Omlet z kozim serem i miętą przepis | Dorota Kamińska

Omlet z kozim serem i miętą

Dobre śniadanie to podstawa rozpoczęcia dobrego dnia, zwłaszcza gdy na stole ląduje omlet z kozim serem i miętą. Zawsze to powtarzam, śniadanie trzeba zjeść! Nigdy nie wychodzę z domu, nie zjadając wcześniej swoich ulubionych kanapek, muesli czy chociaż jogurtu. Od kiedy pracuję „na swoim”, w domu, mogę takie śniadanka jadać codziennie. Dawniej – tylko w weekendy. I właśnie wtedy zapewne taki omlet z kozim serem i miętą ma największe szanse zagościć na talerzu u Was. Zobaczcie jak go zrobić!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

W maju wiosna „w pełni” (tak, tak, mój termometr balkonowy pokazał dziś aż 4 °C). Za to na targach i w sklepach pojawia się coraz więcej pysznych warzyw, a my z utęsknieniem wypatrujemy młodych pomidorów, ogórków czy szczypiorku z ogródka. Dlatego omlet z dodatkiem sera dziś jeszcze bez kolorowych dodatków. Ale niebawem będzie można dorzucać do niego pyszne, kolorowe warzywa! W maju, nawet gdy pogoda jest tak kiepska jak dziś, warto poprawić sobie humor porannymi smakołykami śniadaniowymi, które dodadzą nam energii na cały dzień i pozwolą stawić czoła niepogodzie.

Omlet z kozim serem i miętą
Omlet z kozim serem i miętą

Proponuję Wam dziś przygotowanie tego pysznego omletu. Jest na tyle uniwersalny, że można go zrobić w wersji śniadaniowej, obiadowej, deserowej i kolacyjnej. Mój jest śniadaniowo-kolacyjny, a mało wybrednym i mniej głodnym może przypaść do gustu nawet w porze obiadu :).

5 od 1 osoby
Omlet z kozim serem i miętą
Omlet z kozim serem i miętą
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 
Omlet z kozim serem i miętą to pyszne, pożywne i proste do zrobienia śniadanie. Wystarczy podsmażyć cebulkę, dodać jajka z przyprawami, a na koniec zioła i ser do środka.
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: omlet z kozim serem
Liczba kalorii: 527 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4 jajka (roztrzepane widelcem)
  • 1 cebula dymka (drobno pokrojona, razem ze szczypiorem)
  • 200 g sera koziego (pokruszony)
  • kilka listków świeżej mięty (drobno posiekane)
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Omlet z kozim serem i miętą - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Omlet z kozim serem i miętą - Jak zrobić
  1. Dymkę podsmażam na oleju, aż się delikatnie zeszkli.
  2. Zalewam cebulkę jajkami i delikatnie mieszam całość.
  3. Dodaję miętę i ser kozi i zostawiam do ścięcia.
  4. Kiedy jajka się zetną, składam omlet na pół i zsuwam z patelni na talerz.
Wartości odżywcze
Omlet z kozim serem i miętą
Wielkość porcji (1 porcja (połowa całego omletu))
Liczba kalorii 527 kcal Kalorie z tłuszczów 396 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 44g 68%
Tłuszcze nasycone 18g 90%
Cholesterol 373mg 124%
Sód 572mg 24%
Potas 165mg 5%
Węglowodany ogółem 1g 0%
Cukry 1g
Białko 29g 58%
Witamina A 34.1%
Witamina C 2.6%
Wapń 19.7%
Żelazo 20%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Przepis bierze udział w akcji „Śniadanie Majowe” organizowanej przez Mico.

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam omlet z serem kozim – przepis się sprawdził? Które dodatki wykorzystaliście?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

16 komentarzy
  1. oczywiście, np. mozzarellą, tylko wtedy można czymś dodatkowo doprawić jajka, żeby całość nie wyszła mdła.

  2. Też w ramach akcji Śniadanie majowe proponowałam omlet, tylko z łososiem i serkiem kremowym. Zgadzam się jednak, że równie dobrze może być propozycją obiadową 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)