Naleśniki z rabarbarem przepis | Dorota Kamińska

Naleśniki z rabarbarem

Naleśniki z rabarbarem

Naleśniki z rabarbarem czyli poezji naleśnikowej ciąg dalszy. Dzisiejszy poranek pod znakiem naleśnikowego szaleństwa to prawdziwa rozpusta smaków, pomimo tego, że składniki nie należą do szczególnie wyszukanych i wykwintnych. Czasem po prostu nie potrafię sobie odmówić w weekend moich ulubionych naleśników. Ich przygotowanie daje pole do popisu wyobraźni i tyle możliwości przygotowania nadzienia na słodko lub wytrawnie!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania

Rabarbar świetnie komponuje się z jabłkami i truskawkami, a wzbogacony aromatem cytryny i wanilii pozwala w pełni wydobyć swój charakterystyczny smak. Kwaskowatość zrównoważona słodyczą. Chrupkość połączona z miękkością. Magia zapachu prażonych jabłek i cynamonu, które kojarzą mi się z zimowymi aromatami, zaczarowana wiosennym, cytrusowym aromatem i smakiem rabarbaru, który niebawem zagości też w dżemach i ciastach. Wiosenne naleśniki z rabarbarem, które zwiastują nadejście długo wyczekiwanego lata.

Naleśniki z rabarbarem
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 
Naleśniki z rabarbarem z dodatkiem jabłka, pachnące wanilią i cynamonem oraz skórką z cytryny, udekorowane bitą śmietaną. Pyszne, do przygotowania w różnych wersjach ciasta naleśnikowego, naleśniki z rabarbarem na śniadanie lub deser.
Danie: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: naleśniki z rabarbarem
Liczba porcji: 9 naleśników o średnicy ok. 24-26 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 1 szklanka mleka (można zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanką)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1½-2 szklanki mąki (pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550; można zastąpić mąką orkiszową typ 630 o niższym indeksie glikemicznym lub mieszanką bezglutenową)
  • 1 jajko
Do smażenia
  • masło klarowane lub olej
Nadzienie
  • 4 jabłka (umyte, pokrojone w kostkę o boku ok. 1,5 cm)
  • 8 łodyg dojrzałego rabarbaru (umyte, pokrojone na plasterki o szerokości ok. 1 cm)
  • 2-5 łyżek cukru (można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • starta skórka cytrynowa (z ½ sparzonej, osuszonej cytryny)
  • cynamon
Do dekoracji (do wyboru)
  • 8 listków mięty (drobno pokrojone)
  • truskawki
  • polewa czekoladowa
  • bita śmietana

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Klasyczne ciasto naleśnikowe można zastąpić ciastem razowym, czekoladowym lub bezglutenowym.

  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić naleśniki razowe
  3. Jak zrobić naleśniki czekoladowe
  4. Jak zrobić cukier waniliowy
  5. Polewa czekoladowa – przepis
  6. Bita śmietana – przepis
  7. Bita śmietana – przepis
 
Naleśniki z rabarbarem - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki na ciasto rozkłócam trzepaczką w misce i smażę na patelni wysmarowanej od czasu do czasu klarowanym masłem naleśniki - cienkie.
  2. Na suchej, teflonowej patelni prażę jabłka i rabarbar lekko zasypane cukrem, aż do uzyskania miękkości.
  3. Dodaję dużą szczyptę cynamonu, skórkę cytrynową i miętę, mieszam jeszcze przez chwilę i zdejmuję patelnię z ognia.
  4. Nakładam nadzienie na usmażone naleśniki i zawijam ciasto w rulony lub składam w trójkąty.
  5. Dekoruję naleśniki z rabarbarem polewą czekoladową, bitą śmietaną i miętą.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Naleśniki zostały przygotowane z myślą o akcjach kulinarnych „Naleśnikowy tydzień” i „Majowe śniadanie”.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)