Pączki bezglutenowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pączki bezglutenowe

Pączki bezglutenowe

Pączki bezglutenowe

Dla tych, którzy nawet ten jeden raz w roku nie mają możliwości zrobić sobie wyjątku. Oraz tych, którzy nie chcą. Jest alternatywa dla mąki przennej i przepis na pączki bezglutenowe. Przygotowane na drożdżowym cieście i smażone. Przyrządzić je można je z mąki ryżowej z tzw. sticky rice czyli kleistego, wysokoskrobiowego ryżu.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Pytaliście mnie, jak zrobić pączki bezglutenowe z domowej mąki bezglutenowej uniwersalnej i czy w ogóle można? Moja mieszanka mąki ziemniaczanej, tapioki, mąki ryżowej i gryczanej oraz skrobi kukurydzianej, niestety, z pewnością nie nadaje się do drożdżowego ciasta. Sprawdziłam to niejeden raz, próbując, że może jednak się uda. Pączki bez glutenu, podobnie jak inne ciasta wyrastające na drożdżach, potrzebują kleistej masy. Takiej, z której w trakcie wyrastania nie pouciekają bąbelki i która będzie się łatwo formować, zachowując nadany jej kształt, zwiększając regularnie objętość. Niełatwa to sprawa!

Właściwa lepkość i wilgotność, bez glutenu

Bezglutenowe wypieki potrzebują więcej wody niż te przygotowywane na bazie mąki pszennej. W ciastach drożdżowych, które wymagają formowania, np. pączków, oponek, trudno pogodzić odpowiednią lepkość z lekkością i wilgotnością. Przygotujcie się na to, że pączki bez glutenu najlepiej zjeść tego samego dnia, w którym zostały usmażone. Natomiast przechowywać należy je w szczelnie zamkniętym pudełku, z kawałkiem jabłka wrzuconym do środka.

Pączki glutenfree a klasyczne, na mące pszennej

Nie będę Was oszukiwać! Pączki glutenfree to nie to samo, co klasyczna, pszenna receptura z dużą ilością żółtek. Ale są smaczne i na pewno warto je przygotować, jeśli glutenu jeść Wam nie wolno, bez względu na jego ilość w posiłku.

Pączki bezglutenowe

Pączki bezglutenowe

Pączki bezglutenowe z mąki ryżowej, tapioki i ziemniaków, z ciasta drożdżowego, smażone. Przepis na pączki bezglutenowe najlepsze, krok po kroku.
5 od 6 osób
Przygotowanie: 1 godz. 45 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 2 godz. 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: pączki bez glutenu, pączki bezglutenowe
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 224kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 2 ziemniaki (średnie; sypkie; ugotowane, obrane ze skórki, wystudzone)
  • szklanki mleka (zwierzęce lub roślinne)
  • 30 g drożdży (świeże)
  • szklanki mąki ryżowej (z kleistego ryżu)
  • ¾ szklanki tapioki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła (roztopione; można zastąpić rafinowanym olejem kokosowym)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do smażenia

  • 500 ml oleju (do głębokiego smażenia)

Do nadzienia

  • konfitura, kawałki owoców, kajmak, budyń, czekolada lub bakalie

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 2 łyżkami cukru i zalewam kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dodaję kilka łyżek mąki ryżowej i tapioki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.
  • Mąkę z tapioką i solą przesiewam przez sito, dodaję wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i cukier oraz ziemniaki i zaczynam wyrabiać ciasto. Przykrywam i zostawiam na kilkanaście minut, żeby zaczęły wytwarzać się w nim bąbelki.
  • Dodaję stopione masło i wyrabiam. Ciasto powinno odrywać się od ręki.
  • Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość, ale może się okazać, że będzie nieco niższe. Ważne, żeby w środku wytworzyło się dużo drobnych pęcherzyków powietrza.
  • Z ciasta formuję niewielkie pączki o średnicy ok. 8 cm. Najlepiej w trakcie formowania nadziać je od razu nadzieniem i delikatnie kulać.
  • Przykrywam pączki ściereczką i rozgrzewam olej w szerokim rondlu. Olej musi być dobrze rozgrzany, żeby ciasto nie wchłonęło zbyt dużo tłuszczu w trakcie smażenia i pączki nie wyszły twarde.
  • Smażę po kilka pączków naraz, na złoto-brązowy kolor. Odcedzam i odkładam na papierowy ręcznik, delikatnie odciskając tłuszcz.
  • Gotowe, przestudzone pączki lukruję, dekoruję i serwuję, najlepiej gdy jeszcze są ciepłe.
  • Po całkowitym wystudzeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku (łatwo wysychają).

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1pączek z konfiturą, bez dekoracji | Kalorie: 224kcal (11%) | Carbohydrates: 36g (12%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 55mg (18%) | Sód: 49mg (2%) | Potas: 199mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 180IU (4%) | Witamina C: 4.7mg (6%) | Wapń: 29mg (3%) | Żelazo: 1.6mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przygotowałam przepis, modyfikując recepturę bezglutenowego ciasta na pizzę. Oto pączki bezglutenowe smażone, które możecie zrobić z dodatkiem dowolnego nadzienia i polewy lub lukru. Ciekawa jestem, jakie dodatki wybierzecie :).

Zobacz też
Ciasto piegusek

Pączki bezglutenowe
Pączki bezglutenowe

Trudno uwierzyć, że to nie klasyczne, prawda?

Pączki bez glutenu
Pączki bez glutenu

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze pączki bez glutenu. Oraz co wybraliście do nadzienia i dekoracji. Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom