Naturalne barwniki do pisanek | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Naturalne barwniki do pisanek
Naturalnie barwione pisanki wielkanocne
5/5 (2)

Kolorowe pisanki są piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka i stołu nakrytego do wielkanocnego śniadania. Pisanki malowane woskiem lub pisanki skrobane potrzebują tła w jednolitym kolorze, które, zgodnie z tradycją, najlepiej uzyskać korzystając z naturalnych barwników.

Naturalne barwniki do pisanek występują w naturze i, jak podają różne źródła, istnieje kilkadziesiąt naturalnych metod barwienia pisanek, dzięki którym można uzyskać wiele różnorodnych barw. Bazują na owocach, warzywach, zbożach.

Zobacz też: Jak zrobić pisanki malowane woskiem

Dziś zaprezentuję cztery najprostsze, naturalne barwniki do jajek, wykorzystujące składniki łatwo dostępne w sklepie spożywczym, hipermarkecie czy na targowisku. Do każdej metody jest mój krótki komentarz na bazie doświadczeń w barwieniu pisanek naturalnymi sposobami.

Do barwienia używamy jajek surowych lub ugotowanych – w zależności od danego barwnika. Najlepiej gdy będą to jajka śnieżnobiałe, zwłaszcza w przypadku chęci uzyskania koloru żółtego lub różowego. W przypadku zdobienia woskiem malujemy nim jajka jeszcze przed barwieniem. Po barwieniu i wystudzeniu oraz wysuszeniu pisanki można delikatnie natrzeć ściereczką posmarowaną masłem – będą pięknie błyszczeć i uzyskają jeszcze głębszą barwę.

Naturalnie barwione pisanki wielkanocne
Naturalnie barwione pisanki wielkanocne
Naturalne barwniki do jajek

Kolor niebieski – czerwona kapusta

Kolor żółty – kurkuma

Kolor brązowy, brunatny – liście cebuli

Kolor różowy – burak

Kilka ogólnych uwag przed przystąpieniem do barwienia. Na bazie własnych doświadczeń mogę powiedzieć, że za każdym razem wychodzi inaczej. Jedne jajka pięknie łapią kolor, inne słabiej. Na jednych utrzymuje się doskonale, na innych gorzej. Podejrzewam, że może mieć to związek ze składem skorupek jajek (moje przypuszczenie jest takie, że zależy od tego, czym są karmione kury i czy przyjmują jakieś leki), rodzajem garnków przeznaczonych do gotowania (wchodzenie w reakcje z metalem) i tym, jaka woda płynie w kranie. Chcąc startować w konkursie na najpiękniejszą pisankę, lepiej zrobić próbę z wyprzedzeniem.

Jak zabarwić jajka na niebiesko czerwoną kapustą

  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. ½ główki czerwonej kapusty gotujemy w 1 l wody przez 30 minut. Przelewamy przez sitko do miski, liście możemy wykorzystać np. do sałatki albo bigosu.
  3. Do gorącej wody z kapusty dodajemy 2 łyżki soli
  4. Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia niebieskiego (intensywny kolor wymaga leżakowania jajek w barwniku przez całą noc).

Intensywny kolor niebieski uzyskany tą metodą jest barwą delikatną i zdarza się, że schodzi z jajek po potarciu. Najbardziej polecam, jeśli jajko ma być zafarbowane w całości, bez wcześniejszego dekorowania woskiem lub np. owinięte gumkami czy rajstopą, do której zostały włożone np. kawałki listków roślin i kwiatków i nie trzeba będzie po zabarwieniu trzymać jajka długo w dłoniach, obracać, ozdabiać itp.

Jak zabarwić jajka na żółto kurkumą

  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. Do miski wlewamy 1½ litra wrzątku, dosypujemy 4 łyżki kurkumy i 3 łyżki soli.
  3. Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia żółtego (intensywny kolor wymaga leżakowania jajek w barwniku przez ok. 2 godziny).

Kurkuma po wymieszaniu w wodzie po jakimś czasie osiądzie na dnie naczynia. Ta metoda nie da tak intensywnego efektu jak syntetyczny barwnik żółty. Polecam do barwienia jajek w całości.

Jak zabarwić jajka na brązowo liśćmi cebuli

Zobacz też
Drapanki - skrobanki - pisanki skrobane

  1. Liście zewnętrzne cebuli dość gęsto ułożone w 1-litrowym naczyniu przekładamy do większego garnka i zalewamy 1 litrem wody.
  2. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 15 minut.
  3. Wkładamy surowe, wyczyszczone wacikiem nasączonym w wodzie jajka i gotujemy przez 15-25 minut, aż do uzyskania pożądanego odcienia brązu.

Alternatywną metodą zdobienia jajek z wykorzystaniem cebuli jest wzór marmurkowy.

Poradzono mi kiedyś, żeby liście odcedzać przed włożeniem jajek do garnka, ale wróciłam do metody wkładania jajek do roztworu z listkami, bo dzięki temu żadne z nich nie dotyka dna garnka i ryzyko nierównomiernego zabarwienia jest mniejsze, choć z kolei może się zdarzyć, że jajko przylepi się do któregoś listka.

Jak zabarwić jajka na różowo burakami

  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. Do garnka wlewamy 1 l wody i dodajemy 1 szklankę utartych na tarce o drobnych oczkach buraków.
  3. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki soli.
  4. Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia różowego (jajka będą jasnoróżowe, nawet po zostawieniu ich w roztworze na całą noc).

Ta metoda nadaje się w zasadzie jedynie do barwienia śnieżnobiałych jajek i nie da się nią uzyskać koloru buraków tak intensywnego, jak po przypadkowym ich kontakcie z białą bluzką ;). To będą pastelowe jajka

Naturalne barwniki do pisanek
Naturalnie barwione jajka

A tutaj, na sam koniec, zestawienie prac Tusi Jałowieckiej. To dopiero mnogość kolorów i wzorów!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

59 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom