Naleśniki czekoladowe

W Walentynki w domu powinien unosić się od rana piękny zapach czekolady – prawdziwego, znanego od dawna afrodyzjaku. Na śniadanie najlepiej przygotować rozgrzewającą ciało i serce, gorącą czekoladę lub naleśniki czekoladowe. Polecam je z dodatkiem kremowego twarożku z wanilią i ulubionych owoców: truskawek, malin, bananów. Podane w towarzystwie ulubionej kawy lub herbaty, będą najmilszym początkiem święta zakochanych. Zobaczcie jak zrobić naleśniki z czekoladą.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Naleśniki czekoladowe smaży się podobnie jak zwykłe naleśniki, choć konsystencja ciasta jest nieco inna. Nie tak łatwo rozlać je równomiernie po całej patelni jak te klasyczne, zwykłe. Ze względu na specyficzne ciasto, niełatwo jest usmażyć wyjątkowo cienkie naleśniki z czekoladą. Jednak można, zamiast korzystać z poniższej receptury, sprawdzić tę na klasyczne, francuskie crepes i odsypać 2 łyżki mąki, a w ich miejsce dodać tyle samo gorzkiego kakao.

5 od 1 osoby
Naleśniki czekoladowe
Naleśniki czekoladowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 
Naleśniki czekoladowe z gorzką czekoladą w cieście, najlepsze czekoladowe naleśniki z twarożkiem i owocami, które przepięknie pachną podczas smażenia.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Francuska, Polska
Przepis na: naleśniki czekoladowe
Liczba kalorii: 336 kcal
Liczba porcji: 10 sztuk o średnicy 22 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto naleśnikowe
  • 2 jajka
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 50 g gorzkiej czekolady 60% (½ tabliczki)
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 1-1½ szklanki mąki
  • ok. ⅓ szklanki wody gazowanej
Dodatki
  • twarożek z wanilią
  • owoce (np. truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie, kiwi, banan)
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Naleśniki czekoladowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić ser do naleśników  - najlepszy twarożek waniliowy z jajkiem
Naleśniki czekoladowe - Jak zrobić
  1. Masło, czekoladę, kakao, wanilię i cukier rozpuszczam na niewielkim ogniu w mleku, delikatnie i dokładnie mieszając. Następnie zdejmuję z ognia i delikatnie studzę.
  2. W razie potrzeby dodaję więcej cukru oraz jajka i delikatnie mieszam, żeby połączyć wszystkie składniki.
  3. Dodaję mąkę i dokładnie mieszam, a ostateczną konsystencję ciasta reguluję wodą.
  4. Smaruję patelnię masłem i dobrze rozgrzewam, następnie zmniejszam ogień.
  5. Smażę z obu stron naleśniki, a przed smażeniem co drugiego-trzeciego naleśnika ponownie smaruję patelnię masłem.
  6. Każdy naleśnik smaruję twarożkiem waniliowym i dokładam ulubione owoce, następnie zawijam w trójkąt.
  7. Naleśniki czekoladowe serwuję posypane cukrem pudrem oraz udekorowane listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Naleśniki czekoladowe
Wielkość porcji (1 naleśnik z twarożkiem i owocami oraz bitą śmietaną)
Liczba kalorii 336 kcal Kalorie z tłuszczów 117 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 13g 20%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Cholesterol 46mg 15%
Sód 124mg 5%
Potas 139mg 4%
Węglowodany ogółem 49g 16%
Błonnik 1g 4%
Cukry 32g
Białko 4g 8%
Witamina A 5.6%
Witamina C 0.6%
Wapń 4.1%
Żelazo 10.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Mnóstwo kalorii, ale ten zapach i smak… Warto się czasem poświęcić ;).

Naleśniki czekoladowe
Naleśniki czekoladowe

Ciekawa jestem, jak się Wam udały i z czym przygotowaliście. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

54 komentarze
  1. A ja na przepis trafiłem całkiem przypadkowo, mam nadzieję że facetów z tego bloga nie przepędzają :). W zbliżający się weekend majowy odwiedzi mnie moja nastoletnia bratanica . Tak pomyślałem, że przyrządzę jej coś ekstra. A te naleśniki wyglądają apetycznie. Oby mi się tylko udało 🙂

  2. Przepis geniaalny, choć raczej nie na co dzień, bo bomba kaloryczna 🙂 Na poczatku smażyły się trudniej, może dlatego, że ciasto wyszło mi trochę za gęste. Potem już szło bez problemu, wyszły cienkie i przepyszne! Mocno czekoladowe! 🙂

  3. Cieszę się, że się udały. Też je uwielbiam, zwłaszcza z dodatkiem malin lub truskawek, albo z bananem :D.

  4. Już gdzieś pisałam, że je robiłam. To znakomity przepis i wspaniały deser ale też np. śniadanko czy kolacja * trochę bardziej kaloryczna:)

  5. Naleśniki to kopalnia pomysłów. Czekoladowe jadłam raz dawno temu z konfiturą pomarańczową.
    Zrobiłam więc swoją wersję z syropem pomarańczowym, przepis ten sam, tylko konfiturę pomarańczową podsmażyłam z syropem o smaku pomarańczowym, bo jak jadłam u znajomych, to konfitura była lekko gorzkawa i jak dla mnie za gęsta, więc teraz wyszło mi coś w rodzaju musu pomarańczowego. Dodałam do tego odrobinkę soku z cytryny. Na czekoladowych plackach wygląda super.

  6. Moje ulubione nalesniki to nalesniki z miodem i bananami . Sa pyszne i wszyscy sie nimi zachwycaja ! Oto przepis :

    Naleśniki z bananami i miodem
    Składniki:
    Ciasto – 1 szklanka mąki pszennej, 1 jajko, szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej, sól, olej.
    Nadzienie – dwa banany, miód, masło, cynamon
    Przygotowanie:
    Wsyp mąkę do wysokiego rondelka, dodaj jajko, szczyptę soli i mleko. Wymieszaj dobrze trzepaczką lub użyj miksera. Dodaj wodę, przykryj i odstaw na pół godziny. Średnią patelnię natłuść i na rozgrzaną wlej porcję ciasta. Smaż z obu stron.
    Banany pokrój wzdłuż na ćwiartki. Połóż je na naleśnikach, posyp cynamonem i zroluj. Na patelni rozpuść łyżkę miodu i łyżkę masła. Przed podaniem polej naleśniki otrzymaną polewą.
    Smacznego!

  7. jak jesteś leniwa, zeby zrobić bardziej skomplikowane nalesniki, które róznią się w smaku od zwyczajnych to nie musisz być od razu złosliwa

  8. Mmmm, naleśniki… Uwielbiam naleśniki w każdej postaci, więc na widok Twoich zaczęłam się lekko ślinić do ekranu ^^’ Mam w planach podobne smakołyki na weekend, tyle że z kremem chantilly :] Przy czym takie serkowe z owocami wydają mi się nieco lżejsze, więc może zrobię pół na pół 😀

  9. A odpowiadając na pytanie Doroty: moje dziecko nawet czekoladowe naleśniki jadłoby z rozpuszczoną czekoladą 🙂 Dzięki Bogu, że choć preferuje gorzką, a nie ten mleczny ulepek.

  10. a w składniki to chyba nie od tego właśnie ;p chociaż po przejrzeniu przepisów W.Amaro nic mnie już nie zaskoczy 😉

  11. Dorotko, trochę chyba pomieszały Ci się składniki po lewej stronie. Zalecam ostrożne stosowanie copy + paste 🙂

      1. Teraz już oczywiście OK. Z drugiej strony zastanawiam się, jak by smakowało połączenie łososia, białego pieprzu i czego tam jeszcze z czekoladowym ciastem naleśnikowym?

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)