Pączki klasyczne przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pączki klasyczne

Pączki klasyczne

Pączki

Zeszłoroczne pączki z różą były próbą mojej cierpliwości. Choć dobre w smaku, trochę za krótko wyrastały i brakowało im typowej dla pączków, choć oczywiście pozornej, lekkości. Jak zrobić pączki? W tym roku, razem z mamą, postanowiłyśmy przygotować je nieco inaczej niż poprzednio. Tym razem dodałyśmy do ciasta drożdżowego bardzo dużo żółtek. Zobaczcie co nam wyszło. A wyszło super!

Zobacz też: Pomysły jak wykorzystać białka

To właśnie dzięki żółtkom ciasto nabiera lepszego smaku i ładniejszego koloru. Jest to klasyczny przepis na pączki najlepsze, idealnie puszyste. Koniecznie wypróbujcie, choćby z połowy porcji, jeśli boicie się, że czasowo nie podołacie ich smażeniu. Jedna sztuka własnej produkcji i przepadniecie ;).

Nadzienie do pączków

Chociaż najbardziej smakuje mi klasyka, dużą niespodzianką okazały się pączki z kajmakiem. Są przepyszne, bez konieczności lukrowania, bo do takiej ilości słodyczy wystarczy już tylko dekoracja z cukru pudru. Ciasto ładnie wyrosło i pączki domowe mają w środku dużo bąbelków. Zastanawiam się jednak, czy nie opłaciłoby się sklejonych pączków, jeszcze przed smażeniem, wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i pozwolić im podrosnąć przy otwartych drzwiczkach. Może wyszłyby wtedy jeszcze bardziej puszyste i delikatne?

Zobacz też
Pączusie

Pączki

Pączki

Najlepsze pączki klasyczne na dużej liczbie żółtek w drożdżowym cieście, smażone na smalcu. Pączki z różą lub kajmakiem, albo z budyniem czy masłem orzechowym, delikatne i bardzo puszyste.
5 z 3 votes
Przygotowanie: 2 godz. 30 min
Gotowanie: 45 min
Razem: 3 godz. 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: najlepsze pączki klasyczne
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 398kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 60 g drożdży
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g masła (½ kostki; roztopione)
  • 25 ml spirytusu
  • 25 ml rumu
  • ¼ laski wanilii
  • szczypta soli

Do smażenia

  • 1 kg smalcu

Do nadziewania (do wyboru)

  • marmolada z róży lub inne przetwory z owoców
  • kajmak (może być z dodatkiem drobno siekanych orzechów)
  • nutella
  • budyń waniliowy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Ciepłe mleko mieszam z drożdżami, 1 łyżką cukru i ok. 1 szklanką mąki, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
  • Żółtka i miąższ z laski wanilii ucieram z pozostałym cukrem za pomocą miksera elektrycznego.
  • Dodaję wyrośnięty rozczyn i dosypuję pozostałą mąkę przesianą z solą. Wlewam też rum i spirytus.
  • Wyrabiam ręcznie, przez ok. 10 minut, ciasto, starając się doprowadzić do niego jak najwięcej powietrza. Ciasto powinno być dość luźne, ale odrywać się od ścianek miski i nie lepić się zbyt mocno do dłoni.
  • Odstawiam ciasto pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
  • Kiedy ciasto delikatnie zacznie wyrastać, dodaję stopione (ale nie gorące) masło i ponownie wyrabiam przez 10 minut, aż do uzyskania niezbyt twardej konsystencji. Ciasto powinno odchodzić od dłoni.
  • Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak tylko ciasto zacznie wyrastać, zaczynam formowanie pączków – najpierw delikatnie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 1,5 – 2 cm.
  • Za pomocą szklanki o średnicy ok. 4 cm wycinam krążki z ciasta. Na połowie krążków układam po 1 łyżeczce nadzienia i przykrywam drugą połową krążków.
  • Zaklejam krążki dookoła, następnie wykrawam z nich szklanką pączki. Układam pączki na lekko omączonej stolnicy. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu, na ok. 30-60 minut.
  • Gdy pączki wyrosną, smażę je w 1,5-litrowym garnku lub na głębokiej patelni, na smalcu rozgrzanym do ok. 175 °C (trzymałam patelnię na najmniejszym palniku, na ½ mocy). Tłuszcz nie może być zbyt gorący – pączki usmażą się z wierzchu i pozostaną surowe w środku. Nie może być też zbyt zimny – wtedy pączki „wypiją” zbyt dużo smalcu.
  • Każdy pączek przed smażeniem dokładnie omiatam z mąki (nie będzie pryskać i palić się w smalcu), zaczynam smażyć wierzchnią częścią do dołu, następnie obracam szczypcami lub cedzakiem i dosmażam spód.
  • Żeby wokół pączka nie utworzyła się obrączka, delikatnie dociskam go szczypcami, żeby głębiej zanurzył się w smalcu.
  • Gotowe pączki osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, studzę i posypuję cukrem pudrem lub lukruję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  2. Jak zrobić lukier
  3. Jak zrobić kajmak
  4. Jak zrobić budyń
  5. Jak zrobić domową nutellę

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1pączek | Kalorie: 398kcal (20%) | Węglowodany: 56g (19%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 137mg (46%) | Sód: 82mg (4%) | Potas: 128mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 19g (21%) | Witamina A: 395IU (8%) | Witamina C: 1.7mg (2%) | Wapń: 50mg (5%) | Żelazo: 2.5mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Spójrzcie, jaką gąbeczkę mają w środku, po przekrojeniu. Cudownie mięciutkie, nie mogłam w to uwierzyć!

Pączki z kajmakiem
Pączki z kajmakiem
Pączki z lukrem
Pączki z lukrem

Obrączka dookoła to podobno błąd w sztuce… Dlatego dociskałam delikatnie swoje, żeby równo się wysmażyły. Choć, nie ukrywam, takie z obrączką też mają swój urok i bardzo mi się podobają! Ciekawa jestem, jak wyjdą Wasze. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się smażyło i które nadzienie najlepsze!

64 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom