Naleśniki przepis podstawowy | Dorota Kamińska

Naleśniki – przepis podstawowy

Naleśniki to smaczne śniadanie, deser lub kolacja, a czasem również danie obiadowe. Przygotowane z odpowiedniego ciasta naleśnikowego, będą cienkie, delikatnie zrumienione, z zawartością niewielkiej ilości tłuszczu. Dzięki niezliczonej możliwości kombinacji dodatków, są potrawą umożliwiającą eksperymenty w kuchni. Często jest to jedna z pierwszych potraw w repertuarze początkujących miłośników gotowania. Podane z naturalną, bitą śmietaną i owocami, polane polewą czekoladową, kuszą pięknymi kolorami, aromatem i wspaniałym smakiem. Zobaczcie jak zrobić naleśniki – przepis podstawowy.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania

Można przygotować je na słodko lub wytrawnie, z dodatkiem różnego rodzaju mąki. Sprawdzi się zarówno pszenna, jak i gryczana, a także kukurydziana. Różnią się pod względem elastyczności i grubości ciasta, zawartości dodatkowych składników. Osobiście najbardziej lubię crepes. Wychodzą najcieńsze i najdelikatniejsze, jednak swoją naleśnikową przygodę zaczynałam z inną recepturą. Poniższy przepis oczywiście na zawsze będzie dla mnie podstawą.

3 od 2 osób
Naleśniki
Naleśniki
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 
Przepis na naleśniki czyli podstawowa receptura jak zrobić naleśniki krok po kroku. Według podanych proporcji można usmażyć eleganckie, cienkie naleśniki na słodko lub wytrawnie.
Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Europejska, Polska
Przepis na: naleśniki
Liczba kalorii: 129 kcal
Liczba porcji: 10 sztuk o średnicy ok 20 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy wymieszanym z 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii)
  • 1 łyżka oleju
  • masło klarowane (lub inny tłuszcz do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Naleśniki - przepis i film wideo

Obejrzyjbezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.

Przydatne poradniki:

  1. Naleśniki bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępujemy mąką bezglutenową
  2. Naleśniki bez mleka - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
  3. Naleśniki bez jajek - zamiast 1 jajka do naleśników przygotowywanych na słodko najlepiej dodać pół dojrzałego banana. 1 jajko można też zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
  4. Naleśniki wegańskie - jajko zastępujemy bananem lub siemieniem lnianym, a mleko krowie - mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub migdałowym, a smażymy na tłuszczu roślinnym
  5. Jak zrobić cukier waniliowy
  6. Bita śmietana - przepis

Na naleśniki możemy nałożyć dowolną kompozycję owoców, którą najbardziej lubimy. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji dodatków:

    • klasyczna, czyli tylko cukier lub cukier puder
    • z polewą czekoladową lub owocową
    • z bitą śmietaną
    • z owocami, np. ananasem, truskawkami, brzoskwiniami, bananem, jagodami, borówką amerykańską, jabłkami
    • naleśniki z dżemem, np. wiśniowym, truskawkowym, jagodowym, jabłkowym
    • z bananem i masłem czekoladowym
    • naleśniki z serem
    • różne, pomieszane warianty powyższych 🙂
Naleśniki - Jak zrobić
  1. Wodę i mleko wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, ubijamy ręczną trzepaczką, mikserem lub miksujemy w blenderze, aby wszystko się połączyło. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, ale jednocześnie być na tyle gęste, żeby bez problemu ściąć się na patelni.
  2. Rozgrzewamy teflonową lub ceramiczną patelnię delikatnie posmarowaną olejem lub masłem klarowanym. Wlewamy na środek ciasto w takiej ilości, żeby średnica koła utworzonego ciasta była mniej więcej połową średnicy patelni. Przechylamy patelnię tak, aby rozprowadzić ciasto równomiernie po całym dnie.
  3. Smażymy na średnim ogniu aż z wierzchu ciasto będzie całkowicie ścięte, a spód lekko zrumieniony. Obracamy łopatką lub przerzucamy w powietrzu. Dosmażamy drugą stronę, a następnie odkładamy na talerz, gdzie nasz pomocnik nakłada dżemy, owoce, bitą śmietanę, polewy, syrop klonowy, cukier puder, cukier…
Wartości odżywcze
Naleśniki
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 129 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 26mg 9%
Sód 17mg 1%
Potas 58mg 2%
Węglowodany ogółem 15g 5%
Cukry 1g
Białko 3g 6%
Witamina A 1.3%
Wapń 3.3%
Żelazo 5.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, które dodatki wybraliście i jak udały się Wasze naleśniczki. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z czym najlepsze!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

177 komentarzy
  1. Najlepsze naleśniki polegają na skontrastowaniu smaku słonego i słodkiego. Do przepisu bazowego (który robię bez cukru waniliowego) polecam dodać pół łyżeczki soli i mniej więcej 3 – 4 łyżki cukru trzcinowego. Trzeba je tylko delikatnie zrumienić i posypać (kiedy troszkę wystygną) cukrem pudrem – będą raczej niechrupiące, ale przyjemny słodko – słonawy posmak pozostanie niezapomniany…

  2. A jeśli nie mam wody gazowanej? Wiem, że po niej ciasto jest bardziej puszyste, ale powiedzmy że mam wszystkie skladniki oprócz wody właśnie 🙂

    1. To jest takie coś, co sobie można zrobić z cukru i wanilii i potem używać tego w kuchni, podczas kiedy wszyscy i tak będą Cię poprawiać, że wymawia się „wanilinowy”, nie mając pojęcia jaka jest różnica między jednym a drugim.

  3. Chwilkę temu próbowałem je zrobić pod nieobecność rodziców i wyszly super. Pierwszego za szybko chciałem wyjąć ale reszta wyszla super. Mi z tego przepisu wyszlo 5 takich srednich. Polecam +

  4. [..YouTube..] Chwilkę temu próbowałem je zrobić pod nieobecność rodziców i wyszly super. Pierwszego za szybko chciałem wyjąć ale reszta wyszla super. Mi z tego przepisu wyszlo 5 takich srednich. Polecam +

  5. [..YouTube..] Chwilkę temu próbowałem je zrobić pod nieobecność rodziców i wyszly super. Pierwszego za szybko chciałem wyjąć ale reszta wyszla super. Mi z tego przepisu wyszlo 5 takich srednich. Polecam +

  6. Super, co prawda dwa pierwsze naleśniki mi nie wyszły( za szybko chciałem przekręcać) ale następne wychodziły coraz lepsze, dzięki za przepis.

  7. [..YouTube..] Super, co prawda dwa pierwsze naleśniki mi nie wyszły( za szybko chciałem przekręcać) ale następne wychodziły coraz lepsze, dzięki za przepis.

  8. ale miałaś fajne początki… 🙂 Teraz to pełna profeska 😀 Kocham przepisy z Twojej strony, a żurek Wielkanocny robi furrorę w mojej rodzinie! dzięki, że jesteś 🙂 pozdrawiam!!!!!

  9. [..YouTube..] ale miałaś fajne początki… 🙂 Teraz to pełna profeska 😀 Kocham przepisy z Twojej strony, a żurek Wielkanocny robi furrorę w mojej rodzinie! dzięki, że jesteś 🙂 pozdrawiam!!!!!

  10. Jak wierzch naleśnika się zetnie, można już obracać, ciasto na pewno nie jest już wtedy surowe. Ale zawsze lepiej najpierw zerknąć czy spód jest odpowiednio wysmażony, bo nie każdy lubi jasne naleśniki.

  11. [..YouTube..] Jak wierzch naleśnika się zetnie, można już obracać, ciasto na pewno nie jest już wtedy surowe. Ale zawsze lepiej najpierw zerknąć czy spód jest odpowiednio wysmażony, bo nie każdy lubi jasne naleśniki.

  12. A czy może być szklanka niegazowanej ale wysoko zmineralizowanej wody?I ile takich nalesników wychodzi z tych składników, które podałaś?:)

    1. Może być nawet woda z kranu, po prostu nie będą miały wtedy tych malutkich dziurek po usmażeniu. Wychodzi 8-10 sztuk na większej patelni (jest informacja nad listą składników 🙂 ). Na mniejszej pewnie ok. 12.

      1. O kurka wodna nie zauważyłam;)) Sorry, dzięki za odp. Muszę zrobić:) Jest tyle przepisów na nalesniczki, że oj glowa boli, ale wypróbuje Twój, bo na Tobie się jeszcze nie zawiodłam.:)

  13. Przedchwilą spróbowałem zrobić te naleśniki podczas nieobecności rodziców w domu (dziś 8 marca więc mama byłaby zadowolona i tata też bo ma dzisiaj urodziny :)) ale niestety z moimi zdolnościami manualnymi ciasto jaraaało się nie mogłem go odczepić od patelni i niestety nie dałem rady. Zrobiłem dwa pseudo naleśniki i zjadłem je 🙂 W smaku są pyszne trzeba przyznać 🙂

  14. [..YouTube..] Przedchwilą spróbowałem zrobić te naleśniki podczas nieobecności rodziców w domu (dziś 8 marca więc mama byłaby zadowolona i tata też bo ma dzisiaj urodziny :)) ale niestety z moimi zdolnościami manualnymi ciasto jaraaało się nie mogłem go odczepić od patelni i niestety nie dałem rady. Zrobiłem dwa pseudo naleśniki i zjadłem je 🙂 W smaku są pyszne trzeba przyznać 🙂

  15. a mi nie wychodzą te naleśniki w ogóle robie wszystko jak w przepisie a ciasto jest takie leciwe, że sie obrócić nie da ,zawsze wychodzą mi normalne a ten przepis mi nie idzie ;<

  16. [..YouTube..] a mi nie wychodzą te naleśniki w ogóle robie wszystko jak w przepisie a ciasto jest takie leciwe, że sie obrócić nie da ,zawsze wychodzą mi normalne a ten przepis mi nie idzie ;<

  17. @paluszkiful Sklarowane jest rozpuszczone i pozbawione wody i białka. W
    filmie i na mojej stronie z przepisem na naleśniki jest odnośnik do
    instrukcji jak takie masło zrobić, możesz kliknąć i zerknąć albo po prostu
    kupić w delikatesach albo markecie – powinno stać na półce, w słoiczku,
    obok past curry itp. Możesz też delikatnie posmarować patelnię innym
    tłuszczem, np. olejem albo smalcem.

  18. [..YouTube..] Sklarowane jest rozpuszczone i pozbawione wody i białka. W filmie i na mojej stronie z przepisem na naleśniki jest odnośnik do instrukcji jak takie masło zrobić, możesz kliknąć i zerknąć albo po prostu kupić w delikatesach albo markecie – powinno stać na półce, w słoiczku, obok past curry itp. Możesz też delikatnie posmarować patelnię innym tłuszczem, np. olejem albo smalcem.

  19. [..YouTube..] @paluszkiful Sklarowane jest rozpuszczone i pozbawione wody i białka. W filmie i na mojej stronie z przepisem na naleśniki jest odnośnik do instrukcji jak takie masło zrobić, możesz kliknąć i zerknąć albo po prostu kupić w delikatesach albo markecie – powinno stać na półce, w słoiczku, obok past curry itp. Możesz też delikatnie posmarować patelnię innym tłuszczem, np. olejem albo smalcem.

  20. @pozytywnakuchnia Tak, wiem ;-)))). Zamiast tego może jakaś kiełbaska?
    :-))))). Powiedzmy danie a’la paella. Dziękuję!;-)))))

  21. z białym sereeem ; ) pewnie dlatego, ze sama nie umiem zrobić takiego pysznego sera do naleśników… no i z jabłkami takie odsmażane na nastepny dzień : ))

  22. @unpiso Ano zrobiła się. Złamała mi się ostatnio drewniana łopatka, taka
    zwykła, prosta, idealna do obracania naleśników. A ta zakrzywiona
    silikonowa niestety czasem robi dziury. Podrzucać też umiem :).

  23. [..YouTube..] @unpiso Ano zrobiła się. Złamała mi się ostatnio drewniana łopatka, taka zwykła, prosta, idealna do obracania naleśników. A ta zakrzywiona silikonowa niestety czasem robi dziury. Podrzucać też umiem :).

  24. Z białym serem, na słodko… I takiego mi smaka narobiłaś, że musiałam od razu po patelnię sięgnąć 🙂

  25. [..YouTube..] @TheUnboxinglive Po co się męczyć z wyciąganiem miksera z szafki, rozwijaniem kabla, mocowaniem końcówek do ubijania, a potem składaniem i zwijaniem, kiedy to parę ruchów trzepaczką, a efekt dokładnie ten sam 🙂

  26. po chłopsku – farsz jak na ruskie pierogi – naleśniczki złożone na 4 i polane sosem z borowików, ewentualnie dodatkowo posypane startym serem i zapieczone chwilke w piekarniku..mniam

  27. Ja w sumie robię podobnie, tzn. na 2 szklanki mąki daję 2-2,5 szklanki płynu (ja daję tylko mleko) oraz 2 jajka, smażę na teflonowej patelni której dno wcześniej polałam olejem i wytarłam ręcznikiem papierowym, czyli w zasadzie na suchej patelni a ten mik z olejem to działa chyba raczej na podświadomość, że smażę na czymś a nie na sucho. Z reguły używam mąkę z pełnego przemiału , ale próbowałam już na mące owsianej (naleśniki z nadzieniem deserowym na tej mące są pyszne) oraz na mące jęczmiennej. Jako nadzienie stosuję szpinak z pomidorami i czosnkiem (rodzina takie uwielbia) oraz ser lub nadzienie z prażonymi jabłkami z odrobiną cynamonu.

  28. Przepis moim zdaniem totalnie beznadziejny – ciasto wychodzi zdecydowanie za rzadkie i nie da się z niego zrobić naleśników bez dodatkowego zagęszczenia. Nie polecam.

  29. Dziękuję :). Fajnie, że przepisy się przydają, dla mnie jest to zawsze dodatkowa motywacja do przygotowywania następnych filmów. Życzę powodzenia w kuchni!

  30. witaj no dokładnie wychodziły cieniutkie i grubiutkie zależy ile wlewałem „masy” na patelnie 😛 ogółem świetnie prowadzisz blog jestem chłopakiem i dopiero się ucze podstaw kuchni ty mi w tym pomagasz naprawde 😉 !

  31. [..YouTube..] witaj no dokładnie wychodziły cieniutkie i grubiutkie zależy ile wlewałem „masy” na patelnie 😛 ogółem świetnie prowadzisz blog jestem chłopakiem i dopiero się ucze podstaw kuchni ty mi w tym pomagasz naprawde 😉 !

  32. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia witaj no dokładnie wychodziły cieniutkie i grubiutkie zależy ile wlewałem „masy” na patelnie 😛 ogółem świetnie prowadzisz blog jestem chłopakiem i dopiero się ucze podstaw kuchni ty mi w tym pomagasz naprawde 😉 !

  33. z mąką różnie bywa i niestety czasem trzeba dawać nawet dwa razy więcej – co jest szczególnie uciążliwe podczas pieczenia ciast, zwłaszcza dla początkujących (czyli dla mnie 🙂 ). Im więcej mąki tym grubsze naleśniki – ale są tacy, co wolą cienkie i tacy, co wolą grubsze, więc jest jak najbardziej ok :).

  34. [..YouTube..] z mąką różnie bywa i niestety czasem trzeba dawać nawet dwa razy więcej – co jest szczególnie uciążliwe podczas pieczenia ciast, zwłaszcza dla początkujących (czyli dla mnie 🙂 ). Im więcej mąki tym grubsze naleśniki – ale są tacy, co wolą cienkie i tacy, co wolą grubsze, więc jest jak najbardziej ok :).

  35. [..YouTube..] @ocbjoint z mąką różnie bywa i niestety czasem trzeba dawać nawet dwa razy więcej – co jest szczególnie uciążliwe podczas pieczenia ciast, zwłaszcza dla początkujących (czyli dla mnie 🙂 ). Im więcej mąki tym grubsze naleśniki – ale są tacy, co wolą cienkie i tacy, co wolą grubsze, więc jest jak najbardziej ok :).

  36. – wszyscy podziwiaja Twoje umiejetnosci oraz slinia sie na nalesniki 😉 zdumiewasz sie, ze nikt nie widzi statywu? 4x musialem ogladac by w koncu rzucil mi sie w oczy 😉

  37. [..YouTube..] – wszyscy podziwiaja Twoje umiejetnosci oraz slinia sie na nalesniki 😉 zdumiewasz sie, ze nikt nie widzi statywu? 4x musialem ogladac by w koncu rzucil mi sie w oczy 😉

  38. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia – wszyscy podziwiaja Twoje umiejetnosci oraz slinia sie na nalesniki 😉 zdumiewasz sie, ze nikt nie widzi statywu? 4x musialem ogladac by w koncu rzucil mi sie w oczy 😉

  39. no widzisz wszyscy patrzyli jak się robi naleśniki a nie gdzieś indziej – faktycznie stojak widać ;p Lepszy stojak niż jakaś osoba hehe albo jak naleśniki rano były robione to nagie nogi/stopy danej osoby ;p;p;p

  40. hmm dobre pytanie – muszę sprawdzić przy najbliższej okazji 😀 kiedyś mi się naleśnik przykleił do sufitu 😀

  41. Chyba nikt nie zauważył, jak się fajnie stojak od kamery odbija w drzwiczkach piekarnika. Normalnie co filmik to jakaś wtopa ;).

  42. A ile obrotów robią? Bo choć u mnie amplituda niewielka, to nadrabiam dużą częstotliwością ruchów ręką 😉

  43. [..YouTube..] no widzisz wszyscy patrzyli jak się robi naleśniki a nie gdzieś indziej – faktycznie stojak widać ;p Lepszy stojak niż jakaś osoba hehe albo jak naleśniki rano były robione to nagie nogi/stopy danej osoby ;p;p;p

  44. też lubię naleśniki na słodko – czasami zdarzają się nawet z białym serem i rodzynkami ;p Jak podrzucam to nadaję im większą amplitudę hehehe

  45. [..YouTube..] też lubię naleśniki na słodko – czasami zdarzają się nawet z białym serem i rodzynkami ;p Jak podrzucam to nadaję im większą amplitudę hehehe

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)