fbpx
Czytasz właśnie
Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane zagościły w mojej kuchni, gdy na pewien czas całkowicie zrezygnowałam z potraw zawierających gluten. Przygotowane na bazie mąki gryczanej, są zdrowszą wersją tych klasycznych, z mąką pszenną. Można przygotowywać je na słodko oraz wytrawnie. Są dość ciemne i smaczne, choć nie ukrywam, że trzeba się trochę przestawić i nie spodziewać typowego, pszennego smaku. Polecam zacząć od słodkich, ze świeżymi owocami. Będzie o wiele łatwiej i myślę, że je polubicie. Zobaczcie jak zrobić naleśniki z mąki gryczanej.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Kiedy mam ochotę na wytrawną wersję, w pierwszej kolejności wybieram nadzienie ze szpinakiem. Najlepiej ze świeżym, ale zdarza mi się również sięgać po mrożonkę. Na słodko uwielbiam też z twarożkiem wymieszanym z miodem, kefirem i żółtkiem. Do tego owoce do dekoracji i jest elegancko i pysznie!

Zobacz też
Deser panna cotta

Naleśniki gryczane - przepis

Naleśniki gryczane

Przepis na naleśniki gryczane do wykorzystania na słodko lub wytrawnie. Naleśniki z mąki gryczanej, siemienia lnianego, jajek i mleka.
4.72 from 7 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: naleśniki gryczane, naleśniki z mąki gryczanej
Liczba porcji: 8 dużych naleśników
Kalorie: 129kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (można zastąpić mielonym lnem złocistym)
  • 2 jajka
  • szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie; lub szczypta cynamonu)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (+ dodatkowy do smażenia)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić ser do naleśników

Jak zrobić

  • Miksuję wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstawiam na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Rozgrzewam patelnię nasmarowaną olejem.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, smażę z obu stron naleśniki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1naleśnik (o średnicy ok. 26 cm) | Kalorie: 129kcal (6%) | Węglowodany: 7g (2%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 44mg (15%) | Sód: 32mg (1%) | Potas: 108mg (3%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 120IU (2%) | Wapń: 52mg (5%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Naleśniki gryczane - przepis
Naleśniki gryczane – przepis
Naleśniki na mące gryczanej
Naleśniki na mące gryczanej

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy naleśniki na mące gryczanej przypadły Wam do gustu. Z czym je podaliście? Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom