Oponki serowe bezglutenowe przepis | Dorota Kamińska

Oponki serowe bezglutenowe

Klasyczne robi się je na mące pszennej. Za to u mnie dziś coś ekstra dla wszystkich glutenfree: oponki serowe bezglutenowe. Są miękkie, delikatne, choć nieco mniej puszyste od ich drożdżowych kuzynek. W Karnawale lub na koniec, w Tłusty Czwartek, warto sięgnąć po ten przepis. Przygotujcie choć jeden talerz, na którym zagoszczą serowe oponki bezglutenowe!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Podobnie jak w przypadku oponek drożdżowych bez glutenu, również oponki serowe bezglutenowe warto podać natychmiast po usmażeniu. One także będą wypijać sporo tłuszczu, dlatego konieczne jest ich odciśnięcie na papierowym ręczniku lub serwetce. Najlepiej smakują świeże, lekko wystudzone.

Bezglutenowe oponki serowe
Bezglutenowe oponki serowe

Jeśli mają być podane następnego dnia, to trzeba szczelnie zamknąć je w pojemniku. Potem najlepiej odświeżyć w ciepłym piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Oponki serowe bez glutenu będą wysychać jeszcze szybciej niż klasyczne – taki ich urok. Do pojemnika wrzućcie kawałek obranego jabłka, które doda oponkom odrobinę wilgotności. Mam też dla Was dobrą wiadomość: można je zamrozić po usmażeniu i potem odmrażać w piekarniku lub mikrofali. To działa, sprawdziłam :).

Oponki serowe bezglutenowe

Oponki serowe bezglutenowe

Puszyste i miękkie oponki serowe bezglutenowe smażone na głębokim tłuszczu. To doskonałe oponki serowe bez glutenu, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 35 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: oponki serowe bezglutenowe
Liczba porcji: 16 większych oponek lub 1,5 raza więcej mniejszych
Kalorie: 112kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 ziemniaki (ugotowane)
  • 250 g twarogu
  • ¼ szklanki cukru (polecam ksylitol)
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
  • ¾ szklanki mąki ryżowej (z kleistego ryżu)
  • ¼ szklanki tapioki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 30 g masła
  • ¼ szklanki śmietany (jeśli twaróg jest suchy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w robocie planetarnym, do uzyskania kuli ciasta. Nie mając robota, można udusić ziemniaki widelcem lub tłuczkiem, następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść kulę ciasta.
  • Z ciasta formuję niewielkie oponki o średnicy ok. 8 cm. W każdej robię palcem dziurkę „na wylot”.
  • Smażę po kilka oponek naraz, na złoto-brązowy kolor. Odcedzam i odkładam na papierowy ręcznik, delikatnie odciskając tłuszcz.
  • Gotowe, przestudzone oponki lukruję, dekoruję i serwuję, najlepiej gdy jeszcze są ciepłe.
  • Po całkowitym wystudzeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku (łatwo wysychają).

Wartości odżywcze

Serving: 1duża oponka (bez dekoracji) | Calories: 112kcal | Carbohydrates: 14g (5%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 3g (5%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Cholesterol: 43mg (14%) | Sodium: 161mg (7%) | Potassium: 143mg (4%) | Sugar: 3g | Vitamin A: 2.8% | Vitamin C: 3.7% | Calcium: 3% | Iron: 5.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy przygotowujecie coś bezglutenowego na Tłusty Czwartek. Dajcie znać, jak wyszły Wasze bezglutenowe oponki serowe i z czym zaserwowaliście. Do wyboru cukier-puder, lukier lub polewa, np. czekoladowa. Same pyszności!

Oponki serowe bez glutenu
Oponki serowe bez glutenu

Bardzo jestem ciekawa i czekam na Wasze komentarze!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)