Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem, bitą śmietaną i truskawkami
5/5 (1)

Najpierw było ciasto naleśnikowe. Potem, podczas gdy na patelni prażyły się jabłka i rabarbar, na talerzach powstawały pierwsze poranne naleśniki z dżemem. Dżem jagodowy  i rozpuszczona z niewielką ilością masła czekolada. A do tego bita śmietana. Po prostu jagodowa poezja.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze śniadania

Pierwsza wersja to polewa rozlana na talerzu, położony na wierzch naleśnik, warstwa dżemu, chmurka bitej śmietany i świeżutkie, słodkie truskawki. A na szczycie tej słodkiej piramidy pachnące listki mięty.

Druga wersja, nieco skromniejsza, dla tego, komu bardziej burczało w brzuchu i nie poczekał na pokrojone truskawki :). Naleśniki z dżemem, bitą śmietaną i polewą czekoladową. O wiele szybsze do zrobienia, kiedy w kuchni mamy zapas smacznego, najlepiej wykonanego samodzielnie, w domu, dżemu.

Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem - szybkie naleśniki na śniadanie lub deser, które dodatkowo można wzbogacić o bakalie, świeże owoce i bitą śmietanę.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto naleśnikowe

    • 1 Szklanka mleka
    • 1 Szklanka wody mineralnej gazowanej
    • 1,5-2 Szklanki mąki
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 łyżka oleju
    • olej lub masło klarowane (do smażenia)

    Dodatki (do wyboru)

    • 1 Słoiczek dżemu (ok. 150 g; do naleśników najlepiej pasuje dżem truskawkowy, rabarbarowy, malinowy, jabłkowy, morelowy lub ananasowy)

    Dodatki (do wyboru) (opcjonalnie)

    • polewa czekoladowa
    • bita śmietana
    • świeże owoce (np. truskawki, maliny, winogrona, borówka amerykańska, jagody, kiwi, mango, ananas)
    • bakalie (np. płatki migdałów, orzechy włoskie, rodzynki lub żurawina, wiórki kokosowe)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.

    Naleśniki bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą

    Naleśniki bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym

    Naleśniki bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne

    Naleśniki bez jajek - 1 jajko można też zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia

    Naleśniki wegańskie - jajko zastępujemy siemieniem lnianym, a mleko krowie - mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub migdałowym, a smażymy na tłuszczu roślinnym

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić masło klarowane
    2. Jak zrobić cukier waniliowy
    3. Jak zrobić naleśniki razowe
    4. Polewa czekoladowa - przepis
    5. Bita śmietana - przepis

    Naleśniki z dżemem - Jak zrobić

    Krok 1
    Składniki na ciasto mieszamy dokładnie w misce za pomocą trzepaczki lub miksujemy krótko w blenderze, do połączenia.
    Krok 2
    Na rozgrzanej patelni wysmarowanej równomiernie tłuszczem smażymy z obu stron naleśniki. Co drugi naleśnik warto posmarować patelnię kolejną warstwą tłuszczu.
    Krok 3
    Każdy naleśnik smarujemy dżemem. Można zawinąć naleśniki z dżemem w rulon lub składać w trójkąty, albo zostawić naleśnik rozłożony na talerzu, dokładając na warstwę dżemu dodatki tj. świeże owoce lub bakalie, polewę i bitą śmietanę.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Naleśniki z dżemem
    Naleśniki z dżemem

     

    Właściwie to druga wersja była pierwsza. Ale to nieistotne – obydwie zniknęły z talerzy w tempie światła, ustępując miejsca kolejnym dziełom :).

    Naleśniki zostały przygotowane z myślą o akcjach kulinarnych „Naleśnikowy tydzień” i „Majowe śniadanie”.

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)