Zielony omlet ze szpinakiem na śniadanie to jeden z ulubionych ostatnio pomysłów na dobry początek soboty lub niedzieli. Przyrządzam go na małej patelni i serwuję z zieloną pastą z awokado i słodkimi, daktylowymi pomidorami. Uwielbiam usmażyć na klarowanym maśle i posypać potem pachnącymi ziołami i zjeść z kromką lub dwiema ulubionego chleba. Jest sycący i pyszny! A do tego prosty do zrobienia. Łagodny w smaku szpinak nadaje mu pięknej barwy. Zobaczcie jak zrobić omlet ze szpinaku krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania
Wystarczy zmiksować najpierw sparzony, odciśnięty szpinak i ubić pianę z białek, a potem wymieszać delikatnie wszystkie składniki na masę i wrzucić na patelnię. Bardzo lubię takie potrawy śniadaniowe na weekend! Ich przygotowanie nie trwa długo, za to potem na talerzu ląduje eleganckie i smaczne danie z kilku składników.
Omlet wyjdzie puszysty, w zielonym kolorze. Można zaserwować go z hummusem lub pastą z awokado, a na wierzch koniecznie coś czerwonego dla kontrastu. Proponuję słodkie w smaku, dojrzałe pomidorki koktajlowe. Z pewnością wyjdzie pięknie! Co Wy na to?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
- 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 1 garść szpinaku (sparzony, dokładnie odciśnięty na sitku, następnie zmiksowany w blenderze lub bardzo drobno posiekany)
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
- sól, pieprz
Dodatki
- 3 pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki hummusu lub pasty z awokado
- mozzarella lub ser żółty, albo ser pleśniowy (opcjonalnie)
- świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano (opcjonalnie)
- 1 łyżka migdałów w płatkach (opcjonalnie; delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak sprawdzić świeżość jajka
- Piana z białek - jak ubić
- Masło klarowane - przepis
- Pasta z awokado - przepis
- Hummus - przepis
Jak zrobić
- Żółtka ze szpinakiem i szczyptą pieprzu rozkłócam widelcem lub trzepaczką w misce, wprowadzając do masy jak najwięcej powietrza, żeby omlet był puszysty i lekki.
- Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
- Rozgrzewam patelnię o nieprzywierającej powłoce (jest odpowiednio nagrzana, kiedy dość mocno grzeje dłoń znajdującą się kilka centymetrów nad jej powierzchnią).
- Roztapiam tłuszcz na patelni i równomiernie rozprowadzam go po całej powierzchni.
- Wlewam powoli masę żółtkową do ubitych białej, bardzo delikatnie mieszając i łącząc składniki.
- Na średnim ogniu, na średniej wielkości palniku, smażę masę wylaną na natłuszczoną patelnię.
- Gdy wierzch masy się delikatnie zetnie, obracam omlet i dosmażam z drugiej strony. Można też przykryć patelnię z omletem drugą, większą patelnią delikatnie nasmarowaną tłuszczem i obrócić obie tak, żeby ta mniejsza znalazła się na górze.Jeśli omlet ma być z dodatkiem sera, nie obracam go! Posypuję górną, lekko ściętą warstwę i składam na pół, dosmażając jeszcze chwilę z obu stron, żeby ser w środku się podgrzał i rozpuścił.
- Gotowy omlet szpinakowy zsuwam z patelni na talerz.
- Dekoruję wierzch pomidorkami i pastą. Serwuję.
Wartości odżywcze
Do udekorowania, oprócz pomidorów, wystarczy dodatkowo odrobina ziół i prażone migdały w płatkach. Będą potem delikatnie chrupać z każdym kęsem delikatnego omletu i kremowej pasty. Jak Wam się podoba?
Puszysty w środku i z pewnością wyjdzie pięknie zielony!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam omlet szpinakowy i na które dodatki się zdecydowaliście. Bardzo jestem ciekawa!
Super przepisy <3