Nasi goreng – smażony ryż

Nasi goreng - smażony ryż

Odwiedzając Indonezję lub Malezję koniecznie spróbujcie nasi goreng. To smażony ryż z jajkiem i krewetkami lub tofu oraz warzywami, czasem podawany również z kurczakiem czy innym mięsem. Nieskomplikowany do przygotowania, dzięki czemu można go kupić nawet na małych, ulicznych stoiskach z jedzeniem. W takich miejscach na własne oczy można zobaczyć jak zrobić nasi goreng.

Nasi goreng - smażony ryż
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
1 godz.
 

Nasi goreng - przepis na smażony ryż z jajkiem i krewetkami oraz warzywami, opcjonalnie z dodatkiem wołowiny. To potrawa spotykana w Malezji oraz Indonezji i przyrządzana na wiele sposobów.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Indonezyjska, Malajska
Przepis na: nasi goreng, smażony ryż
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 200 g ryżu (ugotowany, ostudzony)
  • 400 g krewetek (surowe, obrane, z pozostawionymi ogonkami)
  • 200 g wołowiny (krzyżowa, pokrojona w cienkie plastry; opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 4 cebulki dymki (drobno pokrojone)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 3-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1-2 papryczki chili (pokrojone w bardzo drobną kosteczkę)
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kecap manis (można zastąpić sosem sojowym wymieszanym z karmelem lub balsamico)
  • 1 łyżeczka pasty z krewetek (można zastąpić suszonymi krewetkami w proszku)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
Do dekoracji
  • 4-8 liści sałaty (drobno porwana)
  • 1 ogórek (pokrojony w cienkie plastry)
  • 3 łyżki smażonej cebuli (usmażona na chrupko)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Nasi goreng - smażony ryż - Jak zrobić
Jajka sadzone lub omlety
  1. Jajka bardzo intensywnie rozkłócam z solą, żeby masa dobrze się spieniła. Będą usmażone na puszyste 4 omlety.

    Zamiast omletów można też usmażyć jajka sadzone.


  2. Wylewam ¼ masy na patelnię nasmarowaną cienko olejem i smażę na średnim ogniu omlet przez ok. 2 minuty (po ok. 1,5 minuty obracam i dosmażam z drugiej strony). Powtarzam czynności z pozostałymi trzema omletami.


  3. Wystudzone omlety roluję i kroję w cienkie paski. Odstawiam.

Pasta krewetkowa
  1. Czosnek, cebulę, chili, pastę z krewetek, kolendrę i cukier miksuję w małym blenderze lub rozcieram dokładnie w moździerzu.

Smażenie składników
  1. Na 1-2 łyżkach podsmażam pastę krewetkową w woku lub na głębokiej, dużej patelni. Po ok. 1 minucie dodaję krewetki i wołowinę. Smażę przez ok. 3 minuty, aż krewetki się zaróżowią.

  2. Dolewam pozostały olej i dodaję zimny, ugotowany ryż. Smażę i mieszam często, żeby rozetrzeć ewentualne grudki.

  3. Gdy ryż się podgrzeje, dodaję kecap manis, sos sojowy i dymki. Smażę jeszcze przez ok. 1 minutę.

Serwowanie
  1. Na talerzu układam sałatę wokół brzegu, a na środek nakładam smażony ryż. Otaczam plasterkami ogórka, posypuję paskami omletu i smażoną cebulą.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Nasi goreng - smażony ryż
Nasi goreng – smażony ryż
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)