fbpx
Czytasz właśnie
Omlet na słodko

Omlet na słodko

Omlet

Omlet na słodko – przepis na jedno z moich ulubionych śniadań. Chociaż z rodzicami i bratem najczęściej w soboty i niedziele jadaliśmy jajecznicę, z domu rodzinnego wyniosłam też umiejętność jak zrobić omlet puszysty, który smażyć nauczyła mnie moja babcia. To taka podstawowa wersja, którą warto znać i dowolnie modyfikować, przygotowując omlet słodki lub wytrawny, z ulubionymi dodatkami. Jestem miłośniczką słodkich omletów, do których dodaję owoce lub konfitury. Potem polewam syropem klonowym albo smaruję masłem orzechowym czy czekoladowym. Uwielbiam tę puszystą konsystencję, taką delikatną, która nasiąka syropem lub sokiem z owoców.

Zobacz teżPrzepisy na najlepsze śniadania

Mój omlet na słodko zjem z bananami. Nie mam masła orzechowego, ale mogę polać go syropem klonowym. W lodówce czeka mascarpone. Trudno, dodam go nieco mniej do planowanego sernika… Przecież nie ma dziś rano nic lepszego od kremowej konsystencji tego serka wyłożonego na puszysty omlet, lekki, o słodkim smaku dojrzałych owoców.

Omlet

Omlet na słodko

Omlet - przepis na puszysty, najlepszy omlet na słodko przygotowany na pianie z białek. Jest to bardzo delikatny omlet idealny do podania z owocami i bitą śmietaną oraz czekoladą.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 1 omlet o średnicy ok. 20 cm
Kalorie: 292kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szczypta soli (do białek)
  • olej lub klarowane masło (do smażenia)

Dodatki do masy żółtkowej (do wyboru)

  • ½ łyżeczki cukru (omlet na słodko)
  • ¼ łyżeczki soli (omlet na słono)

Dodatki do omletu (przykładowe)

  • konfitura lub dżem
  • bita śmietana
  • masło orzechowe lub czekoladowe
  • świeże owoce
  • syrop klonowy
  • twarożek lub mascarpone
  • duszone warzywa
  • ser żółty

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Piana z białek – jak ubić

Jak zrobić

  • Żółtka rozkłócamy z solą lub cukrem za pomocą widelca.
  • Do masy żółtkowej dodajemy mąkę i energicznie mieszamy widelcem, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Do białek dodajemy masę żółtkową i bardzo delikatnie i powoli mieszamy całość.
  • Na patelni o nieprzywierającej powłoce rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i nakładamy ciasto na omlet. Smażymy na średnim ogniu, a kiedy wierzchnia warstwa będzie delikatnie ścięta, obracamy omlet i dosmażamy z drugiej strony.
  • Można też, opcjonalnie, włożyć na wierzchnią warstwę dodatki, złożyć omlet na pół i dosmażyć jeszcze chwilę z obu stron.
  • Podajemy omlet z ulubionymi dodatkami, kładąc w całości na talerz lub składając na pół.

Wartości odżywcze

Serving: 1omlet bez dodatków | Kalorie: 292kcal (15%) | Carbohydrates: 8g (3%) | Białko: 11g (22%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Cholesterol: 365mg (122%) | Sód: 745mg (32%) | Potas: 121mg (3%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 475IU (10%) | Wapń: 49mg (5%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Niech wieje wiatr, niech pada deszcz, niech potem ulice pokryją się kałużami po roztopionym śniegu! Zaparzam filiżankę ulubionej herbaty i nigdzie się dziś stąd nie ruszę!

Zobacz też
Ryż na mleku

Omlet
Omlet

Jak smakuje Wam omlet na słodko? Dajcie znać w komentarzach, które dodatki wykorzystaliście :).

15 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom