Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami

Jedne z wytrawnych, które lubię za smak i łatwość zrobienia czyli naleśniki z pieczarkami. Można przygotować je z pszennego, gryczanego lub bezglutenowego ciasta, a potem podsmażyć pieczarki z cebulą i czosnkiem. Do tego śmietanka lub mleko kokosowe i koniecznie natka pietruszki. Zobaczcie jak zrobić naleśniki z pieczarkami.

5 od 1 osoby
Naleśniki z pieczarkami
Naleśniki z pieczarkami
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
 

Najlepsze naleśniki z pieczarkami, idealne na kolację lub prosty obiad. Pokazuję jak zrobić naleśniki z farszem pieczarkowym z serem żółtym.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: naleśniki z farszem pieczarkowym, naleśniki z pieczarkami
Liczba kalorii: 252 kcal
Liczba porcji: 10 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Farsz do naleśników
  • 500 g pieczarek (umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1-2 cebule (drobno pokrojone)
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie; pokrojony w drobną kosteczkę)
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • 100 g sera żółtego (opcjonalnie; starty na tarce o grubych oczkach)
  • ½ pęczka natki pietruszki (posiekana)
  • sól, pieprz
Ciasto naleśnikowe
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (najlepiej mineralna, gazowana)
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki mąki (w zależności od typu mąki)
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
  • 1 szczypta soli
Do smażenia
  • olej lub masło klarowane

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić masło klarowane
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  4. Jak pokroić cebulę
Naleśniki z pieczarkami - Jak zrobić
Naleśniki
  1. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję reguluję, dosypując dodatkową mąkę lub dolewając mleko i wodę.

  2. Dobrze rozgrzewam patelnię i delikatnie smaruję olejem lub stopionym masłem. Smażę z obu stron cienkie naleśniki. Układam na talerzyku, przykrywam miską i odstawiam do lekko rozgrzanego piekarnika, żeby nie wystygły. 

Farsz pieczarkowy
  1. Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oleju na patelni.

  2. Do zeszklonej cebuli dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odkrywam, dosypuję połowę natki pietruszki i smażę, doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.

  3. Doprawione pieczarki smażę, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż odparują.

  4. Na naleśnikach wykładam pieczarki i posypuję żółtym serem oraz pozostałą natką pietruszki.

  5. Zawijam naleśniki w dowolny sposób i serwuję.

Wartości odżywcze
Naleśniki z pieczarkami
Wielkość porcji (130 g)
Liczba kalorii 252 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 64mg 21%
Sód 93mg 4%
Potas 255mg 7%
Węglowodany ogółem 23g 8%
Błonnik 1g 4%
Cukry 2g
Białko 8g 16%
Witamina A 4.7%
Witamina C 2.3%
Wapń 11.2%
Żelazo 9.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)