fbpx
Czytasz właśnie
Naleśniki grube

Naleśniki grube

  • przepis bez miksera
  • łatwe i szybkie
  • z mąki pszennej lub bezglutenowe
  • bez ubijania piany z białek
Naleśniki grube
4/5 (4)

Najlepsze naleśniki grube do zrobienia w kilka minut. Bez miksera, tylko za pomocą widelca, można wymieszać wszystkie składniki na ciasto na grube naleśniki. Ponieważ w cieście znajduje się środek spulchniający, pięknie wyrastają w trakcie smażenia. Uwielbiam je za szybkie przygotowanie i możliwość zrobienia zarówno z pszennej, jak i bezglutenowej mąki. Są miękkie, puszyste, bez ubijania piany z białek. Pokażę Wam dziś jak zrobić grube naleśniki krok po kroku.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania

W najprostszy sposób smażę je na patelni i im większa zmieści się na niej porcja, tym lepiej. Błyskawicznie wyrastają i utrzymują swój kształt oraz konsystencję nawet po przestudzeniu.

Przepis na naleśniki grube

Do ich przygotowania możecie wykorzystać mleko krowie lub jego przetwory: jogurt, kefir, maślankę. Niejeden raz smażyłam je z ciasta na bazie mleka roślinnego i równie pięknie utrzymują objętość i konsystencję. Te z maślanki smakują mi najbardziej! Jeśli ją wybierzecie, sprawdźcie koniecznie, czy przypadkiem nie ma w składzie cukru. Wtedy nie dosładzajcie już ciasta! Wszystkie składniki wystarczy rozkłócić widelcem i smażyć na patelni.

Naleśniki grube

Naleśniki grube

Naleśniki grube – przepis ekspresowy bez ubijania piany z białek czyli ciasto na proszku do pieczenia. Są łatwe i szybkie do zrobienia, bez miksowania.
4.63 from 16 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 35 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: naleśniki grube
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 80kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1-2 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo miodem)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1 szklanka maślanki (można zastąpić mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, kefirem lub jogurtem naturalnym)
  • 2 łyżki oleju (lub stopionego masła)
  • 1 jajko (duże)
  • tłuszcz do smażenia

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Naleśniki grube bezglutenowe – zwykłą mąkę pszenną można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
  2. Naleśniki grube bez laktozy – mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
  3. Naleśniki grube bez mleka – zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne
  4. Naleśniki grube bez jajek – jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
  5. Naleśniki grube wegańskie – można przygotować tak jak w wersji bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mokre rozkłócam w misce za pomocą trzepaczki lub widelca, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza, dzięki któremu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
  • Dodaję składniki suche i mieszam całość do ich połączenia (nie za mocno i nie za długo!).
  • Rozgrzewam patelnię, smarując jej powierzchnię równomiernie tłuszczem, np. za pomocą papierowego ręcznika lub papieru do pieczenia.
  • Smażę po 1-2 minuty z obu stron naleśniki (po 2-3 łyżki ciasta na 1 naleśnik). Naleśnik jest gotowy do obrócenia, kiedy góra ciasta jest delikatnie ścięta, a na powierzchni widać bąbelki.
    Najwygodniej obracać naleśniki bardzo cienką łopatką.
  • Usmażone naleśniki przekładam do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C lub miski z przykryciem. Trzymam w piekarniku, dopóki nie usmażę wszystkich.
  • Gotowe naleśniki można przełożyć masłem i polać syropem klonowym: to klasyczne dodatki do amerykańskich pancakes. Świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami lub dżemem, albo polewą czekoladową.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 80kcal (4%) | Węglowodany: 10g (3%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 3g (5%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sód: 27mg (1%) | Potas: 127mg (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 55IU (1%) | Wapń: 63mg (6%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W klasycznej, amerykańskiej wersji, wystarczy podać je ułożone w stos, polane masłem i syropem klonowym. Uważam, że wyglądają przepięknie i są wyjątkowo apetyczne!

Naleśniki grube przepis

Moje ulubione dodatki to owoce, które najpierw kroję na kawałki, a następnie posypuję nimi wierzch naleśników. Do tego może być syrop klonowy albo miód. Czasami wykorzystuję też trochę bitej śmietany. To taka wersja deserowa, bo na śniadanie wybrałabym owoce i jogurt. Z pewnością truskawki, borówki, granat, maliny, kiwi, banan, brzoskwinie, morele… Możliwościom nie ma końca :).

Naleśniki grube
Naleśniki grube

Bardzo jestem ciekawa, jak wyjdą Wasze naleśniki. Dajcie znać w komentarzach, z czego przygotowaliście ciasto i jakie wybraliście dodatki!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom