Oponki drożdżowe bezglutenowe

Tegoroczny Tłusty Czwartek przygotowuję pod znakiem glutenfree. Będzie kilka smakołyków, w tym oponki drożdżowe bezglutenowe, na które przepis jest lekką modyfikacją receptury na pączki bez glutenu. Puszyste, delikatne w smaku, ładnie wyrośnięte i miękkie, a do tego wyglądają jak klasyczne, pszenne. Czego chcieć więcej? Zobaczcie jak zrobić oponki bezglutenowe drożdżowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Oponki drożdżowe bezglutenowe, podobnie jak pączki czy inne słodkości z drożdżowego ciasta bezglutenowego, muszą zawierać w składzie „sklejacz”. To właśnie dzięki niemu z wyrastającego ciasta nie ucieknie całe powietrze. Potem, w czasie smażenia, wypiją sporo tłuszczu. Nawet dodatek spirytusu czy rumu do masy nie wpłynie znacząco na jego niższą absorpcję. Dlatego koniecznie trzeba je odcisnąć po usmażeniu na papierowym ręczniku lub serwetce. Ale gwarantuję, że wychodzą bardzo smaczne!

5 od 1 osoby
Oponki drożdżowe bezglutenowe
Oponki drożdżowe bezglutenowe
Przygotowanie
1 godz. 45 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
2 godz. 15 min
 

Puszyste i miękkie oponki drożdżowe bezglutenowe smażone na głębokim tłuszczu. To doskonałe oponki drożdżowe bez glutenu, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: oponki drożdżowe bezglutenowe
Liczba kalorii: 157 kcal
Liczba porcji: 16 dużych lub 1,5 raza więcej małych oponek
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 ziemniaki (ugotowane, wystudzone, obrane)
  • szklanki mleka (krowie lub roślinne)
  • szklanki mąki ryżowej (z kleistego ryżu)
  • ¾ szklanki tapioki
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 25 ml spirytusu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Oponki drożdżowe bezglutenowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Oponki drożdżowe bezglutenowe - Jak zrobić
  1. Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 2 łyżkami cukru i zalewam kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dodaję kilka łyżek mąki ryżowej i tapioki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.
  2. Mąkę z tapioką i solą przesiewam przez sito, dodaję wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, wanilię i cukier oraz ziemniaki i zaczynam wyrabiać ciasto. Przykrywam i zostawiam na kilkanaście minut, żeby zaczęły wytwarzać się w nim bąbelki.
  3. Dodaję stopione masło oraz spirytus i wyrabiam. Ciasto powinno odrywać się od ręki.
  4. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość, ale może się okazać, że będzie nieco niższe. Ważne, żeby w środku wytworzyło się dużo drobnych pęcherzyków powietrza.
  5. Z ciasta formuję niewielkie oponki o średnicy ok. 8 cm. W każdej robię palcem dziurkę „na wylot”.
  6. Przykrywam oponki ściereczką (powinny jeszcze wyrosnąć) i rozgrzewam olej w szerokim rondlu. Olej musi być dobrze rozgrzany, żeby ciasto nie wchłonęło zbyt dużo tłuszczu w trakcie smażenia i oponki nie wyszły twarde.
  7. Smażę po kilka oponek naraz, na złoto-brązowy kolor. Odcedzam i odkładam na papierowy ręcznik, delikatnie odciskając tłuszcz.
  8. Gotowe, przestudzone oponki lukruję, dekoruję i serwuję, najlepiej gdy jeszcze są ciepłe.
  9. Po całkowitym wystudzeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku (łatwo wysychają).
Wartości odżywcze
Oponki drożdżowe bezglutenowe
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 157 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 41mg 14%
Sód 35mg 1%
Potas 145mg 4%
Węglowodany ogółem 23g 8%
Błonnik 1g 4%
Cukry 3g
Białko 2g 4%
Witamina A 2.7%
Witamina C 3.7%
Wapń 2%
Żelazo 6.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jeśli nie będą od razu zjedzone, dobrze trzymać drożdżowe oponki bezglutenowe w zamkniętym pojemniku. Niestety wysychają jeszcze łatwiej od tych pszennych. Mój sprawdzony sposób to ich odgrzanie w kuchence mikrofalowej przez ok. 30 sekund na dużej mocy: z powrotem robią się ciepłe i mięciutkie. Do przechowywania można też dodać do środka pojemnika kawałek obranego jabłka, które zapewni większą wilgotność.

Oponki drożdżowe bezglutenowe
Oponki drożdżowe bezglutenowe

Oponki drożdżowe bezglutenowe można polać lukrem lub polewą, choć ja po prostu posypałam je cukrem-pudrem. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu :).

Oponki drożdżowe bez glutenu
Oponki drożdżowe bez glutenu

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak się Wam udały. Oraz z czym je przygotowaliście. Była dodatkowa polewa, czy tylko posypka lub lukier? Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)