Naleśniki z pieczarkami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

  • prosty przepis
  • kilka łatwo dostępnych składników
  • wegetariańskie i pożywne
Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami – przepis na łatwy obiad bez mięsa. Szczególnie lubię je za smak i prostotę zrobienia. Można przygotować takie naleśniki z sosem pieczarkowym na bazie pszennego, gryczanego lub bezglutenowego ciasta. Najpierw usmażyć wszystkie i trzymać w piekarniku, żeby nie wystygły. A potem podsmażyć pieczarki z cebulą i czosnkiem. Do tego śmietanka lub mleko kokosowe albo białe wino czy wywar. I koniecznie natka pietruszki. Łatwy przepis, zwłaszcza gdy macie już opanowane smażenie naleśników. Zobaczcie jak zrobić naleśniki z sosem z pieczarek krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad bez mięsa

Sos z pieczarkami według tego przepisu możecie wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli nie do naleśników, to z pewnością nada się też do ryżu lub kaszy. Możecie też zrobić z nim pyszny makaron z pieczarkami.

Przepis na naleśniki z pieczarkami

Moja propozycja to uniwersalne ciasto naleśnikowe. Ale możecie też wykorzystać recepturę bezglutenową lub inną, swoją ulubioną, A nawet przyrządzić w ten sposób tortille. Z pewnością każdy z Was będzie mieć jakiś interesujący pomysł!

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

Najlepsze naleśniki z pieczarkami, idealne na kolację lub prosty obiad. Pokazuję jak zrobić naleśniki z farszem pieczarkowym z serem żółtym.
5 od 4 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: naleśniki z farszem pieczarkowym, naleśniki z pieczarkami
Liczba porcji: 8 sztuk
Kalorie: 298kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Farsz do naleśników

  • 500 g pieczarek (umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • ½ szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie; można zastąpić całość lub połowę śmietanką kremówką 30-36% albo wywarem z warzyw, ewentualnie drobiowym)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 25 g sera pleśniowego (np. rokpol)
  • ½ papryczki chili (można zastąpić zwykłą czerwoną papryką i doprawić szczyptą suszonego chili)
  • 50 g parmezanu (opcjonalnie; można zastąpić innym, twardym serem włoskim)
  • 1 pęczek natki pietruszki (posiekana)
  • sól, pieprz

Ciasto naleśnikowe

  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki wody (najlepiej mineralna, gazowana)
  • 2 jajka (średnie)
  • 1-1¼ szklanki mąki (w zależności od typu mąki; najpierw daję mniej i w razie potrzeby stopniowo dosypuję, żeby wyregulować konsystencję ciasta)
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
  • 1 szczypta soli

Do smażenia

  • olej lub masło klarowane

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Zobacz też
Sos pieczarkowy

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Naleśniki

  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję reguluję, dosypując dodatkową mąkę.
  • Dobrze rozgrzewam patelnię i delikatnie smaruję olejem lub stopionym masłem. Smażę z obu stron cienkie naleśniki. Układam na talerzyku, przykrywam miską i odstawiam do lekko rozgrzanego piekarnika, żeby nie wystygły. 

Farsz pieczarkowy

  • Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oleju na patelni.
  • Do zeszklonej cebuli dodaję pieczarki. Obsmażam szybko, następnie zmniejszam ogień i dolewam białe wino.
  • Duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gdy grzyby zmiękną, odkrywam i gotuję, aż sos zacznie gęstnieć.
  • Dodaję ser pleśniowy i gotuję jeszcze chwilę, mieszając i doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
  • Dodaję połowę natki pietruszki, mieszam i zdejmuję z ognia.
  • Na naleśnikach wykładam pieczarki i posypuję żółtym serem oraz pozostałą natką pietruszki.
  • Zawijam naleśniki w dowolny sposób i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 298kcal (15%) | Carbohydrates: 21g (7%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 113mg (38%) | Sód: 228mg (10%) | Potas: 337mg (10%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 554IU (11%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 3mg (15%) | Vitamin B5: 2mg (20%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 9mg (11%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 63µg (60%) | Wapń: 149mg (15%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 23mg (6%) | Phosphorus: 200mg (20%) | Selenium: 22µg (31%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Naleśniki z pieczarkami przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy naleśniki z sosem z pieczarek przypadły Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, z którymi dodatkami je przygotowaliście!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom