Naleśniki z pieczarkami przepis | Dorota Kamińska

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

Jedne z wytrawnych, które lubię za smak i łatwość zrobienia czyli naleśniki z pieczarkami. Można przygotować je z pszennego, gryczanego lub bezglutenowego ciasta, a potem podsmażyć pieczarki z cebulą i czosnkiem. Do tego śmietanka lub mleko kokosowe i koniecznie natka pietruszki. Zobaczcie jak zrobić naleśniki z pieczarkami.

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

Najlepsze naleśniki z pieczarkami, idealne na kolację lub prosty obiad. Pokazuję jak zrobić naleśniki z farszem pieczarkowym z serem żółtym.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: naleśniki z farszem pieczarkowym, naleśniki z pieczarkami
Liczba porcji: 10 sztuk
Kalorie: 252kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Farsz do naleśników

  • 500 g pieczarek (umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1-2 cebule (drobno pokrojone)
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie; pokrojony w drobną kosteczkę)
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • 100 g sera żółtego (opcjonalnie; starty na tarce o grubych oczkach)
  • ½ pęczka natki pietruszki (posiekana)
  • sól, pieprz

Ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (najlepiej mineralna, gazowana)
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki mąki (w zależności od typu mąki)
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
  • 1 szczypta soli

Do smażenia

  • olej lub masło klarowane

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Naleśniki

  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję reguluję, dosypując dodatkową mąkę lub dolewając mleko i wodę.
  • Dobrze rozgrzewam patelnię i delikatnie smaruję olejem lub stopionym masłem. Smażę z obu stron cienkie naleśniki. Układam na talerzyku, przykrywam miską i odstawiam do lekko rozgrzanego piekarnika, żeby nie wystygły. 

Farsz pieczarkowy

  • Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oleju na patelni.
  • Do zeszklonej cebuli dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odkrywam, dosypuję połowę natki pietruszki i smażę, doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
  • Doprawione pieczarki smażę, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż odparują.
  • Na naleśnikach wykładam pieczarki i posypuję żółtym serem oraz pozostałą natką pietruszki.
  • Zawijam naleśniki w dowolny sposób i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Calories: 252kcal | Carbohydrates: 23g (8%) | Protein: 8g (16%) | Fat: 14g (22%) | Saturated Fat: 7g (35%) | Cholesterol: 64mg (21%) | Sodium: 93mg (4%) | Potassium: 255mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 4.7% | Vitamin C: 2.3% | Calcium: 11.2% | Iron: 9.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)