znakomicie!!!!! dziękuję :* przepis wpisany do przepiśnika, za rok znowu je zrobię 🙂 a może wcześniej…? 😉 kto wie 😉

  2. Mam nadzieję nie zapomnieć przygotować tej wersji na kolejny Tłusty Czwartek :))). Smak musi być obłędny :).

  3. Polecam zrobić nieco większe pączki ze „Snikersem” w środku !
    Snikers powinien się lekko stopić w środku pączka , a obecność karmelu i orzeszków w batonie sprawi , że będziesz wracała do tego przepisu 😉

  4. [..YouTube..] Polecam zrobić nieco większe pączki ze „Snikersem” w środku !
    Snikers powinien się lekko stopić w środku pączka , a obecność karmelu i orzeszków w batonie sprawi , że będziesz wracała do tego przepisu 😉

  5. Rozumiem i szczerze powiedziawszy podziwiam Cię. Sama nie odważyłabym się nakręcić czegoś i wstawić, ale oglądać bardzo lubię.

  6. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Rozumiem i szczerze powiedziawszy podziwiam Cię. Sama nie odważyłabym się nakręcić czegoś i wstawić, ale oglądać bardzo lubię.

  7. @pozytywnakuchnia myślę lepiej było jakbyś gotowała w czasie rzeczywistym niż potem dogrywać głos przez to bardzo to sztucznie wygląda oczywiście bez obrazy to tylko moja opinia:)

  8. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia myślę lepiej było jakbyś gotowała w czasie rzeczywistym niż potem dogrywać głos przez to bardzo to sztucznie wygląda oczywiście bez obrazy to tylko moja opinia:)

  9. Ja też chciałabym mieć tyle luzu we wszystkich moich filmach, ale z reguły połykam kij tuż przed filmowaniem ;). Zauważyłam, że o wiele łatwiej opowiada mi się o jedzeniu jak mam je przed sobą na stole, ale nie zawsze mam czas od razu po gotowaniu nakręcić zapowiedź :).

  10. [..YouTube..] Ja też chciałabym mieć tyle luzu we wszystkich moich filmach, ale z reguły połykam kij tuż przed filmowaniem ;). Zauważyłam, że o wiele łatwiej opowiada mi się o jedzeniu jak mam je przed sobą na stole, ale nie zawsze mam czas od razu po gotowaniu nakręcić zapowiedź :).

  11. [..YouTube..] @lajgusia Ja też chciałabym mieć tyle luzu we wszystkich moich filmach, ale z reguły połykam kij tuż przed filmowaniem ;). Zauważyłam, że o wiele łatwiej opowiada mi się o jedzeniu jak mam je przed sobą na stole, ale nie zawsze mam czas od razu po gotowaniu nakręcić zapowiedź :).

  12. Wiesz, oglądam Cię już długo (ba, nawet subskrybuję!), ale cały czas miałam wrażenie, że te filmiki są sztuczne… Chodzi głównie o to, jak bardzo je dopracowujesz. Dla większości na pewno to duży plus, więc moim zdaniem absolutnie się nie przejmuj. Teraz jednak, gdy jadłaś tego pączka, wydałaś się bardzie zrelaksowana, a filmik przyjaźniejszy. Ach, ten boski wpływ cukru na człowieka 😀

  13. [..YouTube..] Wiesz, oglądam Cię już długo (ba, nawet subskrybuję!), ale cały czas miałam wrażenie, że te filmiki są sztuczne… Chodzi głównie o to, jak bardzo je dopracowujesz. Dla większości na pewno to duży plus, więc moim zdaniem absolutnie się nie przejmuj. Teraz jednak, gdy jadłaś tego pączka, wydałaś się bardzie zrelaksowana, a filmik przyjaźniejszy. Ach, ten boski wpływ cukru na człowieka 😀

  14. musze sprobowac tych z kajmakiem, takich jeszcze nie jadłam… a tak btw to przez te twoje filmiki całą moja diete szlag trafił! 🙂

  15. Przymierzałam się do nich, ale smażenie kolejnych tego samego dnia, nawet z maminą pomocą, byłoby samobójstwem ;).

  16. Okej,rozumiem:) w mojej kuchni było wystarczająco ciepło,rosły jak „na drożdżach” A co do metody,skoro polecasz,takim sposobem zrobię kolejne:)

  17. @Monia może w końcu byśmy nakręciły te nasze filmy razem to i jakieś pączki by się przy okazji zjadło :). Ja już jestem po pięciu i ciągle mam miejsce na następne :).

  18. Dana, ten sposób klejenia jest rewelacyjny i o wiele przyjemniejszy niż ten mój zeszłoroczny :). A jeśli chodzi o wyrastanie to nie miałam na myśli przyspieszenia tylko zapewnienie ciastu ciepła, bo takie leżące na stole w kuchni, pod ściereczką, za wiele go nie ma :).

  19. Interesujący sposób na wykrawanie pączków,ciekawe cz lepsze to jak tradycyjne sklejanie pączków!? znaczy się trzeba wypróbować!!:D

  20. ty wiesz!! to jest bardzo dobry pomysł!! Alee,uczono mnie że nie nalezy przyspieszać wyrastania drożdzowego ciasta,hm?

  21. Przepis na pączki jest idealny,ten sam mam z książki”Kuchnia Polska”.Nic nie trzeba zmieniać.Z 1/2 kg mąki usmażyłam 25 sztuk:)Są puszyste i przepyszne.MOJA RADA:dać sobie czas:muszą wyrosnąć drożdże,potem ciasto i gotowe pączki…SMACZNEGO

  22. Może podrzucisz jednego?:) dzis szaleję i jestem już po jednym pączku – z przyjemnością spróbowałabym Twojego ;p

  23. Wyglądają całkiem nieźle – trochę mniejsze niż standardowo, ale moim zdaniem to zaleta (choć nie można się zbytnio rozpędzać: z jedzeniem takich maluchów)

    Brakuje mi Twoich osobistych wrażeń? Jak wyszło? Smacznie, lekko tak jak chciałaś?

  24. Usmażone:) Wydają się być ciężkie,ale sa mięciutkie,takie w sam raz! Robiłam ściśle wg przepisu,i nic bym w nim nie zmieniła!! Jedno tylko,nie zaczynać smażenia po 20 tej,ten zapach:P***

  25. Myślę, że tak :). Moje już usmażone, przyszła mama z pomocną dłonią, bo inaczej smażyłabym pół nocy ;). Ale jeszcze fotografowanie przede mną.

  26. Pączusie wg Twojego przepisu „odpoczywają” sobie w ciepełku,myślisz że godzina im wystarczy? jak usmażę ,wkleję swoje! trzymaj kciuki:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)