fbpx
Czytasz właśnie
Orzechowy sos do knedli i pierogów

Orzechowy sos do knedli i pierogów

Sos orzechowy do knedli i pierogów

Pierogi ruskie czy te z nadzieniem z innymi niż ziemniaki warzywami albo mięsem, najczęściej polewa się stopionym masłem, czasami z dodatkiem zezłoconej cebuli lub polewa śmietaną. Do klusek śląskich, oprócz masła czy śmietany, często przygotowuje się sos grzybowy, a pierogi z owocami albo knedle często polewa się bułką tartą z masłem. A orzechowy sos do knedli i pierogów to kolejny dodatek, którego musicie spróbować!

Zobacz też: Więcej pomysłów na sosy

Do knedli ze śliwkami albo truskawkami oraz wszelkich pierogów z owocowym nadzieniem, w wersji delikatnie słodkiej, świetnie pasuje bułka tarta w nieco bardziej „ekskluzywnej” wersji, z dodatkiem grubo posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców i miodu. To właśnie mój orzechowy sos do knedli i pierogów, słodki i o pięknym, złocistym kolorze. Trochę klasyki, ale unowocześnionej, za to wszystko z tradycyjnymi dodatkami naszej polskiej kuchni.

Zobacz też
Tarteletki truskawkowo-cytrynowe z migdałami

Sos orzechowy do knedli i pierogów

Sos orzechowy do knedli i pierogów

Szybki, łatwy i wyjątkowo smaczny sos do knedli i pierogów przygotowany z masła, bułki tartej, orzechów i miodu. Słodki, aromatyczny i… chrupiący!
5 from 1 vote
Przygotowanie: 2 minutes
Gotowanie: 3 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Sos
Kuchnia: Polska
Przepis na: sos do knedli i pierogów, sos do pierogów i knedli, sos orzechowy, sos z orzechami, sos z orzechów
Liczba porcji: 4
Kalorie: 424kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100 g masła (½ kostki)
  • 100 g orzechów włoskich lub nerkowców (grubo posiekane)
  • 2 łyżki miodu
  • 5-6 łyżek bułki tartej

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsze przepisy na pierogi z owocami
  2. Najlepsze przepisy na knedle

Jak zrobić

  • Na małym ogniu roztapiam masło z miodem w rondelku.
  • Do roztopionego masła dodaję bułkę tartą i orzechy, dokładnie mieszam.
  • Zasmażam całość na niedużym ogniu, do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 75g | Kalorie: 424kcal (21%) | Węglowodany: 21g (7%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 37g (57%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 53mg (18%) | Sód: 270mg (12%) | Potas: 134mg (4%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 625IU (13%) | Witamina C: 0.3mg | Wapń: 53mg (5%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

12 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom