Omlet z cukinią przepis | Dorota Kamińska

Omlet z cukinią

Omlet z cukinią

Puszysty jak chmurka omlet z cukinią, o delikatnym posmaku zeszklonej cebulki i cukiniowym aromacie. Letnie śniadanie w leniwy sobotni poranek. Kilka jajek, mleko, mąka, odrobina tartej bułki. Miękki jak poduszka, lekki jak piórko. Zobaczcie jak zrobić omlet cukiniowy krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Można go przygotować w wersji ekspresowej, nie oddzielając białek od żółtek. Jednak najlepszy omlet z cukinią to ten puszysty, przygotowany na bazie piany białkowej. Najpierw mieszanie składników, a potem smaży się go na niedużym ogniu tak, żeby powoli wyrósł. Wokół plasterków cukinii jajka utworzą gąbczastą otoczkę. Można podać go z jogurtem lub kefirem do maczania, albo posmarować hummusem. Jednak w wersji bez dodatków też jest doskonały!

Omlet z cukinią
Omlet z cukinią

Możecie pominąć mleko, jeśli wolicie pójść w kierunku wytrawnego omletu klasycznego. Polecam też spróbować dołożyć zioła, dodać ser… Obok cebuli dorzucić odrobinę czosnku, a może jakąś wędlinę czy kawałki pomidora? Poeksperymentujcie i dajcie znać, jaki skład najlepszy :).

5 od 1 osoby
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 
Omlet z cukinią - pyszny i puszysty, wytrawny omlet z cukinią i cebulą, idealny na śniadanie lub kolację.
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: omlet z cukinią
Liczba kalorii: 642 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 1 cukinia (mała; pokrojona na cieniutkie plasterki)
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • oliwa lub masło do smażenia
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Jak pokroić cebulę
Omlet z cukinią - Jak zrobić
  1. Żółtka mieszam z mlekiem, bułką tartą i przyprawami.
  2. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
  3. Na mniejszej patelni szklę cebulę, dodaję cukinię i delikatnie podsmażam, aż zmięknie.
  4. Masę żółtkowo-mleczną łączę ostrożnie z białkami, podsypując mąką.
  5. Nakładam całość na przesmażoną cukinię, wyrównuję powierzchnię łyżką i smażę, aż całość się zetnie (można delikatnie odgiąć brzeg omletu drewnianą łopatką lub łyżką i sprawdzić, czy nie przypalił się od spodu).
  6. Gdy pora obrócić omlet na drugą stronę, przykrywam mniejszą patelnię większą, mocno przytrzymuję obydwie rączki i... obracam do góry dnem! Teraz mała patelnia jest u góry, a duża na dole.
  7. Dosmażam omlet na dużej patelni, potem zsuwam na talerz i podaję z chlebem posmarowanym masłem czosnkowym.
Wartości odżywcze
Omlet z cukinią
Wielkość porcji (1 porcja (połowa omletu))
Liczba kalorii 642 kcal Kalorie z tłuszczów 315 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 35g 54%
Tłuszcze nasycone 10g 50%
Cholesterol 433mg 144%
Sód 606mg 25%
Potas 847mg 24%
Węglowodany ogółem 52g 17%
Błonnik 3g 12%
Cukry 19g
Białko 28g 56%
Witamina A 22.8%
Witamina C 21.2%
Wapń 44.5%
Żelazo 28.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Lubię bardzo takie śniadania! Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udał się Wam omlet cukiniowy i które dodatki wybraliście, bo jestem bardzo ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

12 komentarzy
  1. Podejrzewam błędy w przepisie, ponieważ wyszła mi masa, która ledwo zmieściła się w dość dużej patelni (fi na dnie ok. 21,5 mm, na górze fi ok. 24,5 mm, fi całkowite ok. 25,5 mm). Gdy ciasto już zaczęło się przypalać od spodu do czarnego koloru, przewróciłem masę na największą patelnię jaką posiadam. Wszystko się rozpłynęło, a usmażyła się stosunkowo cienka warstwa masy. Aby nie przypalać „omleta” z drugiej strony, zacząłem mieszać wszystko tak, jak miesza się jajecznicę. Nie w sposób w końcu usmażyć tak grubej warstwy masy – to jest niewykonalne w przypadku takiej patelni. Wyszła więc ostatecznie jedna wielka bezkształtna masa.

    Jeżeli nie ma błędów w przepisie, to proszę podać minimalną średnicę patelni, ponieważ jak pokazuje mój przykład, jest to niezwykle istotne.

    1. Grzegorzu, ta duża to była patelnia o średnicy 28 cm, mniejsza pewnie 24-26 cm, ale niestety to przepis sprzed 3 lat i jeszcze wtedy nie przygotowywałam filmów wideo, więc nie mogę stwierdzić na 100%, tak samo jak niestety nie pamiętam czy smażyłam dwa osobne omlety czy jeden duży. Myślę, że niebawem po prostu wrócę do tego przepisu i go jeszcze raz sprawdzę.

    2. Omlety z tego przepisu są super, chociaż pierwszy nie do końca mi wyszedł, ale to dlatego, że pierwszy raz obcowałem z kuchnią i patelniami, na której/których robiłem te omlety. Kolejne udały się idealnie i co tego, co napisałeś Grzegorzu, to na 100% wlałeś za dużo ciasta, mi z tej porcji wyszły 4 małe omlety, bo mam małe patelnie.

  2. Uwielbiam cukinię!!! Posadziłam jej sporo w ogrodzie, dlatego szukam przepisów z cukinia. Na pewno wykorzystam ten. Omlet musi być wyśmienity!!! Mniam!!!

  3. witam,bardzo podobają mi sie Twoje przepisy 😀
    Odnośnie tego przepisu proszę o informacje czy można zrobic ten omlet bez mleka(jestem uczulona)?Dziękuje z góry za pomoc:)

    1. Wiosenko, ja spróbowałam zupełnie przez przypadek :). Omlet miał być z boczkiem lub szynką (a dla mnie osobna porcja bez mięsa, z dżemem na słodko), ale okazało się, że oprócz jajek i mleka w lodówce jest właśnie tylko cukinia ;). Warto było spróbować, bo smakował wybornie.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)