Orzechowiec przepis na ciasto z orzechową skórką | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Orzechowiec

Orzechowiec

  • z kremem budyniowym
  • cudownie chrupka i słodka skórka z orzechów
  • pachnące, miodowe ciasto
Ciasto orzechowiec

Orzechowiec to jedno z ulubionych ciast w mojej rodzinie. Dziś pokażę Wam, przepis na orzechowiec cioci Danuty. Pyszne ciasto ze skórką z orzechów. Uwielbiam takie rodzinne, sprawdzone receptury! Są takie ciasta, które na zawsze goszczą w naszych domach. Niezależnie od okazji lub nawet na co dzień, przygotowujemy je według tego samego przepisu, znając recepturę na pamięć. Podobnie jak drożdżówka mojej babci, pleśniak mojej mamy, mój sernik waniliowy, jabłecznik cioci Marii. Zobaczcie jak zrobić pyszne ciasto z orzechową skórką.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Na nasze rodzinne spotkania każdy przywozi ze sobą jakiś smakołyk. Siadamy przy dużym stole, rozmawiamy, śmiejemy się, dzielimy troskami, pocieszamy. Mijają lata i czasem trudno mi pogodzić się z tym, że to już tak bardzo dawno biegałam wokół stołu, zjeżdżałam na sankach z pobliskich pagórków, siedziałam na kolanach babci. Dziś nadszedł czas, kiedy to prawnuki mojej babci chodzą oglądać kurczaczki i króliczki i mają w sobie tę dziecięcą radość, której mnie czasem już brak. Jestem już dorosła, a dzieciaki z kolejnego pokolenia bawią się w chowanego wokół całego domu i przybiegają szybko zjeść obiad, bo na zewnątrz odbywa się fantastyczna zabawa, którą trudno opuścić.

Przepis na ciasto z orzechową skórką

Zmieniają się czasy, ale pewne rzeczy pozostają takie same. Spotkania, rozmowy, serwowane podczas nich potrawy. Ciocia Danuta piecze ciasto ze skórką orzechową. Następnie przekłada kremem. W chłodnym pomieszczeniu wypiek czeka na swój czas. Potem zachwyca karmelowym smakiem i orzechami, którym trudno się oprzeć. I ta kremowa masa w środku! Jest tyle dobrych ciast w naszej rodzinie!

Orzechowiec

Orzechowiec

Orzechowiec to ciasto z kremem budyniowym i chrupiącą, słodką, orzechową skórką. Doskonałe ciasto orzechowe na specjalne okazje: wesele, urodziny, święta.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 40 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 1 godzina 10 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto orzechowe, orzechowiec
Liczba porcji: 1 blaszka 23×23 cm (ciasto wyjdzie grubsze) lub 24×35 cm (ciasto wyjdzie cieńsze), o wysokości min. 5 cm)
Kalorie: 570kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki (najlepszą konsystencję po upieczeniu da mąka pszenna typ 450-550; w zdrowszej wersji warto wykorzystać mąkę orkiszową typ. 630; przesiana)
  • ¾-1 szklanka cukru pudru (w zdrowszej wersji można zastąpić ksylitolem)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Krem budyniowy

  • ½ l mleka
  • 3 łyżki cukru lub cukru waniliowego (można zastąpić ksylitolem)
  • 200 g masła (1 kostka; niezbyt twarde)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
  • 1 łyżka mąki pszennej (czubata)

Masa orzechowa

  • 250 g orzechów włoskich (grubo siekane)
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g masła (½ kostki)
  • ¾ szklanki cukru

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

Ciasto

  • Mąkę siekam z wyjętym z lodówki masłem za pomocą specjalnego siekacza lub drewnianej łopatki, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto.
    Opcjonalnie masło można na 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta włożyć do zamrażalnika, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z mąką.
  • Ciasto dzielę na 2 części.

Pierwsza część ciasta – bez masy orzechowej

  • Jedną część ciasta rozwałkowuję na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20 minut, na złotobrązowy kolor.

Masa orzechowa

  • Wszystkie składniki na masę orzechową ogrzewam w rondelku, następnie zagotowuję i studzę.

Druga część ciasta – z masą orzechową

  • Drugą część ciasta wykładam na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie

  • Na drugą część ciasta wylewam masę orzechową i piekę w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20 minut, na złotobrązowy kolor.UWAGA: Posiadając 2 blaszki tej samej wielkości, można upiec oba placki naraz, w razie potrzeby placek bez masy orzechowej wyjmując wcześniej z piekarnika.

Krem do orzechowca

  • Przygotowuję budyń. Do 1 szklanki mleka wsypuję obie mąki i cukier i dokładnie, energicznie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostałe mleko zagotowuję, następnie zmniejszam ogień i dodaję masę mleczno-mączną.
  • Na niewielkim ogniu gotuję budyń, cały czas energicznie mieszając, aż do zgęstnienia i uzyskania gładkiej, budyniowej konsystencji. Studzę (nie odstawiam w chłodne miejsce).
  • Masło ucieram za pomocą miksera na puszysty krem, na najwyższych obrotach.
  • Stopniowo, po 1 łyżce, dodaję ostudzony budyń i cały czas ucieram, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Składanie ciasta

  • Upieczone i wystudzone placki ciasta przekładam kremem i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić budyń z innego rodzaju mleka lub bez mąki
  2. Jak zrobić budyń na krem
  3. Jak zrobić krem budyniowy
  4. Jak zrobić cukier waniliowy

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 570kcal (29%) | Węglowodany: 52g (17%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 37g (57%) | Tłuszcze nasycone: 17g (106%) | Cholesterol: 102mg (34%) | Sód: 247mg (11%) | Potas: 227mg (6%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 25g (28%) | Witamina A: 875IU (18%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 94mg (9%) | Żelazo: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto może być twarde. Ale przełożone kremem i pozostawione w chłodnym miejscu, zmięknie i nabierze pełni smaku.

