fbpx
Czytasz właśnie
Oponki drożdżowe bezglutenowe

Oponki drożdżowe bezglutenowe

Oponki drożdżowe bezglutenowe

Tegoroczny Tłusty Czwartek przygotowuję pod znakiem glutenfree. Będzie kilka smakołyków, w tym oponki drożdżowe bezglutenowe, na które przepis jest lekką modyfikacją receptury na pączki bez glutenu. Puszyste, delikatne w smaku, ładnie wyrośnięte i miękkie, a do tego wyglądają jak klasyczne, pszenne. Czego chcieć więcej? Zobaczcie jak zrobić oponki bezglutenowe drożdżowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Oponki drożdżowe bezglutenowe, podobnie jak pączki czy inne słodkości z drożdżowego ciasta bezglutenowego, muszą zawierać w składzie „sklejacz”. To właśnie dzięki niemu z wyrastającego ciasta nie ucieknie całe powietrze. Potem, w czasie smażenia, wypiją sporo tłuszczu. Nawet dodatek spirytusu czy rumu do masy nie wpłynie znacząco na jego niższą absorpcję. Dlatego koniecznie trzeba je odcisnąć po usmażeniu na papierowym ręczniku lub serwetce. Ale gwarantuję, że wychodzą bardzo smaczne!

Oponki drożdżowe bezglutenowe

Oponki drożdżowe bezglutenowe

Puszyste i miękkie oponki drożdżowe bezglutenowe smażone na głębokim tłuszczu. To doskonałe oponki drożdżowe bez glutenu, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 1 hour 45 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 2 hours 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: oponki drożdżowe bezglutenowe
Liczba porcji: 16 dużych lub 1,5 raza więcej małych oponek
Kalorie: 157kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 ziemniaki (ugotowane, wystudzone, obrane)
  • szklanki mleka (krowie lub roślinne)
  • szklanki mąki ryżowej (z kleistego ryżu)
  • ¾ szklanki tapioki
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 25 ml spirytusu (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 2 łyżkami cukru i zalewam kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dodaję kilka łyżek mąki ryżowej i tapioki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.
  • Mąkę z tapioką i solą przesiewam przez sito, dodaję wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, wanilię i cukier oraz ziemniaki i zaczynam wyrabiać ciasto. Przykrywam i zostawiam na kilkanaście minut, żeby zaczęły wytwarzać się w nim bąbelki.
  • Dodaję stopione masło oraz spirytus i wyrabiam. Ciasto powinno odrywać się od ręki.
  • Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość, ale może się okazać, że będzie nieco niższe. Ważne, żeby w środku wytworzyło się dużo drobnych pęcherzyków powietrza.
  • Z ciasta formuję niewielkie oponki o średnicy ok. 8 cm. W każdej robię palcem dziurkę „na wylot”.
  • Przykrywam oponki ściereczką (powinny jeszcze wyrosnąć) i rozgrzewam olej w szerokim rondlu. Olej musi być dobrze rozgrzany, żeby ciasto nie wchłonęło zbyt dużo tłuszczu w trakcie smażenia i oponki nie wyszły twarde.
  • Smażę po kilka oponek naraz, na złoto-brązowy kolor. Odcedzam i odkładam na papierowy ręcznik, delikatnie odciskając tłuszcz.
  • Gotowe, przestudzone oponki lukruję, dekoruję i serwuję, najlepiej gdy jeszcze są ciepłe.
  • Po całkowitym wystudzeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku (łatwo wysychają).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 157kcal (8%) | Węglowodany: 23g (8%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 5g (8%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 41mg (14%) | Sód: 35mg (2%) | Potas: 145mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 135IU (3%) | Witamina C: 3.1mg (4%) | Wapń: 20mg (2%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jeśli nie będą od razu zjedzone, dobrze trzymać drożdżowe oponki bezglutenowe w zamkniętym pojemniku. Niestety wysychają jeszcze łatwiej od tych pszennych. Mój sprawdzony sposób to ich odgrzanie w kuchence mikrofalowej przez ok. 30 sekund na dużej mocy: z powrotem robią się ciepłe i mięciutkie. Do przechowywania można też dodać do środka pojemnika kawałek obranego jabłka, które zapewni większą wilgotność.

Zobacz też
Racuchy bezglutenowe

Oponki drożdżowe bezglutenowe
Oponki drożdżowe bezglutenowe

Oponki drożdżowe bezglutenowe można polać lukrem lub polewą, choć ja po prostu posypałam je cukrem-pudrem. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu :).

Oponki drożdżowe bez glutenu
Oponki drożdżowe bez glutenu

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak się Wam udały. Oraz z czym je przygotowaliście. Była dodatkowa polewa, czy tylko posypka lub lukier? Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom