Gniazdka czyli pączki hiszpańskie przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie

Proste pączki bez drożdży to pączki hiszpańskie. Znane są też jako pączki wiedeńskie lub gniazdka. Przygotowuje się je z parzonego ciasta, a do wyciśnięcia masy potrzebna jest szpryca, najlepiej z szeroką końcówką. Ja jednak wykorzystałam zwykłą, średnią tylkę do dekorowania tortu i usmażyłam mniejsze pączki. Można i tak, i tak :). Są zupełnie inne niż nasze klasyczne, polskie pączki! Zamiast smażyć, można je przygotować w nieco zdrowszym wydaniu, piekąc w piekarniku. Który sposób wybierzecie?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Klasyczna receptura na pączki hiszpańskie sugeruje dodanie do parzonego ciasta mąki pszennej tortowej. Za to ja sprawdziłam, że można przygotować nieco bardziej dietetyczne gniazdka z mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki razowej. Prawdopodobnie odrobinę mniej wyrosną, ale udadzą się! Polane później polewą z gorzkiej czekolady lub schrupane bez żadnych dodatków, nie tylko mniej zaszkodzą naszym sylwetkom, ale na dłużej zapewnią uczucie sytości dzięki obniżonemu indeksowi glikemicznemu.

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, znane też jako pączki wiedeńskie lub gniazdka, przygotowywane z zaparzanego ciasta, smażone lub pieczone. Najlepsze z polewą czekoladową, można podać z lukrem lub cukrem pudrem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: gniazdka, pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie
Liczba porcji: 12 dużych gniazdek lub dwa razy więcej mniejszych, w zależności od wielkości końcówki szprycy
Kalorie: 89kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 100 g mąki pszennej (tortowa lub razowa)
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli

Do smażenia

  • 500 ml oleju

Do dekoracji (do wyboru)

  • polewa czekoladowa
  • polewa z białej czekolady
  • lukier lub cukier puder

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wodę z solą i masłem zagotowuję w garnku.
  • Zmniejszam ogień i sprawnym ruchem, na lekko pyrkający wrzątek, wsypuję całość mąki, od razu zaczynając mieszanie łyżką.
  • Energicznie mieszam całość, aż do uzyskania kuli ciasta, która nie klei się do garnka. Zdejmuję z ognia, studzę.
  • Do ciasta wbijam po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując całość mikserem na średnich obrotach.
  • Przekładam ciasto do szprycy i wyciskam gniazdka o średnicy 5-10 cm (w zależności od wielkości końcówki szprycy) na papier do pieczenia delikatnie wysmarowany oliwą.
  • Papier do pieczenia, na który zostało wyciśnięte ciasto, tnę na osobne kawałki tak, żeby na każdym znajdowała się 1 porcja ciasta na pączek hiszpański.
  • Rozgrzewam olej do temperatury ok. 175 °C (trzymałam patelnię na średnim palniku, na ½ mocy). Tłuszcz nie może być zbyt gorący – pączki hiszpańskie usmażą się z wierzchu i pozostaną surowe w środku. Nie może być też zbyt zimny – wtedy „wypiją” go zbyt dużo.
  • Na rozgrzany tłuszcz wykładam porcje ciasta, pozostawiając u góry przylepiony papier do pieczenia (po chwili, kiedy ciasto nasiąknie tłuszczem, papier odejdzie sam i można go wyłowić z oleju za pomocą łyżki). Każdą porcję smażę po 2-4 minuty z obu stron (mniejsze porcje smażą się szybciej).
  • Usmażone pączki hiszpańskie osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.Pączki hiszpańskie można też upiec w piekarniku: wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) na ok. 20-30 minut (mniejsze porcje upieką się szybciej).
  • Gotowe pączki serwuję bez dodatków, albo posypuję cukrem pudrem. Można też polukrować wierzch lub polać polewą czekoladową.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Lukier – przepis
  2. Polewa czekoladowa – przepis
  3. Polewa z białej czekolady– przepis

Wartości odżywcze

Serving: 1duże gniazdko bez dekoracji | Kalorie: 89kcal (4%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 36mg (12%) | Sód: 137mg (6%) | Potas: 19mg (1%) | Witamina A: 145IU (3%) | Wapń: 6mg (1%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Najlepsze pączki hiszpańskie to te większe, z ciasta wyciśniętego przez dużą końcówkę szprycy. Jeśli posiadacie mniejsze końcówki, gniazdka będą dwa razy mniejsze, szybciej się usmażą lub upieką i będą idealnie sprawdzać się jako drobna przekąska do popołudniowej kawy.

Zobacz też
Jabłecznik

Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, z której mąki je zrobiliście. Bardzo jestem ciekawa, jak Wam wyszły i czym udekorowaliście!

6 komentarzy
  • Czy ten przepis bez cukru to oryginalny przepis, czy „odchudzony”? To
    trochę dziwne, że to ciasto nie ma cukru, bo te parzone kupione w sklepie
    są słodkie. Jak smakują już usmażone parzone? 😉 I jeszcze mam pytanie
    odnośnie trudności w wykonaniu… Ciasto parzone to podobno najtrudniejsze
    ciasto do wykonania. Co o tym myślisz? Robiłaś je pierwszy raz, więc możesz
    się wypowiedzieć w tej sprawie wręcz idealnie. Ja też jeszcze nie miałem z
    nim do czynienia. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, bo chcę je dzisiaj
    przyrządzić 🙂

  • Mniam mniam! Fajny przepis i sam filmik jak zwykle pełna profeska 😉
    Potrzebuję porady. Chcę kupić blender ręczny z metalową końcówką do
    gorących potraw (dzidziuś na pokładzie 🙂 ). Znasz jakiś godny polecenia?
    Pozdrawiam serdecznie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom