fbpx
Czytasz właśnie
Pączki dietetyczne

Pączki dietetyczne

Pączki dietetyczne

Niskokaloryczne pączki? Tego się u nas nigdy nie praktykowało! Tłusty Czwartek to czas tłustych słodkości, klasycznych pączków smażonych na smalcu, róż karnawałowych, faworków, oponek czy racuchów. Mawia się żartobliwie, że wtedy pączki nie tuczą i jest w tym trochę prawdy. Często po prostu nie jadamy tego dnia nic innego ;). Dawniej nie pomyślałabym nawet o tym, żeby sięgnąć po zupełnie inną niż ta klasyczna recepturę. Dziś zamieniam te najlepsze, tradycyjne pączki, tłuste i wysokokaloryczne, na ich odchudzoną wersję. Pączki dietetyczne – dla tych z Was, którzy są na diecie, a chcieliby zjeść coś słodkiego na zakończenie Karnawału. Dla tych, którzy cierpią na dolegliwości związane z nagłymi skokami i spadkami cukru. Częstujcie się śmiało :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Ten przepis na pączki dietetyczne, pieczone, nie ma na celu uzyskania takiego samego smaku jak te smażone na smalcu, bo nie jest to możliwe. Klasyczne pączki są puszyste za sprawą białej mąki i szybkiego wyrastania podczas smażenia w głębokim tłuszczu. 

Pączki fit

Moje niskokaloryczne pączki trochę bardziej przypominają słodkie bułki drożdżowe niż tradycyjne pączki. Można je upiec z niskosłodzoną (najlepiej cukrem brzozowym lub fruktozą) marmoladą lub gorzką czekoladą i posypać cukrem pudrem z ksylitolu. Zamiast zwykłej, białej mąki wykorzystałam orkiszową, a jeszcze lepszy efekt dietetyczny i obniżony indeks glikemiczny będą miały te przygotowane z mąki pszennej razowej. Minimalna ilość tłuszczu i jajek, a jako nadzienie w moich pączkach – posłodzony cukrem brzozowym budyń waniliowy. Jeszcze zdrowiej będzie, kiedy zastąpicie go kisielem ugotowanym na soku wyciśniętym z pomarańczy, zagęszczonym za pomocą mąki ziemniaczanej lub ryżowej. Całość udekorowana polewą z gorzkiej czekolady, najmniej kaloryczną ze wszystkich możliwych polew do ciast i deserów. Jeśli chcecie, oczywiście można z niej zrezygnować.

Zobacz też
Karp duszony w śmietanie

Pączki dietetyczne

Pączki dietetyczne

Pączki dietetyczne o obniżonej liczbie kalorii. Lżejsze, dietetyczne pączki pieczone, na mące orkiszowej i z lżejszym nadzieniem.
4.63 from 8 votes
Przygotowanie: 2 hours 30 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 2 hours 40 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: pączki dietetyczne, pączki fit
Liczba porcji: 10 sztuk
Kalorie: 187kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki (przesiana; najlepsza będzie mąka orkiszowa typ 630, można też wykorzystać mąkę pszenną razową)
  • ½ szklanki mleka
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła (stopione)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski waniliowej, albo skórka starta z ½ cytryny (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 1 jajko lub 1 białko (rozkłócone; do posmarowania pączków przed pieczeniem)

Nadzienie (opcjonalnie - do wyboru)

  • budyń waniliowy (ugotowany na 500 ml mleka, słodzony cukrem brzozowym)
  • kisiel (ugotowany na 500 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy i 2 łyżkach mąki ziemniaczanej lub ryżowej)

Polewa lub posypka (opcjonalnie; do wyboru)

  • cukier puder z ksylitolu lub fruktoza
  • polewa z gorzkiej czekolady

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Polewa czekoladowa – przepis
  2. Budyń – przepis

Jak zrobić

  • Drożdże kruszę do miseczki, zalewam kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka, dosypuję 1 łyżkę cukru i taką ilość mąki, żeby po wymieszaniu uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam na kilka-kilkanaście minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do mocnego zabąbelkowania.
  • Wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła, wyrabiam ręcznie lub za pomocą miksera (końcówki świderki, średnie obroty) na gładkie, luźne ciasto. Odstawiam na chwilę pod przykryciem, a kiedy ciasto zacznie pracować i wyrastać, dodaję masło i wyrabiam całość na gładko.
    Ciasto powinno odchodzić od boków miski, ale będzie lepić się lekko do ręki. W razie potrzeby można dosypywać dodatkową mąkę, ale ważne, żeby nie było jej zbyt dużo – ze względu na małą ilość tłuszczu pączki po upieczeniu mogłyby wyjść zbyt suche.
  • Przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów, na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
  • Przekładam ciasto na stolnicę, delikatnie przyciskam palcami, żeby się odgazowało i ponownie, krótko, wyrabiam. Dzielę na dwie równe części, z zewnątrz obsypuję mąką, żeby nie kleiło się do stolnicy i wałkuję na grubość ok. 1,5 cm.
  • Na cieście, przełożonym na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układam, w odstępach ok. 10 cm, po 1 łyżce wystudzonego budyniu lub kisielu. Przykrywam delikatnie drugą warstwą ciasta od góry i lekko dociskam.
  • Za pomocą dużej szklanki, wokół każdej „górki” utworzonej przez nadzienie, wycinam pączek.
  • Przykrywam wycięte pączki i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 30 minut, do podrośnięcia i napuszenia.
  • Smaruję pączki rozkłóconym jajkiem lub białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra + dół). Piekę przez ok. 8-10 minut. Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika.
  • Wystudzone pączki posypuję cukrem pudrem lub dekoruję polewą z gorzkiej czekolady.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1pączek (z nadzieniem budyniowym, bez polewy) | Kalorie: 187kcal (9%) | Węglowodany: 31g (10%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 4g (6%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 41mg (14%) | Sód: 98mg (4%) | Potas: 125mg (4%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 180IU (4%) | Wapń: 78mg (8%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pączki dietetyczne
Pączki dietetyczne

Bardzo jestem ciekawa, jak wyszły Wam te pączki fit. I które nadzienie oraz sposób dekoracji (lub jego brak) wybraliście. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

12 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom