Pączki klasyczne

Zeszłoroczne pączki z różą były próbą mojej cierpliwości. Choć dobre w smaku, trochę za krótko wyrastały i brakowało im typowej dla pączków, choć oczywiście pozornej, lekkości. Jak zrobić pączki? W tym roku, razem z mamą, postanowiłyśmy przygotować je nieco inaczej niż poprzednio. Tym razem dodałyśmy do ciasta drożdżowego bardzo dużo żółtek. Zobaczcie co nam wyszło. A wyszło super!

Zobacz też: Pomysły jak wykorzystać białka

To właśnie dzięki żółtkom ciasto nabiera lepszego smaku i ładniejszego koloru. Jest to klasyczny przepis na pączki najlepsze, idealnie puszyste. Koniecznie wypróbujcie, choćby z połowy porcji, jeśli boicie się, że czasowo nie podołacie ich smażeniu. Jedna sztuka własnej produkcji i przepadniecie ;).

Nadzienie do pączków

Chociaż najbardziej smakuje mi klasyka, dużą niespodzianką okazały się pączki z kajmakiem. Są przepyszne, bez konieczności lukrowania, bo do takiej ilości słodyczy wystarczy już tylko dekoracja z cukru pudru. Ciasto ładnie wyrosło i pączki domowe mają w środku dużo bąbelków. Zastanawiam się jednak, czy nie opłaciłoby się sklejonych pączków, jeszcze przed smażeniem, wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i pozwolić im podrosnąć przy otwartych drzwiczkach. Może wyszłyby wtedy jeszcze bardziej puszyste i delikatne?

5 od 1 osoby
Pączki
Pączki
Przygotowanie
2 godz. 30 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
3 godz. 15 min
 
Najlepsze pączki klasyczne na dużej liczbie żółtek w drożdżowym cieście, smażone na smalcu. Pączki z różą lub kajmakiem, albo z budyniem czy masłem orzechowym, delikatne i bardzo puszyste.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: najlepsze pączki klasyczne
Liczba kalorii: 398 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 500 g mąki
  • 60 g drożdży
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g masła (½ kostki; roztopione)
  • 25 ml spirytusu
  • 25 ml rumu
  • ¼ laski wanilii
  • szczypta soli
Do smażenia
  • 1 kg smalcu
Do nadziewania (do wyboru)
  • marmolada z róży lub inne przetwory z owoców
  • kajmak (może być z dodatkiem drobno siekanych orzechów)
  • nutella
  • budyń waniliowy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pączki - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  2. Jak zrobić lukier
  3. Jak zrobić kajmak
  4. Jak zrobić budyń
  5. Jak zrobić domową nutellę
Pączki - Jak zrobić
  1. Ciepłe mleko mieszam z drożdżami, 1 łyżką cukru i ok. 1 szklanką mąki, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
  2. Żółtka i miąższ z laski wanilii ucieram z pozostałym cukrem za pomocą miksera elektrycznego.
  3. Dodaję wyrośnięty rozczyn i dosypuję pozostałą mąkę przesianą z solą. Wlewam też rum i spirytus.
  4. Wyrabiam ręcznie, przez ok. 10 minut, ciasto, starając się doprowadzić do niego jak najwięcej powietrza. Ciasto powinno być dość luźne, ale odrywać się od ścianek miski i nie lepić się zbyt mocno do dłoni.
  5. Odstawiam ciasto pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
  6. Kiedy ciasto delikatnie zacznie wyrastać, dodaję stopione (ale nie gorące) masło i ponownie wyrabiam przez 10 minut, aż do uzyskania niezbyt twardej konsystencji. Ciasto powinno odchodzić od dłoni.
  7. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak tylko ciasto zacznie wyrastać, zaczynam formowanie pączków – najpierw delikatnie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 1,5 – 2 cm.
  8. Za pomocą szklanki o średnicy ok. 4 cm wycinam krążki z ciasta. Na połowie krążków układam po 1 łyżeczce nadzienia i przykrywam drugą połową krążków.
  9. Zaklejam krążki dookoła, następnie wykrawam z nich szklanką pączki. Układam pączki na lekko omączonej stolnicy. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu, na ok. 30-60 minut.
  10. Gdy pączki wyrosną, smażę je w 1,5-litrowym garnku lub na głębokiej patelni, na smalcu rozgrzanym do ok. 175 °C (trzymałam patelnię na najmniejszym palniku, na ½ mocy). Tłuszcz nie może być zbyt gorący – pączki usmażą się z wierzchu i pozostaną surowe w środku. Nie może być też zbyt zimny – wtedy pączki „wypiją” zbyt dużo smalcu.
  11. Każdy pączek przed smażeniem dokładnie omiatam z mąki (nie będzie pryskać i palić się w smalcu), zaczynam smażyć wierzchnią częścią do dołu, następnie obracam szczypcami lub cedzakiem i dosmażam spód.
  12. Żeby wokół pączka nie utworzyła się obrączka, delikatnie dociskam go szczypcami, żeby głębiej zanurzył się w smalcu.
  13. Gotowe pączki osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, studzę i posypuję cukrem pudrem lub lukruję.
Wartości odżywcze
Pączki
Wielkość porcji (1 pączek)
Liczba kalorii 398 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 137mg 46%
Sód 82mg 3%
Potas 128mg 4%
Węglowodany ogółem 56g 19%
Błonnik 1g 4%
Cukry 19g
Białko 7g 14%
Witamina A 7.9%
Witamina C 2.1%
Wapń 5%
Żelazo 13.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Spójrzcie, jaką gąbeczkę mają w środku, po przekrojeniu. Cudownie mięciutkie, nie mogłam w to uwierzyć!