Orzechowiec przepis

Możecie pokusić się o eksperyment i przed przełożeniem kremem posmarować ciasto odrobiną ciemnego dżemu, np. z czarnej porzeczki. Uzyskacie w ten sposób piękny wzorek, taki jaki ma miodownik.

Orzechowiec
Orzechowiec

Ciekawa jestem bardzo, czy i u Was są takie rodzinne wypieki. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Napiszcie też, jak wyszło Wam orzechowe ciasto z tego przepisu.

40 komentarzy
  • szkoda ze na samym poczatku nie powiedziala odrazu ze budyn zrobic z jedej
    szklanki a nie po dodaniu wszystkkich skladnikow.. ale mam nadzieje ze i
    tak wyjdzie..

  • Dobra myśl, ale w upały może się nie sprawdzić takie rozwiązanie, więc latem raczej ostrożnie, co by masło nie zjełczało :D.

  • Najlepszym sposobem na „niezważanie się” kremu jest wyciągnięcie masła dzień wcześniej z lodówki i ugotowanie budyniu dzień wcześniej. Wtedy mamy gwarancję, że jedno i drugie ma identyczną temperaturę. Ja tak zawsze robię i jest ok 😉

  • a mi sie ciasto pomalalo podczas przenoszenia, krem zwazyl, a 20 min to stanowczo za duzo 15 to mac potem sie pali

    • 15 minut to maks w TWOIM piekarniku – bo każdy piekarnik może piec inaczej. W kwestii kremu zapraszam do poradników – linki są pod listą składników :). Zwarzony krem można łatwo uratować :).

  • Ja mam takie pytanie.. Czy prawdziwy wiejski miód, który już bardzo zgęstniał, a praktycznie stwardniał, też się nadaje do tego przepisu?

  • haha.. to i tak lepiej ode mnie, ja nie zauważyłam i sama natrafiłam na skorupkę w cieście, mało tego inni też.

  • hehe, a ja właśnie dzisiaj zrobiłam swój orzechowiec. Mam bardzo podobny przepis, ale jednak trochę inny. Przede wszystkim na obu plackach rozsmarowuję powidła śliwkowe, na to pianę z białek ubitych z cukrem i orzechy z rodzynkami. Potem już tak samo, ale przynajmniej mam dwie warstwy orzechów, które bardzo lubię 🙂

  • Dokładnie tak jak pisze Nisiaaa52. U mnie albo masło było za twarde, albo budyń za ciepły i tak wyszło. Ale jeść można, w kremie do przełożenia to nie jest taki problem. Gorzej, gdyby to był krem do dekoracji, wtedy niezbyt dobrze by wyglądał na torcie :D.

  • można jeść, jest tak samo dobry, a jak się zważy to ja radzę włączyć mikser na największe obroty i szybciutko wymieszać albo dać miskę z masą na miskę z gorącą wodą 😉 i tak samo miksować, potem poczekać by się przestudziła, zawszę tak robię i jest okej. 😉

  • Ok. Czyli to dla nas taka rada na przyszłość, tak? : )
    A czy masz jakieś metody, aby go potem „odważyć”? :]
    Czy można go normalnie nakładać i potem jeść?

  • Zwarzył, się, zwarzył. Pośpiech nie sprzyja robieniu kremów :). Ale to nie jest kwestia proporcji w przepisie :).

  • Hej! Mam pytanie… Czy ten krem Ci się nie zważyłaś jak połączyłaś go z masłem? Bo to tak wygląda trochę.

  • No to w takim razie twoj orzechowiec jest wybitny . Upieke i dam znac czy mojemu wystarcza te 3 godz by byl miekki i nadawal sie do zjedzenia ,:)

  • Mmmm. Moja ciocia robi go zawsze na uroczystości rodzinne. U mnie w domu jest nazywany snickersem. :))

  • też robię takie ciasto, ale trochę inaczej, zamiast kremu dodaję ubitą śmietanę, a zamiast tego orzechowego na górze, daję kajmak obsypany orzechami;)

  • Snickers to chyba powinien być z karmelem, orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Muszę koniecznie zrobić, mam już nawet pomysł jak :).

  • U mnie to ciasto nazywa się Snickers 🙂 A nawet jeśli nie jest takie samo, to jest bardzo bardzo podobne.

  • Była do mnie samej, bo nie sprawdziłam i potem wyławiałam z gorącego tłuszczu łyżeczką :D.

  • Nie jest to takie ciasto jak miękki biszkopt. Określiłabym je jako coś pomiędzy kruchym ciastem, a takim klasycznym piernikiem kruszejącym. Gdyby nie było kremu, można byłoby spokojnie je nasączyć ponczem. Myślę, że jeśli cienko rozwałkujesz i zdecydujesz się na opcję z większą blaszką, będzie ok :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom