Omlet ze szpinakiem przepis | Dorota Kamińska

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Zielony omlet ze szpinakiem na śniadanie to jeden z ulubionych ostatnio pomysłów na dobry początek soboty lub niedzieli. Przyrządzam go na małej patelni i serwuję z zieloną pastą z awokado i słodkimi, daktylowymi pomidorami. Uwielbiam usmażyć na klarowanym maśle i posypać potem pachnącymi ziołami i zjeść z kromką lub dwiema ulubionego chleba. Jest sycący i pyszny! A do tego prosty do zrobienia. Łagodny w smaku szpinak nadaje mu pięknej barwy. Zobaczcie jak zrobić omlet ze szpinaku krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Wystarczy zmiksować najpierw sparzony, odciśnięty szpinak i ubić pianę z białek, a potem wymieszać delikatnie wszystkie składniki na masę i wrzucić na patelnię. Bardzo lubię takie potrawy śniadaniowe na weekend! Ich przygotowanie nie trwa długo, za to potem na talerzu ląduje eleganckie i smaczne danie z kilku składników.

Omlet ze szpinakiem - przepis
Omlet ze szpinakiem – przepis

Omlet wyjdzie puszysty, w zielonym kolorze. Można zaserwować go z hummusem lub pastą z awokado, a na wierzch koniecznie coś czerwonego dla kontrastu. Proponuję słodkie w smaku, dojrzałe pomidorki koktajlowe. Z pewnością wyjdzie pięknie! Co Wy na to?

5 od 1 osoby
Omlet ze szpinakiem
Omlet ze szpinakiem
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
6 min
 

Omlet ze szpinakiem smażony na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, podany z pastą z awokado i pomidorkami koktajlowymi. Najlepszy zielony omlet - przepis krok po kroku.

Danie: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: omlet szpinakowy, omlet ze szpinakiem
Liczba kalorii: 452 kcal
Liczba porcji: 1 osoba
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
  • 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 1 garść szpinaku (sparzony, dokładnie odciśnięty na sitku, następnie zmiksowany w blenderze lub bardzo drobno posiekany)
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz
Dodatki
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki hummusu lub pasty z awokado
  • mozzarella lub ser żółty, albo ser pleśniowy (opcjonalnie)
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano (opcjonalnie)
  • 1 łyżka migdałów w płatkach (opcjonalnie; deliktanie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Omlet ze szpinakiem - Jak zrobić
  1. Żółtka ze szpinakiem i szczyptą pieprzu rozkłócam widelcem lub trzepaczką w misce, wprowadzając do masy jak najwięcej powietrza, żeby omlet był puszysty i lekki.

  2. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.

  3. Rozgrzewam patelnię o nieprzywierającej powłoce (jest odpowiednio nagrzana, kiedy dość mocno grzeje dłoń znajdującą się kilka centymetrów nad jej powierzchnią).
  4. Roztapiam tłuszcz na patelni i równomiernie rozprowadzam go po całej powierzchni.
  5. Wlewam powoli masę żółtkową do ubitych białej, bardzo delikatnie mieszając i łącząc składniki.

  6. Na średnim ogniu, na średniej wielkości palniku, smażę masę wylaną na natłuszczoną patelnię.
  7. Gdy wierzch masy się delikatnie zetnie, obracam omlet i dosmażam z drugiej strony. 

    Można też przykryć patelnię z omletem drugą, większą patelnią delikatnie nasmarowaną tłuszczem i obrócić obie tak, żeby ta mniejsza znalazła się na górze.

    Jeśli omlet ma być z dodatkiem sera, nie obracam go! Posypuję górną, lekko ściętą warstwę i składam na pół, dosmażając jeszcze chwilę z obu stron, żeby ser w środku się podgrzał i rozpuścił.

  8. Gotowy omlet szpinakowy zsuwam z patelni na talerz.

  9. Dekoruję wierzch pomidorkami i pastą. Serwuję.

Wartości odżywcze
Omlet ze szpinakiem
Wielkość porcji (1 omlet z pomidorkami i hummusem, bez dodatku sera)
Liczba kalorii 452 kcal Kalorie z tłuszczów 369 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 41g 63%
Tłuszcze nasycone 21g 105%
Cholesterol 404mg 135%
Sód 357mg 15%
Potas 468mg 13%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Błonnik 2g 8%
Białko 15g 30%
Witamina A 104.7%
Witamina C 21.2%
Wapń 11%
Żelazo 20.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Do udekorowania, oprócz pomidorów, wystarczy dodatkowo odrobina ziół i prażone migdały w płatkach. Będą potem delikatnie chrupać z każdym kęsem delikatnego omletu i kremowej pasty. Jak Wam się podoba?

Omlet szpinakowy
Omlet szpinakowy

Puszysty w środku i z pewnością wyjdzie pięknie zielony!

Omlet ze szpinaku
Omlet ze szpinaku

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam omlet szpinakowy i na które dodatki się zdecydowaliście. Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)