Pączki z kajmakiem
Pączki z kajmakiem
Pączki z lukrem
Pączki z lukrem

Obrączka dookoła to podobno błąd w sztuce… Dlatego dociskałam delikatnie swoje, żeby równo się wysmażyły. Choć, nie ukrywam, takie z obrączką też mają swój urok i bardzo mi się podobają! Ciekawa jestem, jak wyjdą Wasze. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się smażyło i które nadzienie najlepsze!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

64 komentarze
  1. Robiłam je wczoraj, to były pierwsze pączki w moim życiu, wyszły znakomicie!!!!! dziękuję :* przepis wpisany do przepiśnika, za rok znowu je zrobię 🙂 a może wcześniej…? 😉 kto wie 😉

  2. Mam nadzieję nie zapomnieć przygotować tej wersji na kolejny Tłusty Czwartek :))). Smak musi być obłędny :).

  3. Polecam zrobić nieco większe pączki ze „Snikersem” w środku !
    Snikers powinien się lekko stopić w środku pączka , a obecność karmelu i orzeszków w batonie sprawi , że będziesz wracała do tego przepisu 😉

  4. [..YouTube..] Polecam zrobić nieco większe pączki ze „Snikersem” w środku !
    Snikers powinien się lekko stopić w środku pączka , a obecność karmelu i orzeszków w batonie sprawi , że będziesz wracała do tego przepisu 😉

  5. Rozumiem i szczerze powiedziawszy podziwiam Cię. Sama nie odważyłabym się nakręcić czegoś i wstawić, ale oglądać bardzo lubię.

  6. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Rozumiem i szczerze powiedziawszy podziwiam Cię. Sama nie odważyłabym się nakręcić czegoś i wstawić, ale oglądać bardzo lubię.

  7. @pozytywnakuchnia myślę lepiej było jakbyś gotowała w czasie rzeczywistym niż potem dogrywać głos przez to bardzo to sztucznie wygląda oczywiście bez obrazy to tylko moja opinia:)

  8. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia myślę lepiej było jakbyś gotowała w czasie rzeczywistym niż potem dogrywać głos przez to bardzo to sztucznie wygląda oczywiście bez obrazy to tylko moja opinia:)

  9. Ja też chciałabym mieć tyle luzu we wszystkich moich filmach, ale z reguły połykam kij tuż przed filmowaniem ;). Zauważyłam, że o wiele łatwiej opowiada mi się o jedzeniu jak mam je przed sobą na stole, ale nie zawsze mam czas od razu po gotowaniu nakręcić zapowiedź :).

  10. [..YouTube..] Ja też chciałabym mieć tyle luzu we wszystkich moich filmach, ale z reguły połykam kij tuż przed filmowaniem ;). Zauważyłam, że o wiele łatwiej opowiada mi się o jedzeniu jak mam je przed sobą na stole, ale nie zawsze mam czas od razu po gotowaniu nakręcić zapowiedź :).

