Naleśniki grube przepis | Dorota Kamińska

Naleśniki grube

Naleśniki grube

Najlepsze naleśniki grube do zrobienia w kilka minut. Bez miksera, tylko za pomocą widelca, można wymieszać wszystkie składniki. Ponieważ w cieście znajduje się środek spulchniający, pięknie wyrastają w trakcie smażenia. Pokażę Wam dziś jak zrobić grube naleśniki krok po kroku.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania


5 od 1 osoby
Naleśniki grube
Naleśniki grube
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
 

Naleśniki grube - przepis ekspresowy bez ubijania piany z białek czyli ciasto na proszku do pieczenia. Są łatwe i szybkie do zrobienia, bez miksowania.

Danie: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: naleśniki grube
Liczba kalorii: 80 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 1-2 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo miodem)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1 szklanka maślanki (można zastąpić mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, kefirem lub jogurtem naturalnym)
  • 2 łyżki oleju (lub stopionego masła)
  • 1 jajko (duże)
  • tłuszcz do smażenia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Naleśniki grube - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Naleśniki grube bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
  2. Naleśniki grube bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
  3. Naleśniki grube bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne
  4. Naleśniki grube bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
  5. Naleśniki grube wegańskie - można przygotować tak jak w wersji bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym.
Naleśniki grube - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki mokre rozkłócam w misce za pomocą trzepaczki lub widelca, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza, dzięki któremu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.

  2. Dodaję składniki suche i mieszam całość do ich połączenia (nie za mocno i nie za długo!).

  3. Rozgrzewam patelnię, smarując jej powierzchnię równomiernie tłuszczem, np. za pomocą papierowego ręcznika lub papieru do pieczenia.

  4. Smażę po 1-2 minuty z obu stron naleśniki (po 2-3 łyżki ciasta na 1 naleśnik). Naleśnik jest gotowy do obrócenia, kiedy góra ciasta jest delikatnie ścięta, a na powierzchni widać bąbelki.

    Najwygodniej obracać naleśniki bardzo cienką łopatką.

  5. Usmażone naleśniki przekładam do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C lub miski z przykryciem. Trzymam w piekarniku, dopóki nie usmażę wszystkich.

  6. Gotowe naleśniki można przełożyć masłem i polać syropem klonowym: to klasyczne dodatki do amerykańskich pancakes. Świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami lub dżemem, albo polewą czekoladową.
Wartości odżywcze
Naleśniki grube
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 80 kcal Kalorie z tłuszczów 27 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 3g 5%
Cholesterol 15mg 5%
Sód 27mg 1%
Potas 127mg 4%
Węglowodany ogółem 10g 3%
Cukry 2g
Białko 2g 4%
Witamina A 1.1%
Wapń 6.3%
Żelazo 3.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Naleśniki grube
Naleśniki grube
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)