Ostry bakłażan z chili przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ostry bakłażan z chili

Pyszny ostry bakłażan z chili, którego przyrządza się bardzo szybko i wygodnie. Idealna, lekka kolacja, której składniki są łatwo dostępne nawet teraz, zimą. W bakłażanie najpiękniejsze jest to, że można przyrządzać go z łatwością na wiele sposobów i, podobnie jak tofu, bardzo mocno przechodzi smakiem i zapachem zastosowanych przypraw, marynat i sosów.

Zobacz też: Więcej przepisów grillowych

W wersji na ostro, z dodatkiem sosu pomidorowego i warzyw oraz ziół, ostry bakłażan z chili sprawdzi się też latem, jako przekąska na przydomowej imprezie.

Ostry bakłażan w chili

Ostry bakłażan z chili

Ostry bakłażan z grilla z chili czyli przepis na bakłażana z papryką, serem i zieloną pietruszką. Prosty i smaczny bakłażan z grilla na ostro.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Bakłażany

  • 2 bakłażany
  • 2 kulki sera mozzarella (ew. można zastąpić zwykłym gouda)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula (średnia, drobno posiekana)
  • 2 czerwone papryki (duże)
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony)
  • ¼ łyżeczki soli

Sos

  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony)
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 Buteleczka soku pomidorowego 100% (ok. 250 ml; albo 3 bardzo dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę)
  • ¼ łyżeczki czerwonego sosu Tabasco (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Papryki podpiekamy w piekarniku na najwyższej półce (z podpiekaniem od góry) w temperaturze 250 °C, od czasu do czasu obracając, aż do uzyskania czarnego koloru skórki.
  • Chowamy papryki do papierowej lub foliowej torebki, zamykamy, odstawiamy na 10 minut. Następnie obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.
  • Rozgrzewamy patelnię do grillowania (lub po prostu zostawiamy włączony piekarnik). Kroimy bakłażana w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Smarujemy dokładnie po obu stronach olejem z pestek winogron i posypujemy solą.
  • Grillujemy w temperaturze 250 °C, z obydwu stron, aż do uzyskania ich brązowego koloru i miękkości.
  • Pietruszkę blanszujemy przez ok. 5-10 sekund we wrzątku, schładzamy zimną wodą i osuszamy.
  • W szklanym naczyniu układamy folię aluminiową, zaginamy brzegi. Układamy warstwę plastrów bakłażana, przykrywamy ok. 1/3 kawałków papryki, pietruszką i plasterkami mozzarelli. Potem nakładamy kolejną warstwę plastrów bakłażana itd. Bakłażan powinien być ostatnią ułożoną na wierzchu warstwą. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
  • Przygotowujemy sos. Pomidory (lub koncentrat albo sos pomidorowy) miksujemy z czosnkiem w blenderze, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy dalej na gładką masę. Podajemy na zimno z bakłażanem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Możemy też przygotować sos na ciepło  (wtedy nie wkładamy dania do lodówki): Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pozostałe składniki aż do zgęstnienia. Podajemy na ciepło z bakłażanem.
  2. Jak pokroić cebulę
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

2 komentarze
  • Kocham bakłażany, z czymkolwiek by nie były podane! A najbardziej lubię po prostu smażone na oliwie. I posolone. Posolone najpierw, żeby goryczka odeszła. Minimum wysiłku, maksimum przyjemności.

    • To prawda, bakłażany mają moc :). Właśnie za chwilę będę przygotowywać bakłażana dla mojej leżącej w szpitalu, nomen omen, w ciąży :), przyjaciółki.
      Niektórzy to nawet solą mocno bakłażany i zostawiają na 2 godziny na durszlaku, żeby puściły gorzki sok. Ale jak bakłażan jest naprawdę dojrzały, to goryczki tak nie czuć :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom