Puszysty jak chmurka omlet z cukinią, o delikatnym posmaku zeszklonej cebulki i cukiniowym aromacie. Letnie śniadanie w leniwy sobotni poranek. Kilka jajek, mleko, mąka, odrobina tartej bułki. Miękki jak poduszka, lekki jak piórko. Zobaczcie jak zrobić omlet cukiniowy krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania
Można go przygotować w wersji ekspresowej, nie oddzielając białek od żółtek. Jednak najlepszy omlet z cukinią to ten puszysty, przygotowany na bazie piany białkowej. Najpierw mieszanie składników, a potem smaży się go na niedużym ogniu tak, żeby powoli wyrósł. Wokół plasterków cukinii jajka utworzą gąbczastą otoczkę. Można podać go z jogurtem lub kefirem do maczania, albo posmarować hummusem. Jednak w wersji bez dodatków też jest doskonały!
Możecie pominąć mleko, jeśli wolicie pójść w kierunku wytrawnego omletu klasycznego. Polecam też spróbować dołożyć zioła, dodać ser… Obok cebuli dorzucić odrobinę czosnku, a może jakąś wędlinę czy kawałki pomidora? Poeksperymentujcie i dajcie znać, jaki skład najlepszy :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 2 szklanki mleka
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
- 1 cukinia (mała; pokrojona na cieniutkie plasterki)
- ¾ szklanki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- oliwa lub masło do smażenia
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Piana z białek - jak ubić
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Żółtka mieszam z mlekiem, bułką tartą i przyprawami.
- Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
- Na mniejszej patelni szklę cebulę, dodaję cukinię i delikatnie podsmażam, aż zmięknie.
- Masę żółtkowo-mleczną łączę ostrożnie z białkami, podsypując mąką.
- Nakładam całość na przesmażoną cukinię, wyrównuję powierzchnię łyżką i smażę, aż całość się zetnie (można delikatnie odgiąć brzeg omletu drewnianą łopatką lub łyżką i sprawdzić, czy nie przypalił się od spodu).
- Gdy pora obrócić omlet na drugą stronę, przykrywam mniejszą patelnię większą, mocno przytrzymuję obydwie rączki i... obracam do góry dnem! Teraz mała patelnia jest u góry, a duża na dole.
- Dosmażam omlet na dużej patelni, potem zsuwam na talerz i podaję z chlebem posmarowanym masłem czosnkowym.
Wartości odżywcze
Lubię bardzo takie śniadania! Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udał się Wam omlet cukiniowy i które dodatki wybraliście, bo jestem bardzo ciekawa!
Podejrzewam błędy w przepisie, ponieważ wyszła mi masa, która ledwo zmieściła się w dość dużej patelni (fi na dnie ok. 21,5 mm, na górze fi ok. 24,5 mm, fi całkowite ok. 25,5 mm). Gdy ciasto już zaczęło się przypalać od spodu do czarnego koloru, przewróciłem masę na największą patelnię jaką posiadam. Wszystko się rozpłynęło, a usmażyła się stosunkowo cienka warstwa masy. Aby nie przypalać „omleta” z drugiej strony, zacząłem mieszać wszystko tak, jak miesza się jajecznicę. Nie w sposób w końcu usmażyć tak grubej warstwy masy – to jest niewykonalne w przypadku takiej patelni. Wyszła więc ostatecznie jedna wielka bezkształtna masa.
Jeżeli nie ma błędów w przepisie, to proszę podać minimalną średnicę patelni, ponieważ jak pokazuje mój przykład, jest to niezwykle istotne.
Grzegorzu, ta duża to była patelnia o średnicy 28 cm, mniejsza pewnie 24-26 cm, ale niestety to przepis sprzed 3 lat i jeszcze wtedy nie przygotowywałam filmów wideo, więc nie mogę stwierdzić na 100%, tak samo jak niestety nie pamiętam czy smażyłam dwa osobne omlety czy jeden duży. Myślę, że niebawem po prostu wrócę do tego przepisu i go jeszcze raz sprawdzę.
Omlety z tego przepisu są super, chociaż pierwszy nie do końca mi wyszedł, ale to dlatego, że pierwszy raz obcowałem z kuchnią i patelniami, na której/których robiłem te omlety. Kolejne udały się idealnie i co tego, co napisałeś Grzegorzu, to na 100% wlałeś za dużo ciasta, mi z tej porcji wyszły 4 małe omlety, bo mam małe patelnie.
Uwielbiam cukinię!!! Posadziłam jej sporo w ogrodzie, dlatego szukam przepisów z cukinia. Na pewno wykorzystam ten. Omlet musi być wyśmienity!!! Mniam!!!
witam,bardzo podobają mi sie Twoje przepisy 😀
Odnośnie tego przepisu proszę o informacje czy można zrobic ten omlet bez mleka(jestem uczulona)?Dziękuje z góry za pomoc:)
Dziękuję Kasiu :). A możesz jeść jogurt naturalny? Myślę, że można zastąpić tu mleko właśnie jogurtem i dosypać 1/2 łyżeczki cukru do masy żółtkowej.
takie danie to jedno z moich ulubionych śniadań 🙂
😀 O jaki śliczny! Już od dawna kusi mnie „chmurka”. Chyba w weekend sobie taki zrobie 😉
Wspaniały. Ale właśnie uświadomiłam sobie, jak dawno nie jadłam omletu 🙂 Taki z cukinią musi cudownie smakować…
Bardzo lubię takie omlety. Też zawsze dodaję do nich trochę mąki by były bardziej puszyste 🙂
Lubię omlety ale jeszcze nie próbowałam z cukinią:)
Wiosenko, ja spróbowałam zupełnie przez przypadek :). Omlet miał być z boczkiem lub szynką (a dla mnie osobna porcja bez mięsa, z dżemem na słodko), ale okazało się, że oprócz jajek i mleka w lodówce jest właśnie tylko cukinia ;). Warto było spróbować, bo smakował wybornie.