Najlepsze naleśniki grube do zrobienia w kilka minut. Bez miksera, tylko za pomocą widelca, można wymieszać wszystkie składniki na ciasto na grube naleśniki. Ponieważ w cieście znajduje się środek spulchniający, pięknie wyrastają w trakcie smażenia. Uwielbiam je za szybkie przygotowanie i możliwość zrobienia zarówno z pszennej, jak i bezglutenowej mąki. Są miękkie, puszyste, bez ubijania piany z białek. Pokażę Wam dziś jak zrobić grube naleśniki krok po kroku.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania
W najprostszy sposób smażę je na patelni i im większa zmieści się na niej porcja, tym lepiej. Błyskawicznie wyrastają i utrzymują swój kształt oraz konsystencję nawet po przestudzeniu.
Przepis na naleśniki grube
Do ich przygotowania możecie wykorzystać mleko krowie lub jego przetwory: jogurt, kefir, maślankę. Niejeden raz smażyłam je z ciasta na bazie mleka roślinnego i równie pięknie utrzymują objętość i konsystencję. Te z maślanki smakują mi najbardziej! Jeśli ją wybierzecie, sprawdźcie koniecznie, czy przypadkiem nie ma w składzie cukru. Wtedy nie dosładzajcie już ciasta! Wszystkie składniki wystarczy rozkłócić widelcem i smażyć na patelni.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1-2 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo miodem)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 1 szklanka maślanki (można zastąpić mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, kefirem lub jogurtem naturalnym)
- 2 łyżki oleju (lub stopionego masła)
- 1 jajko (duże)
- tłuszcz do smażenia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Naleśniki grube bezglutenowe – zwykłą mąkę pszenną można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
- Naleśniki grube bez laktozy – mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
- Naleśniki grube bez mleka – zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne
- Naleśniki grube bez jajek – jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
- Naleśniki grube wegańskie – można przygotować tak jak w wersji bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym.
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mokre rozkłócam w misce za pomocą trzepaczki lub widelca, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza, dzięki któremu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
- Dodaję składniki suche i mieszam całość do ich połączenia (nie za mocno i nie za długo!).
- Rozgrzewam patelnię, smarując jej powierzchnię równomiernie tłuszczem, np. za pomocą papierowego ręcznika lub papieru do pieczenia.
- Smażę po 1-2 minuty z obu stron naleśniki (po 2-3 łyżki ciasta na 1 naleśnik). Naleśnik jest gotowy do obrócenia, kiedy góra ciasta jest delikatnie ścięta, a na powierzchni widać bąbelki.Najwygodniej obracać naleśniki bardzo cienką łopatką.
- Usmażone naleśniki przekładam do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C lub miski z przykryciem. Trzymam w piekarniku, dopóki nie usmażę wszystkich.
- Gotowe naleśniki można przełożyć masłem i polać syropem klonowym: to klasyczne dodatki do amerykańskich pancakes. Świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami lub dżemem, albo polewą czekoladową.
Wartości odżywcze
W klasycznej, amerykańskiej wersji, wystarczy podać je ułożone w stos, polane masłem i syropem klonowym. Uważam, że wyglądają przepięknie i są wyjątkowo apetyczne!
Naleśniki grube przepis
Moje ulubione dodatki to owoce, które najpierw kroję na kawałki, a następnie posypuję nimi wierzch naleśników. Do tego może być syrop klonowy albo miód. Czasami wykorzystuję też trochę bitej śmietany. To taka wersja deserowa, bo na śniadanie wybrałabym owoce i jogurt. Z pewnością truskawki, borówki, granat, maliny, kiwi, banan, brzoskwinie, morele… Możliwościom nie ma końca :).
Bardzo jestem ciekawa, jak wyjdą Wasze naleśniki. Dajcie znać w komentarzach, z czego przygotowaliście ciasto i jakie wybraliście dodatki!
Wyglądają bosko, idealnie na poranne, najlepiej niedzielne śniadanie 🙂