fbpx
Czytasz właśnie
Nasi goreng – smażony ryż

Nasi goreng – smażony ryż

Nasi goreng - smażony ryż
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Odwiedzając Indonezję lub Malezję koniecznie spróbujcie nasi goreng. To smażony ryż z jajkiem i krewetkami lub tofu oraz warzywami, czasem podawany również z kurczakiem czy innym mięsem. Nieskomplikowany do przygotowania, dzięki czemu można go kupić nawet na małych, ulicznych stoiskach z jedzeniem. W takich miejscach na własne oczy można zobaczyć jak zrobić nasi goreng.

Nasi goreng - smażony ryż

Nasi goreng - smażony ryż

Nasi goreng - przepis na smażony ryż z jajkiem i krewetkami oraz warzywami, opcjonalnie z dodatkiem wołowiny. To potrawa spotykana w Malezji oraz Indonezji i przyrządzana na wiele sposobów.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 1 hour
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Indonezyjska, Malajska
Przepis na: nasi goreng, smażony ryż
Liczba porcji: 4
Kalorie: 606kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g ryżu (ugotowany, ostudzony)
  • 400 g krewetek (surowe, obrane, z pozostawionymi ogonkami)
  • 200 g wołowiny (krzyżowa, pokrojona w cienkie plastry; opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 4 cebulki dymki (drobno pokrojone)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 3-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1-2 papryczki chili (pokrojone w bardzo drobną kosteczkę)
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kecap manis (można zastąpić sosem sojowym wymieszanym z karmelem lub balsamico)
  • 1 łyżeczka pasty z krewetek (można zastąpić suszonymi krewetkami w proszku)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

Do dekoracji

  • 4-8 liści sałaty (drobno porwana)
  • 1 ogórek (pokrojony w cienkie plastry)
  • 3 łyżki smażonej cebuli (usmażona na chrupko)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

Jajka sadzone lub omlety

  • Jajka bardzo intensywnie rozkłócam z solą, żeby masa dobrze się spieniła. Będą usmażone na puszyste 4 omlety.
    Zamiast omletów można też usmażyć jajka sadzone.
  • Wylewam ¼ masy na patelnię nasmarowaną cienko olejem i smażę na średnim ogniu omlet przez ok. 2 minuty (po ok. 1,5 minuty obracam i dosmażam z drugiej strony). Powtarzam czynności z pozostałymi trzema omletami.
  • Wystudzone omlety roluję i kroję w cienkie paski. Odstawiam.

Pasta krewetkowa

  • Czosnek, cebulę, chili, pastę z krewetek, kolendrę i cukier miksuję w małym blenderze lub rozcieram dokładnie w moździerzu.

Smażenie składników

  • Na 1-2 łyżkach podsmażam pastę krewetkową w woku lub na głębokiej, dużej patelni. Po ok. 1 minucie dodaję krewetki i wołowinę. Smażę przez ok. 3 minuty, aż krewetki się zaróżowią.
  • Dolewam pozostały olej i dodaję zimny, ugotowany ryż. Smażę i mieszam często, żeby rozetrzeć ewentualne grudki.
  • Gdy ryż się podgrzeje, dodaję kecap manis, sos sojowy i dymki. Smażę jeszcze przez ok. 1 minutę.

Serwowanie

  • Na talerzu układam sałatę wokół brzegu, a na środek nakładam smażony ryż. Otaczam plasterkami ogórka, posypuję paskami omletu i smażoną cebulą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 350g | Kalorie: 606kcal (30%) | Węglowodany: 19g (6%) | Białko: 32g (64%) | Tłuszcze: 45g (69%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 343mg (114%) | Sód: 1176mg (51%) | Potas: 536mg (15%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 709IU (14%) | Witamina C: 24mg (29%) | Wapń: 130mg (13%) | Żelazo: 3mg (17%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Nasi goreng - smażony ryż
Nasi goreng – smażony ryż

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom