Omlet ze szpinakiem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Omlet ze szpinakiem
Omlet ze szpinakiem

Zielony omlet ze szpinakiem na śniadanie to jeden z ulubionych ostatnio pomysłów na dobry początek soboty lub niedzieli. Przyrządzam go na małej patelni i serwuję z zieloną pastą z awokado i słodkimi, daktylowymi pomidorami. Uwielbiam usmażyć na klarowanym maśle i posypać potem pachnącymi ziołami i zjeść z kromką lub dwiema ulubionego chleba. Jest sycący i pyszny! A do tego prosty do zrobienia. Łagodny w smaku szpinak nadaje mu pięknej barwy. Zobaczcie jak zrobić omlet ze szpinaku krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Wystarczy zmiksować najpierw sparzony, odciśnięty szpinak i ubić pianę z białek, a potem wymieszać delikatnie wszystkie składniki na masę i wrzucić na patelnię. Bardzo lubię takie potrawy śniadaniowe na weekend! Ich przygotowanie nie trwa długo, za to potem na talerzu ląduje eleganckie i smaczne danie z kilku składników.

Omlet ze szpinakiem - przepis
Omlet ze szpinakiem – przepis

Omlet wyjdzie puszysty, w zielonym kolorze. Można zaserwować go z hummusem lub pastą z awokado, a na wierzch koniecznie coś czerwonego dla kontrastu. Proponuję słodkie w smaku, dojrzałe pomidorki koktajlowe. Z pewnością wyjdzie pięknie! Co Wy na to?

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem smażony na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, podany z pastą z awokado i pomidorkami koktajlowymi. Najlepszy zielony omlet - przepis krok po kroku.
5 od 4 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 6 min
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: omlet szpinakowy, omlet ze szpinakiem
Liczba porcji: 1 osoba
Kalorie: 452kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 1 garść szpinaku (sparzony, dokładnie odciśnięty na sitku, następnie zmiksowany w blenderze lub bardzo drobno posiekany)
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz

Dodatki

  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki hummusu lub pasty z awokado
  • mozzarella lub ser żółty, albo ser pleśniowy (opcjonalnie)
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano (opcjonalnie)
  • 1 łyżka migdałów w płatkach (opcjonalnie; delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Żółtka ze szpinakiem i szczyptą pieprzu rozkłócam widelcem lub trzepaczką w misce, wprowadzając do masy jak najwięcej powietrza, żeby omlet był puszysty i lekki.
  • Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
  • Rozgrzewam patelnię o nieprzywierającej powłoce (jest odpowiednio nagrzana, kiedy dość mocno grzeje dłoń znajdującą się kilka centymetrów nad jej powierzchnią).
  • Roztapiam tłuszcz na patelni i równomiernie rozprowadzam go po całej powierzchni.
  • Wlewam powoli masę żółtkową do ubitych białej, bardzo delikatnie mieszając i łącząc składniki.
  • Na średnim ogniu, na średniej wielkości palniku, smażę masę wylaną na natłuszczoną patelnię.
  • Gdy wierzch masy się delikatnie zetnie, obracam omlet i dosmażam z drugiej strony. 
    Można też przykryć patelnię z omletem drugą, większą patelnią delikatnie nasmarowaną tłuszczem i obrócić obie tak, żeby ta mniejsza znalazła się na górze.
    Jeśli omlet ma być z dodatkiem sera, nie obracam go! Posypuję górną, lekko ściętą warstwę i składam na pół, dosmażając jeszcze chwilę z obu stron, żeby ser w środku się podgrzał i rozpuścił.
  • Gotowy omlet szpinakowy zsuwam z patelni na talerz.
  • Dekoruję wierzch pomidorkami i pastą. Serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1omlet z pomidorkami i hummusem, bez dodatku sera | Kalorie: 452kcal (23%) | Carbohydrates: 7g (2%) | Białko: 15g (30%) | Fat: 41g (63%) | Tłuszcze nasycone: 21g (131%) | Cholesterol: 404mg (135%) | Sód: 357mg (16%) | Potas: 468mg (13%) | Fiber: 2g (8%) | Witamina A: 5235IU (105%) | Witamina C: 17.5mg (21%) | Wapń: 110mg (11%) | Żelazo: 3.6mg (20%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do udekorowania, oprócz pomidorów, wystarczy dodatkowo odrobina ziół i prażone migdały w płatkach. Będą potem delikatnie chrupać z każdym kęsem delikatnego omletu i kremowej pasty. Jak Wam się podoba?

Zobacz też
Spaghetti all'Amatriciana

Omlet szpinakowy
Omlet szpinakowy

Puszysty w środku i z pewnością wyjdzie pięknie zielony!

Omlet ze szpinaku
Omlet ze szpinaku

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam omlet szpinakowy i na które dodatki się zdecydowaliście. Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom