Naleśniki z bananem i nutellą

Są smaki i zapachy, które pamiętamy przez całe życie. Przywodzą na myśl najmilsze chwile spędzone w pięknych miejscach, często w towarzystwie wspaniałych osób. Są potrawy, które kojarzymy z beztroskim dzieciństwem i te, których spróbowaliśmy już jako dorośli ludzie. Są wreszcie i takie, które towarzyszyły nam w codziennych chwilach i to właśnie one stanowią element magii naszej codzienności. Naleśniki z bananem i nutellą.

Zobacz też: Więcej pomysłów na smaczne śniadania

„Zobacz, stołówka wprowadziła nowość” – oznajmiła 18 lat temu moja przyjaciółka, kiedy obie stałyśmy w kolejce w szkolnej stołówce. „Spróbujemy?” Ogromna porcja z zawiniętymi w środku połówkami banana i masło czekoladowo-orzechowe. Dwa duże naleśniki polane sosem waniliowym i polewą czekoladową. „Dwa naleśniki z bananem i nutellą – jeden dla Ciebie, drugi dla mnie. Zobacz, nieźle to sobie wymyślili.”

Wspomnienie tego smaku, podobnie jak nasza przyjaźń, przetrwało do dziś. Za każdym razem, kiedy wspólnie smażymy naleśniki, powraca do nas jak bumerang. Szkolną stołówkę zastępuje restauracja lub kawiarnia, albo nasze domowe kuchnie. W piżamach albo w koszulkach i spodenkach lub leginsach, boso, z potarganymi włosami, o poranku, parzymy kawę i herbatę, siadamy i zjadamy wspólnie śniadanie, takie najlepsze, po wieczornym wypadzie na miasto. Jak dobrze, że jesteś :).

Naleśniki z bananem i nutellą
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
 
Naleśniki z bananem i nutellą, polane sosem waniliowym i polewą czekoladową. Najlepsze naleśniki z bananem i nutellą na świecie, cienkie i delikatne, słodkie, z bitą śmietaną.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: naleśniki z bananem i nutellą
Liczba porcji: 10 naleśników o średnicy 22 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka lub kefiru, albo jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżka cukru (najlepiej wykorzystać ksylitol czyli cukier brzozowy o niskim indeksie glikemicznym)
  • 2 łyżki oleju (np. kokosowy (+ dodatkowy olej do smażenia; można wykorzystać też masło klarowane))
Dodatki
  • 3 banany (dojrzałe)
  • nutella

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Naleśniki z bananem i nutellą - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić naleśniki z mąki pszennej tortowej
  2. Domowa nutella - łatwa i fit
  3. Bita śmietana - przepis
Naleśniki z bananem i nutellą - Jak zrobić
  1. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w większej misce za pomocą trzepaczki.
  2. Na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki z obu stron (naleśniki razowe wymagają nieco dłuższego czasu smażenia niż klasyczne, z mąki pszennej tortowej). Smażąc co drugi naleśnik można smarować patelnię dodatkowym olejem (np. za pomocą kawałka papierowego ręcznika).
  3. Usmażone naleśniki smarujemy nutellą i przekładamy plasterkami banana.
  4. Naleśniki z bananem i nutellą można serwować z bitą śmietaną, posypane niewielką ilością gorzkiego kakao lub gorzkiej czekolady utartej na tarce o grubych oczkach.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Naleśniki z bananem i nutellą
Naleśniki z bananem i nutellą

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

36 komentarzy
  1. Ja polecam, pokroić banany w kostkę, skropić je sokiem z cytryny, dodać nutelli i wszystko wymieszać, a potem faszerować tym naleśniki.

  2. Witam
    Nie ma nic gorszego jak wlewanie oleju na patelnię. Dodaj go do ciasta koleżanko a będziesz miała jednolity kolor naleśników na całej ich płaszczyźnie i nie będą z wierzchu takie błyszczące (tłuste). No i mniej oleju wtedy idzie. Albo zamiast oleju do naleśników dać masło wówczas kremowa konsystencja i zdrowiej.

    Ps. Nie będą się przyklejały do patelni i nie będzie poszczerbionych boków

  3. Ja właśnie wcinam kawałki selera naciowego z masłem z orzeszków ziemnych. Żeby nie mieć wyrzutów sumienia, co drugi kawałek jem bez masła ;).

  4. spróbowałam… pyszne 🙂 coby nie mieć za dużych wyrzutów sumienia (co do kalorii) to drugiego naleśnika zjadłam z samym bananem 😀

  5. No tak ,pierwszy raz w życiu naleśniki robiłem ,a słabo obeznany w kuchni jestem i kierowałem się proporcjami, a nie tym jak ta masa powinna wyglądać 😀 ,bakcyla do gotowania połknąłem i staram się codziennie gotować, metodą prób i błędów, dzisiaj znowu naleśniczki w planach,wielkie dzięki za udzielenie cennej rady ;p

  6. Oglądając ten filmik straszna ochota na naleśniki mnie naszła i postanowiłem je zrobic,wszystko zgodnie z przepisem ,jednak podczas smazenia nalesniki sie rozlatywały i byly bardzo zadkie ;/ i niewiem jaki blad popelnilem bo na twoim filmiku wygladają obłędnie i sie nie rozwalaja przy przewracaniu ;/ natomiast za 2razem kiedy je robiłem ponownie dałem 3jajka które najpierw ubiłem później reszta składników i 1/4 szkl. wody i prawie 2szkl. mąki i masa była bardziej gesta ,a nalesniki się udały ; )

  7. dla mnie one są dobre same w sobie i nie potrzebują żadnych ozdób tudzież wspomagaczy smaku jak bita śmietana czy polewa czekoladowa. uwielbiam te naleśniki pomimo niemiłych wspomnień, jakie u mnie budzą – pierwszy raz jadłam je będąc w szpitalu.

  8. ja ostatnio robiłem amerykańskie pancakesy – z tym, że do ciasta dodałem pogniecione widelcem 2 banany i cynamon – poezja – pozdrawiam 🙂

  9. Dlatego właśnie są w wersji razowej, chociaż tyle mogłam zrobić dla obniżenia ich indeksu glikemicznego :D.

  10. uwielbiam naleśniki z Nutellą i bananem, zawsze jeszcze dodaję na wierzch bitej smietany i polewam sosem karmelowym – najlepsza wersja nalesników na świecie:)

  11. Pychotka. Musze koniecznie je dzis zrobic.Dziekujemy za swietny pomysl jak zawsze i pieknie wykonany filmik :)))

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)