Naleśniki gryczane zagościły w mojej kuchni, gdy na pewien czas całkowicie zrezygnowałam z potraw zawierających gluten. Przygotowane na bazie mąki gryczanej, są zdrowszą wersją tych klasycznych, z mąką pszenną. Można przygotowywać je na słodko oraz wytrawnie. Są dość ciemne i smaczne, choć nie ukrywam, że trzeba się trochę przestawić i nie spodziewać typowego, pszennego smaku. Polecam zacząć od słodkich, ze świeżymi owocami. Będzie o wiele łatwiej i myślę, że je polubicie. Zobaczcie jak zrobić naleśniki z mąki gryczanej.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania
Kiedy mam ochotę na wytrawną wersję, w pierwszej kolejności wybieram nadzienie ze szpinakiem. Najlepiej ze świeżym, ale zdarza mi się również sięgać po mrożonkę. Na słodko uwielbiam też z twarożkiem wymieszanym z miodem, kefirem i żółtkiem. Do tego owoce do dekoracji i jest elegancko i pysznie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (można zastąpić mielonym lnem złocistym)
- 2 jajka
- 1¼ szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie; lub szczypta cynamonu)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (+ dodatkowy do smażenia)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić ser do naleśników
Jak zrobić
- Miksuję wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstawiam na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzewam patelnię nasmarowaną olejem.
- Na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, smażę z obu stron naleśniki.
Wartości odżywcze
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy naleśniki na mące gryczanej przypadły Wam do gustu. Z czym je podaliście? Bardzo jestem ciekawa!