  11. [..YouTube..] @lajgusia Ja też chciałabym mieć tyle luzu we wszystkich moich filmach, ale z reguły połykam kij tuż przed filmowaniem ;). Zauważyłam, że o wiele łatwiej opowiada mi się o jedzeniu jak mam je przed sobą na stole, ale nie zawsze mam czas od razu po gotowaniu nakręcić zapowiedź :).

  12. Wiesz, oglądam Cię już długo (ba, nawet subskrybuję!), ale cały czas miałam wrażenie, że te filmiki są sztuczne… Chodzi głównie o to, jak bardzo je dopracowujesz. Dla większości na pewno to duży plus, więc moim zdaniem absolutnie się nie przejmuj. Teraz jednak, gdy jadłaś tego pączka, wydałaś się bardzie zrelaksowana, a filmik przyjaźniejszy. Ach, ten boski wpływ cukru na człowieka 😀

  13. [..YouTube..] Wiesz, oglądam Cię już długo (ba, nawet subskrybuję!), ale cały czas miałam wrażenie, że te filmiki są sztuczne… Chodzi głównie o to, jak bardzo je dopracowujesz. Dla większości na pewno to duży plus, więc moim zdaniem absolutnie się nie przejmuj. Teraz jednak, gdy jadłaś tego pączka, wydałaś się bardzie zrelaksowana, a filmik przyjaźniejszy. Ach, ten boski wpływ cukru na człowieka 😀

  14. musze sprobowac tych z kajmakiem, takich jeszcze nie jadłam… a tak btw to przez te twoje filmiki całą moja diete szlag trafił! 🙂

  15. Przymierzałam się do nich, ale smażenie kolejnych tego samego dnia, nawet z maminą pomocą, byłoby samobójstwem ;).

  16. Okej,rozumiem:) w mojej kuchni było wystarczająco ciepło,rosły jak „na drożdżach” A co do metody,skoro polecasz,takim sposobem zrobię kolejne:)

  17. @Monia może w końcu byśmy nakręciły te nasze filmy razem to i jakieś pączki by się przy okazji zjadło :). Ja już jestem po pięciu i ciągle mam miejsce na następne :).

  18. Dana, ten sposób klejenia jest rewelacyjny i o wiele przyjemniejszy niż ten mój zeszłoroczny :). A jeśli chodzi o wyrastanie to nie miałam na myśli przyspieszenia tylko zapewnienie ciastu ciepła, bo takie leżące na stole w kuchni, pod ściereczką, za wiele go nie ma :).

  19. Interesujący sposób na wykrawanie pączków,ciekawe cz lepsze to jak tradycyjne sklejanie pączków!? znaczy się trzeba wypróbować!!:D

  20. ty wiesz!! to jest bardzo dobry pomysł!! Alee,uczono mnie że nie nalezy przyspieszać wyrastania drożdzowego ciasta,hm?

  21. Przepis na pączki jest idealny,ten sam mam z książki”Kuchnia Polska”.Nic nie trzeba zmieniać.Z 1/2 kg mąki usmażyłam 25 sztuk:)Są puszyste i przepyszne.MOJA RADA:dać sobie czas:muszą wyrosnąć drożdże,potem ciasto i gotowe pączki…SMACZNEGO

  22. Może podrzucisz jednego?:) dzis szaleję i jestem już po jednym pączku – z przyjemnością spróbowałabym Twojego ;p

  23. Wyglądają całkiem nieźle – trochę mniejsze niż standardowo, ale moim zdaniem to zaleta (choć nie można się zbytnio rozpędzać: z jedzeniem takich maluchów)

    Brakuje mi Twoich osobistych wrażeń? Jak wyszło? Smacznie, lekko tak jak chciałaś?

  24. Usmażone:) Wydają się być ciężkie,ale sa mięciutkie,takie w sam raz! Robiłam ściśle wg przepisu,i nic bym w nim nie zmieniła!! Jedno tylko,nie zaczynać smażenia po 20 tej,ten zapach:P***

  25. Myślę, że tak :). Moje już usmażone, przyszła mama z pomocną dłonią, bo inaczej smażyłabym pół nocy ;). Ale jeszcze fotografowanie przede mną.

  26. Pączusie wg Twojego przepisu „odpoczywają” sobie w ciepełku,myślisz że godzina im wystarczy? jak usmażę ,wkleję swoje! trzymaj kciuki:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)