Naleśniki z pieczarkami – przepis na łatwy obiad bez mięsa. Szczególnie lubię je za smak i prostotę zrobienia. Można przygotować takie naleśniki z sosem pieczarkowym na bazie pszennego, gryczanego lub bezglutenowego ciasta. Najpierw usmażyć wszystkie i trzymać w piekarniku, żeby nie wystygły. A potem podsmażyć pieczarki z cebulą i czosnkiem. Do tego śmietanka lub mleko kokosowe albo białe wino czy wywar. I koniecznie natka pietruszki. Łatwy przepis, zwłaszcza gdy macie już opanowane smażenie naleśników. Zobaczcie jak zrobić naleśniki z sosem z pieczarek krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad bez mięsa
Sos z pieczarkami według tego przepisu możecie wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli nie do naleśników, to z pewnością nada się też do ryżu lub kaszy. Możecie też zrobić z nim pyszny makaron z pieczarkami.
Przepis na naleśniki z pieczarkami
Moja propozycja to uniwersalne ciasto naleśnikowe. Ale możecie też wykorzystać recepturę bezglutenową lub inną, swoją ulubioną, A nawet przyrządzić w ten sposób tortille. Z pewnością każdy z Was będzie mieć jakiś interesujący pomysł!

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Farsz do naleśników
- 500 g pieczarek (umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- ½ szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie; można zastąpić całość lub połowę śmietanką kremówką 30-36% albo wywarem z warzyw, ewentualnie drobiowym)
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 25 g sera pleśniowego (np. rokpol)
- ½ papryczki chili (można zastąpić zwykłą czerwoną papryką i doprawić szczyptą suszonego chili)
- 50 g parmezanu (opcjonalnie; można zastąpić innym, twardym serem włoskim)
- 1 pęczek natki pietruszki (posiekana)
- sól, pieprz
Ciasto naleśnikowe
- ¾ szklanki mleka
- ¾ szklanki wody (najlepiej mineralna, gazowana)
- 2 jajka (średnie)
- 1-1¼ szklanki mąki (w zależności od typu mąki; najpierw daję mniej i w razie potrzeby stopniowo dosypuję, żeby wyregulować konsystencję ciasta)
- 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
- 1 szczypta soli
Do smażenia
- olej lub masło klarowane
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić naleśniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
Naleśniki
- Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję reguluję, dosypując dodatkową mąkę.
- Dobrze rozgrzewam patelnię i delikatnie smaruję olejem lub stopionym masłem. Smażę z obu stron cienkie naleśniki. Układam na talerzyku, przykrywam miską i odstawiam do lekko rozgrzanego piekarnika, żeby nie wystygły.
Farsz pieczarkowy
- Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oleju na patelni.
- Do zeszklonej cebuli dodaję pieczarki. Obsmażam szybko, następnie zmniejszam ogień i dolewam białe wino.
- Duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gdy grzyby zmiękną, odkrywam i gotuję, aż sos zacznie gęstnieć.
- Dodaję ser pleśniowy i gotuję jeszcze chwilę, mieszając i doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
- Dodaję połowę natki pietruszki, mieszam i zdejmuję z ognia.
- Na naleśnikach wykładam pieczarki i posypuję żółtym serem oraz pozostałą natką pietruszki.
- Zawijam naleśniki w dowolny sposób i serwuję.
Wartości odżywcze
Naleśniki z pieczarkami przepis
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy naleśniki z sosem z pieczarek przypadły Wam do gustu. Bardzo jestem ciekawa, z którymi dodatkami je przygotowaliście!