Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane zagościły w mojej kuchni, gdy na pewien czas całkowicie zrezygnowałam z potraw zawierających gluten. Przygotowane na bazie mąki gryczanej, są zdrowszą wersją tych klasycznych, z mąką pszenną. Można przygotowywać je na słodko oraz wytrawnie. Są dość ciemne i smaczne, choć nie ukrywam, że trzeba się trochę przestawić i nie spodziewać typowego, pszennego smaku. Polecam zacząć od słodkich, ze świeżymi owocami. Będzie o wiele łatwiej i myślę, że je polubicie. Zobaczcie jak zrobić naleśniki z mąki gryczanej.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Kiedy mam ochotę na wytrawną wersję, w pierwszej kolejności wybieram nadzienie ze szpinakiem. Najlepiej ze świeżym, ale zdarza mi się również sięgać po mrożonkę. Na słodko uwielbiam też z twarożkiem wymieszanym z miodem, kefirem i żółtkiem. Do tego owoce do dekoracji i jest elegancko i pysznie!

5 od 2 osób
Naleśniki gryczane
Naleśniki gryczane
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Przepis na naleśniki gryczane do wykorzystania na słodko lub wytrawnie. Naleśniki z mąki gryczanej, siemienia lnianego, jajek i mleka.

Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: naleśniki gryczane, naleśniki z mąki gryczanej
Liczba kalorii: 129 kcal
Liczba porcji: 8 dużych naleśników
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (można zastąpić mielonym lnem złocistym)
  • 2 jajka
  • szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie; lub szczypta cynamonu)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (+ dodatkowy do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić ser do naleśników
Naleśniki gryczane - Jak zrobić
  1. Miksuję wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstawiam na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.

  2. Rozgrzewam patelnię nasmarowaną olejem.

  3. Na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, smażę z obu stron naleśniki.

Wartości odżywcze
Naleśniki gryczane
Wielkość porcji (1 naleśnik (o średnicy ok. 26 cm))
Liczba kalorii 129 kcal Kalorie z tłuszczów 81 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 9g 14%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 44mg 15%
Sód 32mg 1%
Potas 108mg 3%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Cukry 2g
Białko 3g 6%
Witamina A 2.4%
Wapń 5.2%
Żelazo 2.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Naleśniki gryczane - przepis
Naleśniki gryczane – przepis
Naleśniki na mące gryczanej
Naleśniki na mące gryczanej

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy naleśniki na mące gryczanej przypadły Wam do gustu. Z czym je podaliście? Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)