Orzechowiec przepis na ciasto z orzechową skórką | Dorota Kamińska

Orzechowiec

Są ciasta, które na zawsze goszczą w naszych domach. Niezależnie od okazji lub nawet na co dzień, przygotowujemy je według tego samego przepisu, znając recepturę na pamięć. Drożdżówka mojej babci, pleśniak mojej mamy, mój sernik waniliowy, jabłecznik cioci Marii. A dziś pokażę Wam, jak zrobić orzechowiec cioci Danuty. Uwielbiam takie rodzinne, sprawdzone przepisy!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Na nasze rodzinne spotkania każdy przywozi ze sobą jakiś smakołyk. Siadamy przy dużym stole, rozmawiamy, śmiejemy się, dzielimy troskami, pocieszamy. Mijają lata i czasem trudno mi pogodzić się z tym, że to już tak wiele lat temu biegałam wokół stołu, zjeżdżałam na sankach z pobliskich pagórków, siedziałam na kolanach babci. Dziś nadszedł czas, kiedy to prawnuki mojej babci chodzą oglądać kurczaczki i króliczki i mają w sobie tę dziecięcą radość, której czasem mi brak. Ja jestem już dorosła, a dzieciaki z kolejnego pokolenia bawią się w chowanego wokół całego domu i przybiegają szybko zjeść obiad, bo na zewnątrz odbywa się fantastyczna zabawa, którą trudno opuścić.

Ciasto orzechowiec z kremem

Zmieniają się czasy, ale pewne rzeczy pozostają takie same. Spotkania, rozmowy, serwowane podczas nich potrawy. Ciocia Danuta piecze ciasto ze skórką orzechową. Następnie przekłada kremem. W chłodnym pomieszczeniu wypiek czeka na swój czas. Potem zachwyca karmelowym smakiem i orzechami, którym trudno się oprzeć. I tak kremowa masa w środku! Jest tyle dobrych ciast w naszej rodzinie!

Ciasto orzechowiec

Orzechowiec

Orzechowiec to ciasto z kremem budyniowym i chrupiącą, słodką, orzechową skórką. Doskonałe ciasto orzechowe na specjalne okazje: wesele, urodziny, święta.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 40 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 1 godzina 10 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto orzechowe, orzechowiec
Liczba porcji: 1 blaszka 23×23 cm (ciasto wyjdzie grubsze) lub 24×35 cm (ciasto wyjdzie cieńsze), o wysokości min. 5 cm)
Kalorie: 570kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki (najlepszą konsystencję po upieczeniu da mąka pszenna typ 450-550; w zdrowszej wersji warto wykorzystać mąkę orkiszową typ. 630; przesiana)
  • ¾-1 szklanka cukru pudru (w zdrowszej wersji można zastąpić ksylitolem)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Krem budyniowy

  • ½ l mleka
  • 3 łyżki cukru lub cukru waniliowego (można zastąpić ksylitolem)
  • 200 g masła (1 kostka; niezbyt twarde)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
  • 1 łyżka mąki pszennej (czubata)

Masa orzechowa

  • 250 g orzechów włoskich (grubo siekane)
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g masła (½ kostki)
  • ¾ szklanki cukru

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

Ciasto

  • Mąkę siekam z wyjętym z lodówki masłem za pomocą specjalnego siekacza lub drewnianej łopatki, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto.
    Opcjonalnie masło można na 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta włożyć do zamrażalnika, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z mąką.
  • Ciasto dzielę na 2 części.

Pierwsza część ciasta - bez masy orzechowej

  • Jedną część ciasta rozwałkowuję na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20 minut, na złotobrązowy kolor.

Masa orzechowa

  • Wszystkie składniki na masę orzechową ogrzewam w rondelku, następnie zagotowuję i studzę.

Druga część ciasta - z masą orzechową

  • Drugą część ciasta wykładam na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie

  • Na drugą część ciasta wylewam masę orzechową i piekę w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20 minut, na złotobrązowy kolor.UWAGA: Posiadając 2 blaszki tej samej wielkości, można upiec oba placki naraz, w razie potrzeby placek bez masy orzechowej wyjmując wcześniej z piekarnika.

Krem do orzechowca

  • Przygotowuję budyń. Do 1 szklanki mleka wsypuję obie mąki i cukier i dokładnie, energicznie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostałe mleko zagotowuję, następnie zmniejszam ogień i dodaję masę mleczno-mączną.
  • Na niewielkim ogniu gotuję budyń, cały czas energicznie mieszając, aż do zgęstnienia i uzyskania gładkiej, budyniowej konsystencji. Studzę (nie odstawiam w chłodne miejsce).
  • Masło ucieram za pomocą miksera na puszysty krem, na najwyższych obrotach.
  • Stopniowo, po 1 łyżce, dodaję ostudzony budyń i cały czas ucieram, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Składanie ciasta

  • Upieczone i wystudzone placki ciasta przekładam kremem i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić budyń z innego rodzaju mleka lub bez mąki
  2. Jak zrobić budyń na krem
  3. Jak zrobić krem budyniowy
  4. Jak zrobić cukier waniliowy

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Calories: 570kcal | Carbohydrates: 52g (17%) | Protein: 7g (14%) | Fat: 37g (57%) | Saturated Fat: 17g (85%) | Cholesterol: 102mg (34%) | Sodium: 247mg (10%) | Potassium: 227mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 25g | Vitamin A: 17.5% | Vitamin C: 0.2% | Calcium: 9.4% | Iron: 11.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Orzechowiec
Orzechowiec

Ciekawa jestem bardzo, czy i u Was są takie rodzinne wypieki. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Napiszcie też, jak wyszło Wam orzechowe ciasto z tego przepisu.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

40 komentarzy
  1. szkoda ze na samym poczatku nie powiedziala odrazu ze budyn zrobic z jedej
    szklanki a nie po dodaniu wszystkkich skladnikow.. ale mam nadzieje ze i
    tak wyjdzie..

  2. Dobra myśl, ale w upały może się nie sprawdzić takie rozwiązanie, więc latem raczej ostrożnie, co by masło nie zjełczało :D.

  3. Najlepszym sposobem na „niezważanie się” kremu jest wyciągnięcie masła dzień wcześniej z lodówki i ugotowanie budyniu dzień wcześniej. Wtedy mamy gwarancję, że jedno i drugie ma identyczną temperaturę. Ja tak zawsze robię i jest ok 😉

  4. a mi sie ciasto pomalalo podczas przenoszenia, krem zwazyl, a 20 min to stanowczo za duzo 15 to mac potem sie pali

    1. 15 minut to maks w TWOIM piekarniku – bo każdy piekarnik może piec inaczej. W kwestii kremu zapraszam do poradników – linki są pod listą składników :). Zwarzony krem można łatwo uratować :).

  5. Ja mam takie pytanie.. Czy prawdziwy wiejski miód, który już bardzo zgęstniał, a praktycznie stwardniał, też się nadaje do tego przepisu?

  6. haha.. to i tak lepiej ode mnie, ja nie zauważyłam i sama natrafiłam na skorupkę w cieście, mało tego inni też.

  7. hehe, a ja właśnie dzisiaj zrobiłam swój orzechowiec. Mam bardzo podobny przepis, ale jednak trochę inny. Przede wszystkim na obu plackach rozsmarowuję powidła śliwkowe, na to pianę z białek ubitych z cukrem i orzechy z rodzynkami. Potem już tak samo, ale przynajmniej mam dwie warstwy orzechów, które bardzo lubię 🙂

  8. Dokładnie tak jak pisze Nisiaaa52. U mnie albo masło było za twarde, albo budyń za ciepły i tak wyszło. Ale jeść można, w kremie do przełożenia to nie jest taki problem. Gorzej, gdyby to był krem do dekoracji, wtedy niezbyt dobrze by wyglądał na torcie :D.

  9. można jeść, jest tak samo dobry, a jak się zważy to ja radzę włączyć mikser na największe obroty i szybciutko wymieszać albo dać miskę z masą na miskę z gorącą wodą 😉 i tak samo miksować, potem poczekać by się przestudziła, zawszę tak robię i jest okej. 😉

  10. Ok. Czyli to dla nas taka rada na przyszłość, tak? : )
    A czy masz jakieś metody, aby go potem „odważyć”? :]
    Czy można go normalnie nakładać i potem jeść?

  11. Zwarzył, się, zwarzył. Pośpiech nie sprzyja robieniu kremów :). Ale to nie jest kwestia proporcji w przepisie :).

  12. Hej! Mam pytanie… Czy ten krem Ci się nie zważyłaś jak połączyłaś go z masłem? Bo to tak wygląda trochę.

  13. No to w takim razie twoj orzechowiec jest wybitny . Upieke i dam znac czy mojemu wystarcza te 3 godz by byl miekki i nadawal sie do zjedzenia ,:)

  14. też robię takie ciasto, ale trochę inaczej, zamiast kremu dodaję ubitą śmietanę, a zamiast tego orzechowego na górze, daję kajmak obsypany orzechami;)

  15. Snickers to chyba powinien być z karmelem, orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Muszę koniecznie zrobić, mam już nawet pomysł jak :).

  16. U mnie to ciasto nazywa się Snickers 🙂 A nawet jeśli nie jest takie samo, to jest bardzo bardzo podobne.

  17. Nie jest to takie ciasto jak miękki biszkopt. Określiłabym je jako coś pomiędzy kruchym ciastem, a takim klasycznym piernikiem kruszejącym. Gdyby nie było kremu, można byłoby spokojnie je nasączyć ponczem. Myślę, że jeśli cienko rozwałkujesz i zdecydujesz się na opcję z większą blaszką, będzie ok :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)