Naleśniki z dżemem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem, bitą śmietaną i truskawkami

Najpierw było ciasto naleśnikowe. Potem, podczas gdy na patelni prażyły się jabłka i rabarbar, na talerzach powstawały pierwsze poranne naleśniki z dżemem. Dżem jagodowy  i rozpuszczona z niewielką ilością masła czekolada. A do tego bita śmietana. Po prostu jagodowa poezja.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze śniadania

Pierwsza wersja to polewa rozlana na talerzu, położony na wierzch naleśnik, warstwa dżemu, chmurka bitej śmietany i świeżutkie, słodkie truskawki. A na szczycie tej słodkiej piramidy pachnące listki mięty.

Druga wersja, nieco skromniejsza, dla tego, komu bardziej burczało w brzuchu i nie poczekał na pokrojone truskawki :). Naleśniki z dżemem, bitą śmietaną i polewą czekoladową. O wiele szybsze do zrobienia, kiedy w kuchni mamy zapas smacznego, najlepiej wykonanego samodzielnie, w domu, dżemu.

Naleśniki z dżemem, bitą śmietaną i truskawkami

Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem - szybkie naleśniki na śniadanie lub deser, które dodatkowo można wzbogacić o bakalie, świeże owoce i bitą śmietanę.
5 z 1 głos
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: naleśniki z dżemem
Liczba porcji: 12 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • olej lub masło klarowane (do smażenia)

Dodatki (do wyboru)

  • 1 słoiczek dżemu (ok. 150 g; do naleśników najlepiej pasuje dżem truskawkowy, rabarbarowy, malinowy, jabłkowy, morelowy lub ananasowy)
  • polewa czekoladowa (opcjonalnie)
  • bita śmietana (opcjonalnie)
  • świeże owoce (opcjonalnie; np. truskawki, maliny, winogrona, borówka amerykańska, jagody, kiwi, mango, ananas)
  • bakalie (opcjonalnie; np. płatki migdałów, orzechy włoskie, rodzynki lub żurawina, wiórki kokosowe)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Składniki na ciasto mieszamy dokładnie w misce za pomocą trzepaczki lub miksujemy krótko w blenderze, do połączenia.
  • Na rozgrzanej patelni wysmarowanej równomiernie tłuszczem smażymy z obu stron naleśniki. Co drugi naleśnik warto posmarować patelnię kolejną warstwą tłuszczu.
  • Każdy naleśnik smarujemy dżemem. Można zawinąć naleśniki z dżemem w rulon lub składać w trójkąty, albo zostawić naleśnik rozłożony na talerzu, dokładając na warstwę dżemu dodatki tj. świeże owoce lub bakalie, polewę i bitą śmietanę.

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.
Naleśniki bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
Naleśniki bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
Naleśniki bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne
Naleśniki bez jajek - 1 jajko można też zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
Naleśniki wegańskie - jajko zastępujemy siemieniem lnianym, a mleko krowie - mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub migdałowym, a smażymy na tłuszczu roślinnym
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak zrobić cukier waniliowy
  3. Jak zrobić naleśniki razowe
  4. Polewa czekoladowa - przepis
  5. Bita śmietana - przepis
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Naleśniki z dżemem
Naleśniki z dżemem

 

Zobacz też
Sernik bananowy

Właściwie to druga wersja była pierwsza. Ale to nieistotne – obydwie zniknęły z talerzy w tempie światła, ustępując miejsca kolejnym dziełom :).

Naleśniki zostały przygotowane z myślą o akcjach kulinarnych „Naleśnikowy tydzień” i „Majowe śniadanie”.

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom